Queso de Murcia al Vino
Queso de Murcia al Vinon valmistuksesta
Ajettaessa Murcian alueen halki ihmettelee, mistä hajanaiset lammas- ja vuohilaumat löytävät mitään syötävää soraisesta maaperästä. Lähempi tarkastelu paljastaa sitkeää piikkipensaikkoa ja runsaasti tuoksuvia kasveja, kuten oreganoa ja rosmariinia, joista jokainen antaa makunsa alueen maitoon. Laidunrehun alhainen kosteuspitoisuus merkitsee myös alhaista maidon tuottoa, mutta maito onkin sitten täyteläistä, paksua ja ihanteellista juuston valmistukseen.
Juusto valmistetaan sylintereissä lieriömäiseksi. Rakenne on kiinteä ja joustava. Valmistustapa on harvinaisempi eli kuori muodostuu punaviinihuuhteluista eikä homeista, mikä on yleisempää juustojen kypsytyksessä. Koska juusto on saanut rekisteröinnin (suojattu Designation of Origin), se valmistetaan vain alueen korkealuokkaisesta pastoroidusta vuohenmaidosta, joka vuorostaan saadaan tarkoin rekisteröidyistä vuohista. Kuoren kasteluun käytetään vain paikallisia punaviinejä.
Kypsytysaika on 45 vuorokautta.
Queso de Murcia al Vinon mausta
Tämä ainutlaatuinen murcialainen puolipehmeä juusto on siis saanut 45 päivää kestävän kypsytyksen aikana punaviinikylpyjä. Punaviini antaa juuston kuorelle upean punertavan värin ja juustoon hennon viinin maun, joka on täydellisessä tasapainossa vuohenmaidon kermaisuuden kanssa. Maultaan juusto on täyteläinen ja pehmeä, hieman kirpeä.
Tarjoilu
Juusto sopii pöytäjuustoksi ja on varsin mielenkiintoinen lisä juustotarjottimille. Juuston kanssa kannattaa tarjota makeita hedelmiä, viikunoita ja pähkinöitä. Juustoa voi käyttää myös ruuanvalmistukseen.
Teksti ja kuva: Maileen Korosuo, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen
Lähteet: Gummeruksen suuri juustokirja