Tello Anttila – Juustopöydän pj 1995-1998

Sarjassamme Mitä kuuluu kysyn entisiltä Juustopöydän puheenjohtajilta kuulumisia.
Tello Anttila toimi Juustopöydän puheenjohtajana vuosina 1995-1998. Hän kuoli maaliskuussa 2011, vain 68-vuotiaana. Muistelemme nyt Päivi Palojoen ja Anna-Maija Tantun kanssa tätä innovatiista ja aikaansaavaa ruokakulttuurivaikuttajaa.

– Professori Päivi Palojoki teki Juustopöydässä töitä Tellon kanssa. Tello innosti hänet toimimaan myös ruokakulttuuriprofessuurin toteutumiseksi. Moni juustopöytäläinen tunteekin myös Juustopöydän hallituksessa ja vpj:nä vuosia toimineen Päivin. Hän kertoi kaikille terveisiä ja on iloinen kaikista niistä verkostoista, jotka Juustopöytä hänelle aikanaan toi. Vaikka tässä haastattelussa on puhe Tellosta, käytän tilaisuutta hyväkseni ja kysyn Mitä kuuluu, Päivi?
Olen kahden vuoden ajan vierailevana professorina Göteborgin yliopistossa. Aloitin tämän vierailujakson tammikuussa 2021. Tehtäviini kuuluu kotitalousopettajan koulutuksen ja alan tutkimuksen edistäminen täällä, kahden kotitalouden ainedidaktiikkaan keskittyvän tohtoriopiskelijan ohjaaminen, perustutkintovaiheen opiskelijoiden tutkielmien ohjaaminen sekä yhteisten tutkimushankkeiden valmistelu, sekä oman tutkimuksen tekeminen. Erityinen ilonaihe on Helsingin ja Göteborgin jatko-opiskelijaseminaari, jossa on videoneuvotteluyhteyden ääressä tohtoriopiskelijani HY:stä ja täältä GU:sta. Viihdyn hyvin, sillä täällä vallitsee hyvä työilmapiiri, eikä yliopistoa ole vielä ’kehitetty’ hengiltä.”
– Ruokatoimittaja Anna-Maija Tanttu tunsi Tellon pitkältä ajalta ja tietää myös, mistä Tello sai lisänimen Tiukka Tellervo.

Monipuolinen Tello

Tello tunnettiin intohimoisena suomalaisen ruokakulttuurin puolustajana, joka ponnekaasti ajoi sitä, että Suomeen perustetaan ruokakulttuurin professuuri. Hesarin Eeva Salonen kirjoitti maaliskuussa 2011 muistokirjoituksen, jonka otsikoi hyvin. ”Unelma suomalaisen ruokakulttuurin professuurista toteutui”. Muistokirjoitus korostaa Tellon monipuolisuutta. Hän oli paitsi kotitalousopettaja, toimittaja ja yrittäjä, hän oli myös näkyvä taiteilija, joka toteutti useita näyttelyitä monissa maissa.

Viimeiset muistot

Itselle viimeinen muisto Tellosta on Suomalaisen kulttuurin päivältä 2011.
Tello oli ideoinut kanssamme Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman (SRE) loppuseminaarin tarjoilut ja esillepanot Heurekaan. Hänen syöpäsairautensa (josta ei ollut mitään meille kertonut) oli silloin jo niin vakava, että ei päässyt mukaan tilaisuuteen. Muistan, kun soitimme tilaisuudesta Tellolle Satakunnan keskussairaalaan yhdessä Päivi Palojoen kanssa ja kerroimme kaksi asiaa: tilaisuus onnistui hienosti ja ruoka ja esillepano näytti upealta ja todella maistui vieraille. Sairasvuoteelleen hän sai myös tiedon, että hänen tilaisuutta varten maalaamansa akvarelli Jääsärki Rutilus rutilus sijoitetaan tulevan professorin virkahuoneen seinälle.

Päivin ja Anna-Maijan muisteloita

”Tärkein ja suurin muisto Tellosta ja Juustopöydästä on tietysti Tellon aloitteellisuus ruokakulttuurin lahjoitusprofessuurin suhteen. Tello otti tärkeän roolin, kun ruokakulttuurin lahjoitusprofessuuria valmisteltiin ja rahoitusta kerättiin.  Rahoitusta keränneesä ryhmässä meitä oli kolme: Jaakko Nuutila, Anni-Mari Syväniemi ja minä. Tellolla oli pelisilmää. Hänen aktiivisuuttaan professuurin tiimoilta ei pidä koskaan unohtaa, niin palavan innokasta ja tulevaisuuteen luottavaa se oli silloin”. Päivi Palojoki muistelee.

”Kun Tello tarttui johonkin asiaan, siitä tuli aina jotakin muuta kuin tavanomaista. Tämän huomasivat niin hänen palvelujaan ostavat kuin erilaisiin tilaisuuksiin tulevat vieraat. Tellon käsissä juhlatilaisuudesta tuli kuin tarina, jossa vierasta kuljetettiin askel askeelta yhä laajempiin elämyksiin. Tello oli ihminen, joka nautti elämästään ja työstään. Hän vaati itseltään paljon. Hän oli vaativa myös heitä kohtaan, joiden kanssa juhlia toteutti. Siitä tuli nimitys Tiukka Tellervo”, Anna-Maija Tanttu muistelee ystäväänsä.

Kiitokset ja kukkia Tellolle

Muistelin Telloa ja kaivoin esiin blogin, jonka kirjoitin, kun kuulin hänen kuolemastaan. Blogin nimi oli Kiitokset ja kukkia Tellolle. Olin silloin tunnistanut Tellon elämänfilosofian. Huomasin, että Tellon opit pätevät edelleen. Eletään täysillä ja muistetaan, kiitetään ja huomioidaan toisiamme nyt, kun olemme elossa. Siitä jää hyvä mieli sekä poismeneville että jäljelle jääville.

Teksti ja haastattelut: Seija Kurunmäki, Juustopöytä pj

Juustopöydän puheenjohtajat

– 2018- Seija Kurunmäki
– 2012- 2018 Anni-Mari Syväniemi
– 2007-2012  Sari Sarkomaa – lue haastattelu täältä!
– 2004-2006  Maarit Toivanen-Koivisto 
– 1999-2003  Paula Kokkonen – lue haastattelu täältä!
– 1995-1998  Tellervo Anttila
– 1981-1994  Pirkko Liinamaa
– 1978-1980  Elina Haavio-Mannila – lue haastattelu täältä