Brie

KUUKAUDEN JUUSTO 5/2015

Lähde: pixabay.com

Ranskalaisen Charles de Gaullen tiedetään joskus puuskahtaneen: ”Kuinka kukaan voi hallita maata, jossa valmistetaan 246 erilaista juustoa?”

Ranskalaiset ovat siis juuston suhteen individualisteja, jotka ovat ylpeitä omista paikallisista huipputuotteistaan. Ranskan kartta voitaisiin yhtä hyvin piirtää käyttäen maamerkkeinä juustoja.

Briejuusto kuuluu ranskalaisen juustovalikoiman kruununjalokiviin. Se on pehmeä juusto, joka on saanut nimensä Brien alueen mukaan. Jos keisari Kaarle Suuren kirjanpito pitää paikkansa, briejuustoa on valmistettu siellä jo 700-luvulta lähtien.

Nimet Brie de Meaux ja Brie de Melun (Seine-et-Marnen alue) ovat suojattuja, joten niillä saa kutsua vain näillä alueilla valmistettuja juustoja. Näiden juustojen maku on hienostunut ja ne ovat muihin kaupallisempiin briejuustoihin verrattuna omaa luokkaansa.

Ruokakulttuurin muuttuessa ekologisemmaksi myös briejuustosta on alettu valmistaa luomuversioita. Pelkällä nimellä brie ei ole alkuperäsuojaa, joten myös muualla valmistettuja juustoja voidaan kutsua briejuustoiksi. Brien juustoperhe onkin valtava. Myös suomalaisten tuottajien valmistamat briejuustot ovat huippuluokkaa ja ne ovat voittaneet monia juustokilpailuja.

Vasemmalla: Ranska + Brie. Keskellä: Kolatun Juustolan Valma-brie. Oikealla: Brie de Meaux -kiekko (lähde: wikipedia.org).

Brie voidaan valmistaa joko pastöroidusta tai raakamaidosta. Useimmat brietyypit ovat täysin kypsiä kuudesta kahdeksaan viikon ikäisenä. Nuori brie on sisältä kiinteä ja sen pinnalla on kaunis, vitivalkoinen homekerros. Sen maussa on aavistus herkkusientä ja pähkinää. Kypsyessään juusto alkaa pehmetä pinnoilta keskustaan päin ja sen sisus muuttuu valuvaksi. Pintaan ilmestyy samalla oranssinvärisiä kulmia, täpliä ja raitoja. Täysin kypsä brie on sisältä valuva ja ammoniakille tuoksuva ja sen maku on voimistunut.

Briejuusto on sellaisenaan, pähkinöiden, kuivattujen hedelmien ja  viikunahillokkeen kanssa loistavaa jälkiruokaa, mutta se täyttää maukkaasti bagelin ja siitä syntyy helposti herkullinen salaatti. Kokonainen pyöreä juustokiekko koristaa juhlapöydän aivan sellaisenaankin. Muista kuitenkin ottaa juusto riittävän ajoissa lämpiämään, jotta sen maut ja aromit tulevat parhaiten esiin. Kylmä ja raaka brie ei riemastuta kenenkään makunystyröitä. Hyvien juustojen kanssa yksinkertaisuus on kaunista: tuoreet mansikat, kypsä brie ja maukas patonki eivät seurakseen kaipaa muuta kuin kesäisen päivän ja ehkä hiukan samppanjaa.

Olethan jo tutustunut maailman juustoista kertovaan sivustoon: www.cheese.com

***
Teksti: Päivi Palojoki, Juustopöytä ry:n varapuheenjohtaja

Kuvat: Päivi Palojoki, ellei lähdettä mainittu erikseen.

Brieaiheisia kuvia, videoita ja reseptejä suomeksi ja englanniksi löydät Juustopöydän Pinterest-tililtä >

Katso kaikki Juustopöytä ry:n vuoden 2015 kuukauden juustot >