Crottin de Chavignol (AOC)

Crottin de Chavignol on ranskalainen vuohenmaidosta valmistettu juusto. Kooltaan se on pieni: halkaisijaltaan se on noin 4-5 cm ja korkeutta sillä on tavallisesti 3-5 cm. Paino vaihtelee kypsyysasteen mukaan. Tuoreet juustot painavat noin 110 g/kpl. Kypsyessään juusto menettää kosteutta, jolloin juuston rakenne tiivistyy. Noin neljän kuukauden iässä painoa on siten enää noin 40 g/kpl. Kypsyneen juuston kovettunut kuoriosa poistetaan ennen syömistä.

Juustoa on kypsytettävä vähintään 10 päivää. Yleensä juusto nautitaan 2-4 viikon iässä.

AOC luokiteltua Crottin de Chavignol -juustoa valmistetaan noin 16 miljoonaa kappaletta vuodessa. Sen kotiseutu on Loiren laaksossa. Juusto myydään pakkaamattomana ja sitä on saatavissa Suomessa vain rajoitetusti laadukkaissa elintarvikemyymälöissä.

Juusto on aromiltaan klassinen vuohenjuusto. Sitä tehdään ympäri vuoden, mutta maku on syksyisin voimakkaampi kuin kesällä. Nuoren juuston väri on norsunluunvaalea, pitkälle kypsytettyjen siniharmaa.

Pienet kauniit juustot voi asetella herkuttelulautaselle sellaisenaan. Lämmitetty juusto sopii nautittavaksi salaatin kera. Juuston voi myös grillata kokonaisena.

Viiniksi Crottin de Chavignolille sopivat ryhdikkäät ja hapokkaat Sauvignon Blanc -rypäleen viinit. Myös raikkaan hedelmäiset Chardonnayt ja Chenin Blancit ovat hyvä yhdistelmä, samoin kuin roseeviinit sekä marjaisan raikkaat punaviinit.

Teksti ja kuva: Kirsi Erme, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen

Lähteet:

French Cheeses: The Visual Guide to More Than 350 Cheeses from Every Region of France (Dorling Kindersley), Kazuko Masui & Tomako Yamada

Syötävän hyvä juustokirja (Readme), Anne Iburg