Gouda

KUUKAUDEN JUUSTO 3/2015

Goudan kaupungin mukaan nimensä saanut gouda on Hollannin kuuluisin juusto. Se on lehmänmaidosta valmistettu, kypsytetty ja puolikova juusto. Nimellä ei ole alkuperäissuojaa, joten goudaksi voidaan kutsua muuallakin kuin Hollannissa valmistettua juustoa.

Juustoa kypsytetään yleensä 1-6 kuukautta, mutta joskus huomattavasti pidempäänkin. Goudan maku ja muut ominaisuudet vaihtelevat paljon kypsytysasteen mukaan. Nuoren goudan maku on mieto ja rakenne pehmeähkö. Pitkään kypsytetty gouda on kova, hieman mureneva juusto, jossa on voimakkaan täyteläinen aromi.

Kypsytetyt juustot ovat laktoosittomia. Hollannissa goudaa voidaan myös maustaa monella tavalla, kuten sinapinsiemenillä, saksanpähkinöillä ja nokkosilla.

Goudajuustojen käyttö on monipuolista. Ne sopivat voileivälle, herkutteluun ja ruoanlaittoon. Niitä voidaan raastaa, viipaloida, kuutioida tai sulattaa. Juusto sopii leivän päälle, salaatteihin, uuniruokiin ja suolaiseen leivontaan. Hollannissa vanhaa goudaa käytetään keittojen ja kastikkeiden maustamiseen.

Nuori gouda sopii oluen pariksi ja keskikypsytetty juusto maistuu hedelmäisen Riesling tai Chenin Blanc -viinin kanssa. Pitkään kypsytetyn goudan pariksi sopivat Merlot- tai Shiraz-rypäleistä valmistetut viinit.

Helppo reseptivinkki

  • Sivele jälkiuuniruispala kevyesti voilla tai tuorejuustolla ja (konjakki)sinapilla.
  • Höylää päälle runsaasti vanhaa goudaa.
  • Lisää pari viipaletta kylmäsavuporoa ja suippopaprika- tai maustekurkkuviipaleita.
  • Nosta toinen leipäpala kanneksi.
  • Ota leipä retkievääksi tai nauti heti.

***
Teksti ja kuvat: Leena Korkalainen

Kuvia goudasta, videoita sen valmistamisesta ja Goudan juustotorilta sekä englanninkielisiä reseptejä löydät Juustopöydän Pinterest-tililtä >

Katso kaikki Juustopöytä ry:n vuoden 2015 kuukauden juustot >