Halloumi ja grillijuusto

KUUKAUDEN JUUSTO 7/2015

Lähde: cyprus.com

Halloumi on Kyprokselta peräisin oleva juusto, jonka valmistuksessa käytetään pastöroitua lehmän-, vuohen- tai lampaanmaitoa. Juusto on usein maustettu mintulla ja se on voimakassuolainen.

Muita juustoja korkeamman sulamispisteensä ansiosta halloumia voidaan grillata ja ruskistaa ilman, että se ehtii sulaa. Juuston sisus pehmenee ja pinnasta tulee kauniin kullanruskea.

Grillijuusto on halloumin tapaan käytettävä juusto. Se on pääsääntöisesti valmistettu lehmänmaidosta, eikä sen valmistuksessa käytetä minttua. Grillijuustossa on usein vähemmän suolaa ja rasvaa kuin halloumissa. Grillijuusto on hieman halloumia miedompi ja rakenteeltaan pehmeämpi.

Molempia juustoja voi syödä kylmänä salaatissa, raastettuna ne sopivat esimerkiksi munakkaisiin, mutta niiden todellinen luonne tulee esiin vasta lämmitettäessä. Kokeile grillattua halloumia tai grillijuustoa salaatissa tuoreiden mansikoiden kanssa! Valuta juuston päälle hieman juoksevaa hunajaa. Myös tumma balsamietikkakastike antaa mukavasti makeutta ja myös happoisuutta salaatille. Kokeile myös pitaleipien tai hampurilaisten täytteeksi.

Teksti: Leena Korkalainen, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen

Halloumi- ja grillijuustoaiheisia kuvia, videoita ja reseptejä löydät Juustopöydän Pinterest-tililtä >

Katso kaikki Juustopöytä ry:n vuoden 2015 kuukauden juustot >