Punahomejuusto

KUUKAUDEN JUUSTO 3/2017

Herkkujuustolan Metsuri-punahomejuusto

Sinihome- ja valkohomejuustot ovat tuttuja juustoja kaupan juustohyllyssä. Monelle kuluttajalle vieraampia ovat sen sijaan punahomejuustot.
Punahomejuustot muistuttavat ulkonäöltään ja rakenteeltaan valkohomejuustoja, mutta niiden ulkokuori on tyypillisesti punertavan tai oranssin sävyinen.
Punahomejuusto on usein niin sanottu sekoitusjuusto, jonka valmistuksessa käytetään sekä valkohomejuuston että kittijuuston mikrobeja. Juuston kypsyminen ja juustolle tyypillisen värin kehittyminen kestää useita viikkoja.
Punahomejuuston pinnan värin muodostusta voidaan nopeuttaa myös annatto-väriaineella (E 160 b), jota saadaan annattopensaan hedelmän kuoresta. Annatto on yleinen erilaisten juustojen värjäämiseen käytetty väriaine.

Herkkujuustolan PunaHeidi

Suomessa punahomejuustoja valmistetaan Sastamalassa sijaitsevassa Herkkujuustolassa, jonka yrittäjä, ansioitunut juustomestari Peter Dörig palkittiin vuoden 2016 juustomestariksi. Herkkujuustolalla on kaksi herkullista punahomejuustoa: Metsuri ja PunaHeidi.

Metsuri on laktoositon Livarot -tyyppinen punahomejuusto. Vahvaan makuunsa se saa lisäaromeja juuston ympärille kierretystä kotimaisesta mäntyviilusta. Ikääntyessään Metsuri muuttuu rakenteeltaan valuvaksi.

PunaHeidi puolestaan on pehmeä punahomejuusto. Ikääntyessään PunaHeidi saa voimakkaamman ja hienostuneen hedelmäisen maun sekä muuttuu valuvaiseksi. Vuonna 2012 PunaHeidi sai täydet 100 pistettä Suomen juustokilpailussa.

***

Kuvat ja teksti: Mirja Hellstedt, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen.
Tämän jutun asiantuntijana on haastateltu juustomestari Peter Dörigiä.