Mitä kuuluu, Sari Sarkomaa?

”Mitä kuuluu?” on Juustopöytä ry:n juttusarja aiempien puheenjohtajiensa kuulumisista.

Osa 3. kansanedustaja Sari Sarkomaa, Juustopöytä ry:n kuudes puheenjohtaja vuosina 2007-2012. Sari Sarkomaa tuli puheenjohtajaksi Maarit Toivasen jälkeen.

Mitä jäi vuosista mieleen, Sari?

”Mieleen jäi mukava hallitusporukka, jonka kanssa oli hienoa kehittää Juustopöydän yhdistystoimintaa niin, että ruokakulttuuri näkyi tekemisessämme entistä enemmän. Keräsimme ja lahjoitimme varoja ruokakulttuuriprofessuuriin. Siinä aktiivinen varapuheenjohtajamme Päivi Palojoki ryhmineen teki hienoa työtä ja professuuri saatiin vuonna 2011.  Juustopöytäaikana tulin tutuksi monien kotitalousopettajien ja ruokatoimittajien kanssa. Se lisäksi ymmärrystä esimerkiksi koulujen kotitalousopetuksen ja kouluruoan tärkeyteen. Niistä on hyötyä kansanedustajan työssäni. Kiitos opeista hallituksemme jäsenille Marita Joutjärvelle ja Heli Kuuselalle. Olen iloinen, että seuraajani Anni-Mari Syväniemen puheenjohtajakaudella ruokakulttuurin kokonaisuuden painotus jatkui.”

Mitä pidät hallituskautesi suurimpana saavutuksena?

”Aikanani yhteistyössä luotu vuosittain jaettava Kultainen Juustohöylä -palkinto näyttää olevan toimiva konsepti, koska palkinto jaetaan ensi syksynä jo 12. kerran.”

Mikä sai kiireisen kansanedustajan 14 vuotta sitten lähtemään Juustopöydän hallituksen puheenjohtajaksi?

”Juustopöytään ja puheenjohtajaksi minut johdatti eduskuntaystäväni Kaarina Dromberg.  Meillä oli eduskunnassa puolueemme lisäksi paljon yhteisiä intressejä ruokakulttuurin, sivistyksen ja opetuksen alalla. Hän kehitti ja veti eduskunnassa aikanaan kotitalouden tukirengasta, joka on jatkunut hänen jälkeensäkin aktiivisena.  Iloitsimme kovasti, kun Jyrki Kataisen luotsaama hallitus sai ruokakulttuurin osaksi hallitusohjelmaa vuosille 2008-2011.”

Ehditkö vielä Juustopöydän tapaamisiin?

”Jos saan tiedon hyvissä ajoin, laitan ilolla niitä kalenteriini. Juustopöydän tapaamisissa on aina ilahduttavaa kohdata ihmisiä, joita ei muuten tapaisi.

Viimeksi, kun olin jossakin Juustopöytä-tapahtumassa oli mukava vaihtaa kuulumisia Paula Kokkosen kanssa. On aina mukava tavata muitakin tuttuja, joiden kanssa ei arjessa ehdi tavata. Pidän mukavia yhteisiä ruokahetkiä, vaikka ilman luoentojakin, todella tärkeänä toimintana tällaisille ruokaseuroille. Se virkistää mieltä ja ruumista.”

Korona on minimoinut tapahtumat, mitä luulet tapahtuvan koronan jälkeen, ehkä jo tulevana syksynä?

”Luulen, että nyt on syntymässä kohtaamisten renesanssi. Kun ollaan yli vuosi istuttu eristyksissä ilman yhteisiä tapahtumia, on monilla suuri halu nähdä erilaisia ihmisiä. On hienoa, että on Juustopöydän kaltaisia paikkoja, joihin on matala kynnys tulla mukaan ja saada jopa uusia ystäviä. Innostan Juustopöytää aktiiviseen toimintaan, kunhan korona hellittää ja kohtaamiset ovat taas turvallisia.”

No, entä sitten juusto? Millainen juuston syöjä olet?

”Olen suuri juustojen rakastaja. Jos jääkaapissani ole juustoa, siellä ei ole mitään. Juusto on arjen herkku ja isoista valikoimista löytyy herkkuja myös juhlahetkien elämyksiin.”

Mitä kuuluu arkeesi?

Kiireinen eduskuntatyö jatkuu. Pitkän tauon jälkeen olen ehdolla Helsingin valtuustoon. Ajattelen, että nyt kotikaupunkini tarvitsee osaamistani myös valtuustotyössä. Olen mukana harvoissa yhdistyksissä, tällä hetkellä Syöpäsäätion hallituksessa. Sen lisäksi teen työtä Itämeren suojelun puolesta. Perhe, mies ja  kolme lasta tuovat iloa ja yhdessäsyömisen hetkiä vapaa-aikaan.  Kesällä vietämme aikaa purjehtien Itämeren aalloilla. Kesän herkkumme on itse kalastettu ahven ja tietenkin veneessä juustoleivät.

Terveiset kaikille juustopöytäläisille. Tavataan juustoelämysten äärellä!

Sari Sarkomaa

Kuva: Helsingin kokoomus
Haastattelija: Seija Kurunmäki

Juustopöytä ry:n puheenjohtajat

– 2019-(nykyinen) Seija Kurunmäki
– 2013-2018 Anni-Mari Syväniemi
– 2007-2012 Sari Sarkomaa
– 2004-2006 Maarit Toivanen-Koivisto
– 1999-2003 Paula Kokkonen
– 1995-1998 Tellervo Anttila
– 1981-1994 Pirkko Liinamaa
– 1978-1980 Elina Haavio-Mannila