Queso de Murcia al Vino

Espanjan kaakkoisrannikolta peräisin olevassa Queso de Murcia al Vino -juustolla sanotaan olevan ”täydellinen viinin ja juuston liitto”. Alkujaan viiniä ei kuitenkaan ollut Murcia-juustossa lainkaan, vaan juusto oli maukas, vuohenmaidosta tehty tuorejuusto. Se oli kuitenkin sen verran pehmeä, ettei se kestänyt kuljetusta eikä säilymisaikakaan ollut kovin pitkä. Tätä perinteistä juustoa oli tehty Murcian alueella samalla tavalla jo vuosisatojen ajan, mutta yllämainituista syistä paikallishallinto päätti muuttaa valmistustapaa ja luoda entisen pohjalta kypsytetymmän paikallisen juuston, joka säilyisi pidempään, olisi helpompi kuljettaa ja joka herättäisi kiinnostusta alueen ulkopuolella, jopa ulkomaillakin.Tämän kehitystyön tulos oli queso de Murcia al Vino, herkullinen juusto, jota tehdään pesemällä juustoa paikallisessa punaviinissä. Luonnostaan huokoinen kuori saa käsittelyssä syvän viininpunaisen värin. Kiinnostus heräsi ja juustoa alettiin viedä ulkomaita myöten. Hauska yksityiskohta on, että esim. USA:ssa juustosta käytetään punaviinihuuhtelun vuoksi nimitystä ”Drunken goat” eli juopunut vuohi.

Queso de Murcia al Vinon valmistuksesta

Ajettaessa Murcian alueen halki ihmettelee, mistä hajanaiset lammas- ja vuohilaumat löytävät mitään syötävää soraisesta maaperästä. Lähempi tarkastelu paljastaa sitkeää piikkipensaikkoa ja runsaasti tuoksuvia kasveja, kuten oreganoa ja rosmariinia, joista jokainen antaa makunsa alueen maitoon. Laidunrehun alhainen kosteuspitoisuus merkitsee myös alhaista maidon tuottoa, mutta maito onkin sitten täyteläistä, paksua ja ihanteellista juuston valmistukseen.

Juusto valmistetaan sylintereissä lieriömäiseksi. Rakenne on kiinteä ja joustava. Valmistustapa on harvinaisempi eli kuori muodostuu punaviinihuuhteluista eikä homeista, mikä on yleisempää juustojen kypsytyksessä. Koska juusto on saanut rekisteröinnin (suojattu Designation of Origin), se valmistetaan vain alueen korkealuokkaisesta pastoroidusta vuohenmaidosta, joka vuorostaan saadaan tarkoin rekisteröidyistä vuohista. Kuoren kasteluun käytetään vain paikallisia punaviinejä.

Kypsytysaika on 45 vuorokautta.

Queso de Murcia al Vinon mausta

Tämä ainutlaatuinen murcialainen puolipehmeä juusto on siis saanut 45 päivää kestävän kypsytyksen aikana punaviinikylpyjä. Punaviini antaa juuston kuorelle upean punertavan värin ja juustoon hennon viinin maun, joka on täydellisessä tasapainossa vuohenmaidon kermaisuuden kanssa. Maultaan juusto on täyteläinen ja pehmeä, hieman kirpeä.

Tarjoilu

Juusto sopii pöytäjuustoksi ja on varsin mielenkiintoinen lisä juustotarjottimille. Juuston kanssa kannattaa tarjota makeita hedelmiä, viikunoita ja pähkinöitä. Juustoa voi käyttää myös ruuanvalmistukseen.

Teksti ja kuva: Maileen Korosuo, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen

Lähteet: Gummeruksen suuri juustokirja