Stilton
KUUKAUDEN JUUSTO 12/2016
Englannissa on löydetty yksinkertaisia juustovalmistuksen työkaluja jo rautakaudella, mutta vasta roomalaisten saapuminen ensimmäisellä vuosisadalla jälkeen kristuksen aloitti varsinaisesti juustojen valmistuksen.
Lähes joka maakunnalla oli oma juustonsa jo 16. vuosisadalla ja monella kylälläkin omansa. Tänä päivänä Englannissa käydään usean juuston alkuperästä kiivasta keskustelua. Esimerkiksi jo kauan on väitelty siitä, kuka ensimmäisenä valmisti Stiltonia – onhan se ollut ja on edelleen yksi Britannian rakastetuimpia juustoja. Stilton-juuston maine levisi, kun Stiltonin kylän majatalon Bell Innin isäntä tarjosi matkaajille tätä juustoa 1800-luvulla.
Hyvän Stiltonin kuoresta tihkuvat kellareiden, kiviseinien ja homeiden ihanat aromit. Juustoa halkovat ohuet reiät, jotka on pistelty teräspuikoilla, jotta ilma pääsisi sisukseen. Täydellisessä Stiltonissa sinihomeen tulee levittyä kuorelle niin, että se näyttää rikki menneeltä posliinilta.
Maun pitäisi vihjaista vanhaan nahkaan, tummaan suklaaseen ja vahvasti kirpeään sinihomejuuston laatuun, jossa on häivähdys valkoviinista ja yrteistä. Stilton on täyteläinen ja kermainen, ei kuiva ja mureneva. Pitkään kestävä jälkimaku on puhdas. Stiltonia ei pitäisi myydä liian nuorena kitkerähkönä ja kuivahkona, vaan vasta 9-15 viikon kypsytyksen jälkeen. Stilton sisältää rasvaa 56 %.
Lukuisia leivontareseptejä Stilton-juustolle löytyy netistä. Kannattaa katsoa ja ottaa vinkkejä!***
Teksti ja kuva: Maileen Korosuo, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen