Stilton

KUUKAUDEN JUUSTO 12/2016

Englannissa on löydetty yksinkertaisia juustovalmistuksen työkaluja jo rautakaudella, mutta vasta roomalaisten saapuminen ensimmäisellä vuosisadalla jälkeen kristuksen aloitti varsinaisesti juustojen valmistuksen.

Lähes joka maakunnalla oli oma juustonsa jo 16. vuosisadalla ja monella kylälläkin omansa. Tänä päivänä Englannissa käydään usean juuston alkuperästä kiivasta keskustelua. Esimerkiksi jo kauan on väitelty siitä, kuka ensimmäisenä valmisti Stiltonia – onhan se ollut ja on edelleen yksi Britannian rakastetuimpia juustoja. Stilton-juuston maine levisi, kun Stiltonin kylän majatalon Bell Innin isäntä tarjosi matkaajille tätä juustoa 1800-luvulla.

Stiltonin valmistajat olivat kaukokatseisia. He kokosivat 1900-luvulla liiton, joka valvoo juuston valmistusta. He päättivät, että juustoa saa tehdä vain kolmessa kreivikunnassa: Nottinghamshiressä, Derbyshiressä ja Leicestershiressä, ja näissäkin vain 6 meijeriä saa valmistaa Stiltonia. Stiltonin nimikin on suojattu (sinisen Stiltonin Blue Stilton ja valkean version White Stilton). Stilton-juustoa valmistetaan yli 1 miljoona kappaletta vuosittain, joista reilu 10 % menee vientiin yli 40 eri maahan.
Juuston markkinointia ja tavaramerkin hallintaa varten perustettiin The Stilton Cheesemakers’ Association(SCMA) vuonna 1936. Liitolla on omat nettisivut, joilta saa paljon tietoa juustosta.
Stiltonin ominaisuuksia

Hyvän Stiltonin kuoresta tihkuvat kellareiden, kiviseinien ja homeiden ihanat aromit. Juustoa halkovat ohuet reiät, jotka on pistelty teräspuikoilla, jotta ilma pääsisi sisukseen. Täydellisessä Stiltonissa sinihomeen tulee levittyä kuorelle niin, että se näyttää rikki menneeltä posliinilta.

Maun pitäisi vihjaista vanhaan nahkaan, tummaan suklaaseen ja vahvasti kirpeään sinihomejuuston laatuun, jossa on häivähdys valkoviinista ja yrteistä. Stilton on täyteläinen ja kermainen, ei kuiva ja mureneva. Pitkään kestävä jälkimaku on puhdas. Stiltonia ei pitäisi myydä liian nuorena kitkerähkönä ja kuivahkona, vaan vasta 9-15 viikon kypsytyksen jälkeen. Stilton sisältää rasvaa 56 %.

 
Joulujuusto
Stilton liitetään vahvasti jouluun, sillä se tulee tavallisesti markkinoille marraskuun lopulla. Esimerkiksi 2016 Kultainen Juustohöylä -palkinnon saaja Helsingin keskustan Stockmann Herkku vastaanottaa varauksia, jolla voi varmistaa juuston oman joulupöytäänsä.
Stiltonin käyttö 
Kuten monet sinihomejuustot,Stilton on viinin kaveri. Stiltonin valmistajat suosittelevat sille usein pariksi portviiniä.
Stilton sopii oivallisesti myös pakastamiseen.
Lukuisia leivontareseptejä Stilton-juustolle löytyy netistä. Kannattaa katsoa ja ottaa vinkkejä!***
Teksti ja kuva: Maileen Korosuo, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen

Lähteet:
Gummeruksen suuri Juustokirja
Wikipedia