Piimäjuusto
Piimäjuusto kuuluu kotini perinneruokiin, ja minulle piimäjuusto tarkoittaa juustoa, jota Somerolta kotoisin oleva äitini ja hänen sukunsa lapsuudessani tekivät Someron naapurikunnassa Koski T.L:ssä.
Piimäjuustoa tarjoiltiin silloin, kun oli ruokavieraita. Piimäjuusto kuului yhtälailla kesään kuin talveen – se ei ollut vain jouluherkku. Jouluna piimäjuusto tosin oli tavallisesti rosollin kylkiäinen, ja molempia syötiin melko usein. Ehkäpä äitini lapsuudessa, sotien jälkeen, piimäjuustolla herkuteltiin vain jouluna.
Nykyjuustoihin verrattuna piimäjuusto maistuu melko suolattomalta. Vaikka käytän yleensä vähän suolaa ruoanlaitossa, vaikuttaa suolan määrä minusta tässä perinneohjeessa silti hyvin vähäiseltä. Huomasinkin, että netissä oleviin piimäjuusto-ohjeisiin oli usein lisätty vaikka mitä mausteita. Alla oleva resepti on kuitenkin ”se perinneohje” maltillisella suolalla.
Tein piimäjuustoa itse tätä artikkelia varten pitkiin aikoihin. Ja hyvinhän juusto onnistui! Ennen reseptiä pari vinkkiä piimäjuuston valmistamiseen.
5 vinkkiä piimäjuuston tekemiseen
Perinteinen piimäjuusto (1 kpl)
- 3 litraa täysmaitoa
- 5 kananmunaa
- 1 litra hapanta normaalia piimää
- 1 teelusikallinen suolaa
Teksti: Arja Elina Laina, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen
Kuvat: Arja Elina Laine