Tuorejuusto

KUUKAUDEN JUUSTO 6/2017

Kanttarellituorejuustotäyte. Kuva: Valio Oy
Raparperijuustokakku. Kuva: Valio Oy

Tuorejuustot, englanniksi cream cheese, ovat kuuluneet suomalaiseen ruokapöytään jo 1930-luvulta asti.

Juustomestari Bernhard Vogt aloitti Gervais-nimisen tuorejuuston valmistamisen 1930-luvulla Atun kartanossa Paraisissa. Sen jälkeen sitä valmistettiin mm. Valion Tuohitun meijerissä sekä Tenholan meijereissä 1970-luvun alkupuolelle asti, jolloin tuote lopetettiin menekin puutteessa.

Gervais-nimellä juustoa valmistettiin vuoteen 1953, kunnes tuotteen nimeksi tuli Valio Hovi. 1970-luvulla tuotteen valmistus lopetettiin hetkeksi, mutta vuonna 1983 Hovi-tuorejuustot pääsivät taas tuotantoon Valion Lieksan meijerissä.

Samalla maustamattoman tuorejuuston rinnalle tulivat maustetut vaihtoehdot, joista ensimmäisenä Hovi valkosipuli, Hovi tzatziki ja Hovi kaukasus. Samoihin aikoihin alettiin valmistaa myös vuokaleivän muotoisia Crème á la Maison -tuorejuustoja, kuten MIO peperoni, MIO valkosipuli-yrtti ja MIO mustapippuri-paprika.

Lieksan meijeristä Hovi-tuorejuustojen tuotanto siirtyi Joensuuhun vuonna 1993. Vuonna 1996 tulivat markkinoille 14 % rasvaa sisältävät Kevyt Hovi -tuorejuustot ja vuonna 2001 Ultrakevyet Hovi -tuorejuustot, jotka sisälsivät rasvaa vain 2 %.

Vuonna 2006 Valion Hovi -tuorejuustot muuttuivat Viola-tuorejuustoiksi, joita valmistetaan edelleen Valion Joensuun tehtaalla. Viola-tuorejuustoja on tällä hetkellä markkinoilla 27 tuotevarianttia. Niistä 6 on maustamatonta, 14 suolaista ja 7 makeaa makuvarianttia. Makuja löytyy aina chilistä mustaan valkosipuliin ja sitruunasta kinuskiin ja vadelmaan.

Viimeisimpänä markkinoille tuli Valio Luomu -tuorejuusto toukokuussa 2017.

Valio Viola -tuorejuustot valmistetaan suoraan tuoreesta suomalaisesta maidosta tuorejuustomassaksi. Tuorejuustomassaan lisätään suola, stabilointiaineet sekä maustetuissa tuotteissa maustekastike.

Valmistuksen aikana massa kuumennetaan, ja juuri kuumennukseen ja kuumana pakkaamiseen liittyy tuotteen säilyvyys. Kun tuorejuustomassa pastöroidaan 85°C:ssa, siitä kuolevat haitalliset mikrobit, kuten esimerkiksi raskaana oleville naisille varottavien asioitten kautta tuttu listeria.

Tuorejuustoissa käytettävät yrtit tai muut mausteet käyvät läpi lämpökäsittelyn, jolloin myös niiden kohdalla voidaan olla varmoja raaka-aineen puhtaudesta. Kaikki laajan makuvalikoiman tarjoavat Valio Viola -tuorejuustot ovat säilöntäaineettomia ja laktoosittomia.

Tuorejuustot ovat helppo ja maukas tapa tuoda erilaisia juustoisia ulottuvuuksia ruoanlaittoon ja leivontaan. Ne sopivat myös loistavasti käytettäväksi sellaisenaan antamaan täyteläistä makua leivälle ja kekseille.

Kokeile esimerkiksi herkullista kantarellitäytettä lettujen täytteenä tai nautiskele raparperista raparperijuustokakun muodossa.

***
Kirjoittaja: Annukka Merjovirta ja Annamari Lammi

Lähteet:
Bengt Wallén, Suomen juustonvalmistus 160 vuotta, 2016.
Mikko Koskelin, Neljännesvuosisata Valiojuustojen parissa 1981-2006, 2007