VIINIVINKIT JUUSTORUOKIIN
- Mausta tilkalla viiniä juustokeitto. Esim. mainion aromin antaa ruokalusikallinen madeiraa tai sherryä.
- Hauduta kala valkoviinissä ja tarjoa lisänä täyteläistä juustokastiketta.
- Kastike, oli se sitten liha-, kala- tai kasvisliemipohjainen, täyteläistyy kummasti, kun liuotat joukkoon hieman sulate- tai tuorejuustoa ja kruunaat kaiken viinilorauksella.
- Kun sakeutat ja pyöreytät sosekeittoa juustolisällä, kokeile myös lisätä viimeiseksi tilkka kuivaa sherryä tai madeiraa.
- Käytä esim. lammas- tai riistakeittoa hauduttaessasi osana nestettä punaviiniä. Nauti ruoka notkistetun tuorejuustosilmän kanssa, jonka olet maustanut tuoreyrteillä.
- Muista maltillisuus, vain tilkka riittää pullosta maustamiseen.
Lähetä oma kokeiltu juusto-ohjeesi kaikkien jäsenten iloksi.
KOKEILE NÄITÄ VIINI-JUUSTOYHDISTELMIÄ!
JUUSTO | VIINIEHDOTUS | |
Aura | – madeira, tokaiji tai sauternes | |
Brie (FRA) – valkohomejuusto, esim. President-merkkinen |
– valkohomejuustojen seuraksi sopii jokin keskitäyteläinen tai kevyt punaviini, ei mitään kovin voimakasta. Vaihtoehtoisesti Chardonnay L valkoviini. | |
Camembert |
– keskitäyteläinen, pehmeä punaviini – paistetulle camenbertille sherry |
|
Cheddar | – punainen portviini, kunnon Bordeaux tai Bourgogne | |
Emmentaalit yleensä (vahvat) | – kehittynyt, voimakas punaviini tai aromikas, kuiva, runsas valkoviini | |
Feta | – hapokas valkoviini, kuten retsina | |
Gouda (hollantilainen keskivahva) – min. 4-6 kk kypsytetty |
Beau Monde Pinot Noir Grande Reserve – ranskalainen |
|
Gruyere (SUI) – kypsytetty, emmentalia muistuttava juusto – kypsytysikä mielellään ainakin 6kk, jolloin juuston maku on voimakkaampi |
WV Merlot – mausteisen pehmeä Merlot-rypäleestä valmistettu etelä-afrikkalainen |
|
Juustokakut | – makea kuohuviini | |
Kermajuustot | – kevyet valko- ja punaviinit | |
Kotijuusto | – paistetulle kotijuustolla makea marjaviini (jäkiruokana), kuiva valkoviini (suolaisena) – alkoholittomana vaihtoehtona maistuu omena-, päärynä- tai rypälemehu |
|
Leipäjuusto | – lakkaviini | |
Manchego (ESP) – lampaanmaitojuusto – min. kypsytetty 6kk |
Campo Viejo Reserva – espanjalainen |
|
Parmesaani | – italialainen pehmeä Chianti | |
Port salut | – keskitäyteläinen punaviini tai Alsacen kuivat valkoviinit | |
Saint Agur -sinihomejuusto (FRA) – pehmeä ja kermainen sinihomejuusto |
Valpolicella Superiore Zenato – italialainen |
|
Sinihomejuustot yleensä | – vahvat, tammiset valkoviinit, runsaat punaviinit tai malaga, marsala, valkoinen portviini, sherry ym. makeat, väkevät viinit esim: gorgonzola – sauternes | |
Stilton | – punainen portviini | |
Vuohenjuustot yleensä | – runsas, jopa hapokas valkoviini |

JÄRJESTÄ VIINI-JUUSTOMAISTAJAISET
Viini-juustomaistiaiset ovat oiva ohjelmanumero ystävien kesken. Valitse kuitenkin maksimissaan neljä juustoa ja viisi viiniä, siitä syntyy jo 20 yhdistelmää. Suu kannattaa yhdistelmien maistamisen välillä ”puhdistaa” valkoisella leivällä, kenties tuoreella kurkkupalalla ja vedellä. Etene aina miedoimmista vahvempaan suuntaan. Tulette yllättymään eri yhdistelmistä, miten viini maistuu aivan erilaiselta eri juuston kanssa.