Manchego

KUUKAUDEN JUUSTO 1/2015

(quoruminter.net)

Tunnetko  espanjalaisen  Manchego-juuston?

Manchego  on espanjalainen, kokonaan lampaanmaidosta valmistettu juusto, joka on tullut meilläkin hyvin suosituksi. Aito Manchego valmistetaan La Manchan -alueella ja sitä on tarjolla eri kypsytysasteisina. Jo kuuden kuukauden kypsytyksen läpikäynyt Manchego on maistuvaa, mutta yli vuoden kypsytys tuo juuston makuun selvästi lisää luonnetta ja aromia.

Kokonaisen Manchego-juustokiekon pintaa peittää tumma vaha, jota kuvioittaa perinteisesti punotun heinäkorin kuviointi. Herkullinen juusto on kovahko, mutta helposti leikattava. Parhaimmillaan juusto on sellaisenaan, tapas paloina tai juustotarjottimella, mutta se sopii hyvin myös ruuanlaittoon, esimerkiksi gratinointiin.

Herkkujuustot sisältävät yleensä melko runsaasti rasvaa, niinpä Manchegonkin rasvapitoisuus on 36 prosenttia tai jopa enemmän. Laktoosia Manchegossa ei ole, kuten ei muissakaan pitkään kypsytetyissä juustoissa. Suolapitoisuudeltaan se luokitellaan voimakassuolaiseksi.

Helppo reseptivinkki on hunajamarinoidut Manchego-palat: Paloittele Manchego juustoa, kaada päälle juoksevaa hunajaa, jonka voit halutessasi maustaa konjakkitilkalla tai sitruunalla, limellä ja mintulla. Anna marinoitua yli yön jääkaapissa ja nauti seuraavana päivänä!

***
Teksti: Anneli Santaharju

Kuvia Manchegosta, videoita sen valmistamisesta ja englanninkielisiä reseptejä löydät Juustopöydän Pinterest-tililtä >

Katso kaikki Juustopöytä ry:n vuoden 2015 kuukauden juustot >