Västerbottensost

KUUKAUDEN JUUSTO 4/2017
Västerbottensost on ehkä Ruotsin arvostetuin ja rakastetuin juusto. Se on vähintään 14 kuukautta kypsytetty, murukoloinen ja voimakkaan aromaattinen lehmänmaitojuusto.
Meijerikkö Ulrika Eleonora Lindström keksi vuonna 1872 sattumalta reseptin, johon nykyään valmistettava Västerbottensost perustuu. Jostain tuntemattomasta syystä Västerbottensostia voidaan valmistaa vain Burträskin meijerissä Ruotsissa. Juustoa varastoidaan Ånäsetin varastossa kuusihyllyjen päällä. Kuusihyllyjen epäilläänkin olevan Västerbottensostin maun salaisuus.
Hieman kirpeässä maussa voi aistia aavistuksen tryffeliä. Västerbottensost sopii sellaisenaan herkuttelujuustoksi tai leivän päälle. Se on todella monikäyttöinen ruoanvalmistusjuusto. Kokeile piirakoihin, risottoihin, munakkaisiin, salaatteihin ja myös jälkiruokiin.
Västerbottensostpiirakka on ruotsalaisten rapujuhlien vakiotarjottava ja se tarjotaan usein kylmäsavulohen tai mädin kanssa. Paahtoleivälle leikataan viipale juustoa ravunpyrstöjen ja tillin lisäksi. Piirakka sopii hyvin myös keväisen parsan kanssa.
Vuodessa valmistetaan noin 140 000 juustoa, jotka merkitään patentoidulla kruunu ja ”W” -merkinnällä.
Teksti ja kuvat: Leena Korkalainen, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen