• Facebook
  • Instagram
Juustopöytä ry.
  • Etusivu
    • Tietosuojalausunto
  • Juustotietoa
    • Erilaisia juustoja
      • Appenzeller
      • Brie
      • Burrata
      • Camembert
      • Cheddar
      • Crottin de Chavignol (AOC)
      • Edam
      • Emmental
      • Feta ja salaattijuusto
      • Gorgonzola
      • Gouda
      • Gruyère
      • Halloumi ja grillijuusto
      • Kyyttöjuusto
      • Leipäjuusto
      • Manchego
      • Morbier
      • Mozzarella
      • Parmesaani
      • Pecorino
      • Piimäjuusto
      • Punahomejuusto
      • Queso de Murcia al Vino
      • Roquefort
      • Sinihome
      • Stilton
      • Tilsit
      • Tuorejuusto
      • Västerbottensost
    • Juusto maailman kielillä
    • Euroopan mahtijuustot
    • Juusto ja viini
    • Juuston historia
    • Juustoreseptejä
      • Feta-filopiiraat noin 20 piirasta
      • Hunajainen Manchego
      • Israelilainen valkosipulipiirakka
      • Juusto-savulohihyytelö
      • Juustolohi
      • Kaura-sinihomejuustopiiras
      • Kesäkurpitsapiirakka
      • Kinkkupiirakka
      • Kyssäkaali-Juuriselleri gratiini
      • Leenan Sinappitorttu
      • Mehevä juustopiiras
      • Parmesaani-tattipasta
      • Pippuriset kuminatangot
      • Porojuustokeitto
      • Ranskalainen Juustopiiras
      • Roquefort-etanat
      • Uunijuusto ternimaidosta
      • Äidin juustoinen kalamössö
  • Uutiset
  • Jäsenet
    • Jäsenhakemus
    • Yhteystietojen muutos
    • Myynnissä jäsenille
  • Yhdistys
    • Juustopöytä ry:n toimintasuunnitelmat
    • Kultainen Juustohöylä
    • Hallitus
    • Puheenjohtajat
    • Säännöt
    • Historia
    • Yhteystiedot
    • Rekisteriseloste
  • Search
  • Menu Menu
Edistää suomalaista juustokulttuuria.
Juustoja ja juustonvalmistusta.
Mielenkiintoisia tapahtumia ja tilaisuuksia.

Juuston historia

Juusto on ikivanha ruoka, jonka alkuperä on mahdollisesti vanhempi kuin kirjoitettu historia. Juusto on ilmeisesti leipääkin vanhempi, sillä jo paljon ennen leipäviljan keräilyä, on ihminen varmasti joskus saanut saaliikseen imeväisikäisen eläimen, jonka mahasta löytyi vasta juoksettunutta, hyvänmakuista maitoa. Juuston kypsyttäminenkin keksittiin hyvin varhain, sillä kun eläimen sisäelimiä oli kuivattu, havaittiin juustomassan kypsyneen mahassa.

Lypsettävien kotieläinten pidon alettua piti kehittää myös maidolle sopiva säilöntämenetelmä, varsinkin lämpimässä ilmastossa, jossa maito ei säily tunteja kauempaa. Kuten yllä kerrotaan, löytyi vasikoiden ja muiden imeväisiässä olleiden eläinten mahalaukusta juoksettunutta maitoa. Arvellaan, että ihminen keksi maidon juoksetuksen säilyttämällä sitä eläimen mahalaukusta valmistetussa leilissä. Juoksettuneen maidon eli juustomassan jälkikäsittelyssä kehittyi sitten runsas määrä erilaisia juustolajeja. Juuston makuun ja olemukseen vaikuttaa luonnollisesti myös maidon laji ja käsittely ennen juoksetusta – jopa sekin, mihin vuorokauden aikaan maito on lypsetty.

Mesopotamiassa juuston teko tunnettiin jo vuonna 5000 eaa., sillä sen aikaisen temppelin friisistä on löytynyt kuvaus happamen kermajuuston valmistuksesta. Vuohenjuustoa valmistettiin myös Antiikin Kreikassa: Homeroksen Odysseiassa kuvaillaan sen taianomaista voimaa ja Hippokrates määräsi sitä lääkkeeksi tulehduksiin. Juustoa uhrattiin Kreikassa myös jumalille. Antiikin roomalaisten ruokavaliossa ja sotajoukkojen muonituksessa juustolla oli tärkeä osa, ja he tunsivat jo renniinin käytön ja kovan juuston valmistuksen. Roomalaiset myös toivat pääkaupunkiinsa paljon juustoja valloittamiltaan alueilta.

Kaarle Suuri antoi keskiajalla luostareille tehtäväksi juuston valmistuksen muun maanviljelystoiminnan ohella. Tämän seurauksena juustontuotanto monipuolistui, ja papiston kirjoitustaidon myötä juustoreseptit säilyivät jälkipolville. Hansaliiton aikana 1200-1400-luvuilla hollantilaista juustoa kaupattiin Itämeren maihin, ja juustonvalmistuksen taito rantautui myös Pohjoismaihin. 1800-luvulla Ferdinand Cohn sai selville mikrobien osuuden juuston kypsymisessä, ja juustontuotanto tehostui kaikkialla.

  • Erilaisia juustoja
  • Appenzeller
  • Brie
  • Burrata
  • Camembert
  • Cheddar
  • Crottin de Chavignol (AOC)
  • Edam
  • Emmental
  • Feta ja salaattijuusto
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Gruyère
  • Halloumi ja grillijuusto
  • Kyyttöjuusto
  • Leipäjuusto
  • Manchego
  • Morbier
  • Mozzarella
  • Parmesaani
  • Pecorino
  • Piimäjuusto
  • Punahomejuusto
  • Queso de Murcia al Vino
  • Roquefort
  • Sinihome
  • Stilton
  • Tilsit
  • Tuorejuusto
  • Uunijuusto ternimaidosta
  • Västerbottensost
  • Euroopan mahtijuustot
  • Juusto ja viini
  • Juusto maailman kielillä
  • Juuston historia
  • Juustoreseptejä
    • Äidin juustoinen kalamössö
    • Feta-filopiiraat noin 20 piirasta
    • Hunajainen Manchego
    • Israelilainen valkosipulipiirakka
    • Juusto-savulohihyytelö
    • Juustolohi
    • Kaura-sinihomejuustopiiras
    • Kesäkurpitsapiirakka
    • Kinkkupiirakka
    • Kyssäkaali-Juuriselleri gratiini
    • Leenan Sinappitorttu
    • Mehevä juustopiiras
    • Parmesaani-tattipasta
    • Pippuriset kuminatangot
    • Porojuustokeitto
    • Ranskalainen Juustopiiras
    • Roquefort-etanat

Juustopöytä Ry.

Sähköposti: info@juustopoyta.fi
Postiosoite: Juustopöytä ry, c/o Turvetie 13, 01730 VANTAA
Tiedustelut: sihteeri Arja Porvali, p. 040 868 4039 tai puheenjohtaja Maininki Mettälä, p. 045 617 9092

Viimeiset uutiset

  • Jäsentiedote 1 / 2023
  • Juusto ja siideri -tasting Gillet Bar & Bistro 10.01.2023
  • Jäsenkirje ja kutsu tastingiin

Seuraa meitä Facebookissa

© Copyright - Juustopöytä ry.
  • Facebook
  • Instagram
Scroll to top

Tällä sivustolla käytetään evästeitä Evästeillä kerätään seurantatietoja, joita hyödynnetään sivuston kehittämisessä. Evästeitä tarvitaan myös sivuston teknisenä toimivuuden varmistamiseen. Emme käytä evästeillä kerättyjä tietoja yksittäisen käyttäjän tunnistamiseen. Valitsemalla “Hyväksy”, hyväksyt sivustolla käytetyt evästeet.

Hyväksy

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds: