Edistää suomalaista juustokulttuuria.
Juustoja ja juustonvalmistusta.
Mielenkiintoisia tapahtumia ja tilaisuuksia.

JUUSTON JA JUUSTOPÖYDÄN HISTORIASTA

Juuston synnystä liikkuu erilaisia ikivanhoja tarinoita, uskomuksia ja olettamuksia, joiden todenperäisyyttä ei kaikissa tapauksissa ole voitu historiallisesti todentaa. Todennäköistä kuitenkin on, että juusto syntyi sattumalta, keksi itse itsensä maidon jäätyä happanemaan, kiinteytymään ja kypsymään itsekseen. Kirjallista tietoa löytyy kuitenkin jo 5 000 vuoden takaa.

Suomalainen juustokulttuuri on nuorta. Professori Toivo Vuorelan mukaan juustokultuurin alku juontaisi meillä parintuhannen vuoden taakse, jolloin lännestä tullut juustonvalmistustapa valloitti kaikki Itämeren maat. Lue lisää juuston historiasta

1978 Juustopöytä saa alkunsa

1900-luvun alussa suomalaiset söivät juustoja vain pari kiloa henkeä kohden. Vuonna 1978 keskikulutus oli noin 7 kiloa. Samana vuonna toimintansa aloitti Juustopöytä ry, kun ministeri Marjatta Väänäsen aloitteesta ja puheenjohtaja, professori Elina Haavio-Mannilan sekä varapuheenjohtaja Tellervo Koiviston johdolla 100 yhteiskunnan eri aloilla johtavassa asemassa toimivaa naista kokoonstui ravintola Vaakunaan, Helsinkiin. Näin sai alkunsa naisten juustoseura, Juustopöytä ry. Aktiiviseen ja vireään Juustopöytään kuuluu jo lähes 300 jäsentä. Lue lisää jäsenistä.

Juustopöydän tarkoituksena on alusta alkaen ollut jäsentensä juustojen ja juustonvalmistuksen tuntemuksen edistäminen, Suomen juustokulttuurin kehittäminen ja juustojen merkityksen selvittäminen osana terveellistä ravitsemusta. Tässä olemme onnistuneet. Juustojen kulutus on kolminkertaistunut yhdistyksen aloittamishetkistä noin 20 kiloon henkeä kohden. Juustojen kulutuksen muutoksissa näkyvät nykyään 2000-luvun ruokatrendien taustat: terveellisyys, helppous, nopeus ja nautinnon korostaminen.

Aktiivinen naisverkosto

Me Juustopöydän jäsenet olemme yli 30 vuotta innosta hehkuen tehneet työtä juustojen ja juustokulttuurin tunnetuksi tekemisen eteen. Vuosien varrella olemme tutustuneet paitsi kotimaamme juustokulttuuriin, myös muiden maiden juustoihin. Eri vuosina on käsitelty muun muassa Yhdysvaltojen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Saksan, Englannin, Ranskan, Sveitsin, Italian, Espanjan, Kreikan ja Hollannin juustoja ja juustokulttuuria.

Olemme myöntäneet perustutkimukselle stipendejä ja olleet mukana Helsingin yliopiston ruokakulttuuriprofessuurin perustamisessa merkittävällä lahjoituksella. Olemme kutsuneet juuston ympärille kymmeniä tuhansia vieraita ja ystäviä, viihtyneet juuston seurassa ja suosineet moninaisia juuston seuralaisia. Tätä työtä olemme tehneet tieteen, taiteen, koti- ja ravintolakulttuurin sekä median piirissä. Samalla olemme luoneet ja vahvistaneet yhteiskunnan eri aloilla toimivien naisten yhteistyötä.

Yhdistyksemme saavutukset ovat erinomaisia. Vuonna 1988 yhdistys järjesti 10-vuotistoimintansa kunniaksi suomalaisten juustojen näyttelyn Wanhassa Satamassa. Näyttelyssä oli mukana 50 erilaista Suomessa valmistettua juustoa. Näyttelyyn ja sen yhteydessä järjestetylle kutsuvierasvastaanotolle osallistui yli 1 200 vierasta.

Vuonna 1991 yhdistys järjesti Stockmannin tavaratalossa näyttelyn ”Juusto kautta aikojen”. Tapahtuma oli suurmenestys ja näyttelyyn tutustui yli 10 000 vierasta!

Suosionnousu kiihtyi entisestään, kun vuoden 1995 Helsingin Eteläesplanadilla järjestettyyn ”Juustokatu”-tapahtumaan osallistui lähes 20 000 vierasta! Tapahtumassa Aarikan, Marimekon, Papagenan ja Artekin myymälöissä oli esillä 20 erilaista juustopöytää. Kattajina oli julkisuuden henkilöitä sekä Juustopöytä ry:n jäseniä. Juustokatu sai runsaasti huomiota myös tiedotusvälineissä.

Suomen itsenäisyyden 80-vuotisjuhlien kunniaksi yhdistys järjesti vuonna 1997 satapäiselle vaikuttajajoukolle Eduskunnassa ”Juustokin on Suomen valttikortti” -juhlaseminaarin.

Juustopöytä ry:n 20 vuotta kestäneen toiminnan merkeissä yhdistys järjesti vuonna 1998 jälleen Helsingin keskustan Stockmannin tavaratalossa juhlanäyttelyn, jossa vieraili lähes 30 000 vierasta.

Olemme saavuttaneet tavoitteitamme; suomalaisten juustotietämys ja -kulutus ovat edelleen kasvussa!