Sinihome

KUUKAUDEN JUUSTO 11/2015: KOTIMAINEN SINIHOME

Ensimmäiset yritykset valmistaa roquefort-tyyppistä sinihomejuustoa Suomessa tehtiin jo 1920-luvulla. Tuonaikaiset kokeilut eivät kuitenkaan johtaneet menestykseen, ennen kuin tanskalainen juustomestari Mourits Rasmussen vuonna 1933 aloitti sinihomejuuston valmistuksen alkeellisissa olosuhteissa pienessä Liedon meijerissä. Sinihomejuuston synnyttäminen ei ollut helppoa. Meillä käytettävissä oli vain lehmänmaitoa sinihomejuustoissa tyypillisen lampaanmaidon sijaan. Kypsytystilatkaan eivät voineet kilpailla ranskalaisten kalkkikiviluolien kanssa.

Vuonna1934 Valion sinihomejuuston valmistus siirtyi Turkuun, jonne Rasmussen sai suunnitella ajanmukaisen juustolan kypsytys-kellareineen. Vuotta myöhemmin Valion sinihomejuusto ristittiin Turkua halkovan Aurajoen mukaan Valio Auraksi.

Ennen sotavuosia sinihomejuusto oli Suomessa harvojen herkkua. Kun juuston jakelusäännöstely loppui vuonna 1948, juuston suosio lähti huimaan kasvuun. Aurasta tuli myös Valion Turun meijerin suosituin tuote. Vuonna 1968 Auran valmistus siirtyi Turusta Valion Äänekosken tehtaalle.

Valion Auraa valmistetaan nykyään yhä perinteisellä reseptillä, lähes alkuperäisen käsityövaltaisesti Valion Äänekosken juustolassa. Juustosta valmistetaan ensin suuria kiekkoja, joista kolmiopalat ja muru myöhemmin tehdään.

Valion Aura-sinihomejuuston tärkein raaka-aine on suomalainen maito, joka kerätään Äänekosken juustolaan lähitiloilta.

Erilaisten homejuustojen valmistus ja reseptit ovat kautta aikojen olleet juustomestareiden tarkoin varjelemia salaisuuksia.

Sinihomejuustojen valmistuksessa käytetään vain tiettyjä, tarkoin valittuja Penicillium-suvun homekantoja, kuten Penicillium Roquefortia ja Penicillium Glaucumia.

Sinihomejuuston valmistuksessa homeet sekoitetaan maitoon, jolloin ne kasvavat juuston sisällä. Juustossa kasvavan homeen tehtävänä on pilkkoa valkuaista ja rasvaa, jolloin juusto saa ominaisen makunsa ja rakenteensa.

Perinteinen Valio AURA® kypsyy kuusi viikkoa, ja vieläkin aromikkaamman Valio AURA® Gold sinihomejuuston vahva maku syntyy 12 viikon kypsytyksen aikana.

”Valio AURA® on omaleimainen tuote. Jos valmistuksessa täytyy tehdä muutoksia, ne on tehtävä varovasti, jotta herkkä tuote ei vahingoitu”, juustomestari Jarmo Kelloniemi paljastaa.

Murukoloinen ja voimakasarominen Valio AURA® on makuprofiililtaan täysin erilainen kuin kilpailijansa, ja se sopii suomalaisten suuhun. Valio AURA® on hapan ja suolainen sinihomejuusto. Nuorena sen maku on kirpeän voikukkamainen, ja mitä enemmän juusto kypsyy, sitä pyöreämmäksi, pehmeämmäksi ja voimakkaammaksi maku muuttuu.

Valio AURA® taipuu moneen, niin arkeen kuin juhlaan. Valio AURA® kruunaa juustotarjottimen ja antaa herkullisen maun myös erilaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, makeisiin ja suolaisiin. Ihastuttavien makuparien keksimisessä on vain mielikuvitus rajana. Lue lisää Valio AURA® juustosta: www.valio.fi/aura 

Juustokeikaus osaksi juustotarjotinta
Valmistusaineet:
• 1 rasia (200 g) Valio Viola® kevyt maustamatonta tuorejuustoa
• 1 pussi (150 g) Valio AURA® murua
• 1 prk (200 g) Valio Eila® kevyt crème fraîchea
• 1/2 tl rouhittua mustapippuria
• 1/4 tl suolaa
• 1 tl sitruunamehua
• 50 g ilmakuivattua kinkkua
• 1 iso (180 g) päärynä
• kaakaojauhetta
Valmistusohje:
• Sekoita tuorejuusto, AURA ja crème fraîchea, esim. sähkövatkaimella. Mausta pippurilla, suolalla ja sitruunamehulla.
• Vuoraa kulho (vetoisuus vähintään 7 dl) tuorekelmulla. Kaada juustoseos kulhoon. Tasoita pinta.
• Laita peitettynä jääkaappiin maustumaan n. tunniksi.
• Paahda kinkut pannulla rapeiksi. Valuta ja jäähdytä talouspaperin päällä. Hienonna.
• Ripottele kinkkumuru kauttaaltaan kumotun juuston päälle.
• Päällystä ohueksi viipaloidulla päärynällä. Siivilöi päälle kaakaota tai kanelia.
• Tarjoa buffetpöydässä, alkuruokana tai leivän kanssa.

Sinihomejuustoaiheisia kuvia, videoita ja reseptejä suomeksi ja englanniksi löydät Juustopöydän Pinterest-tililtä >

Katso kaikki Juustopöytä ry:n vuoden 2015 kuukauden juustot >

***
Teksti: Annamari Lammi, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen (editointi Stana Porvali, Juustopöytä ry)
Kuvat: Valio Oy