Mitä kuuluu, Elina Haavio-Mannila?

Mitä kuuluu?” on Juustopöytä ry:n juttusarja entisten puheenjohtajien kuulumisista.

Osa 1. Professori Elina Haavio-Mannila, Juustopöytä ry:n ensimmäinen puheenjohtaja vuosina 1978-1980

Elina Haavio-Mannila 20.12.2014 Turun Sanomien haastattelussa.

Juustopöytä ry sai alkunsa vuonna 1978 Valiolla työskennelleen ministeri Marjatta Väänäsen aloitteesta. Yhdistys sai näyttävän alun, kun puheenjohtajaksi kutsutun, professori Elina Haavio-Mannilan sekä varapuheenjohtajaksi kutsutun Tellervo Koiviston johdolla 100 yhteiskunnan eri aloilla johtavassa asemassa toimivaa naista kokoontui aloituskokoukseen ravintola Vaakunaan, Helsinkiin. Haavio-Mannila toimi puheenjohtajana vuosina 1978-1980.


Mitä kuuluu Elina Haavio-Mannila?

Keväällä 2020 88-vuotias valtiotieteen tohtori ja sosiologian emerita professori Elina Haavio-Mannila vastasi puhelimeen kotoaan Helsingin Mariankadulta. Hän kertoi tätä nykyä viettävänsä paljon aikaa kotosalla eikä koronakaranteeni ole paljoakaan vaikuttanut arkeen. Lähipiirin ihmiset ovat tärkeitä.

Haavio-Mannila muisteli tulleensa puheenjohtajaksi 1978 vastaperustettuun Juustopöytään osakuntaystävänsä Marjatta Väänäsen houkuttelemana. Väänänen ja Juustopöytä valitsivat puheenjohtajan viisaasti; sosiologian professori Elina Haavio-Mannila on tunnettu ja palkittu suomalaisen naistutkimuksen pioneerina ja suomalaisten seksuaalisen käyttäytymisen ja sen muutosten tutkijana. Lue lisää >.

Haavio-Mannila kertoo, että mukaantulon motiivina oli toki juusto, mutta vielä enemmän Marjatan houkuttelu ja se, että ryhmässä pääsi tutustumaan monenlaisiin ihmisiin. ”Mielenkiintoista oli se, että 100 vaikuttajanaisen joukossa oli monien alojen edustajia. Mukana oli myös monia kotitalousopettajia, joilta opin paljon uutta ruoka-asioista.”

Nyt 40 vuoden jälkeen Haavio-Mannilalla on edelleen mielessä, että Juustopöytä ry:n puheenjohtajauus oli varsin miellyttävä pesti. Se ei ollut missään nimessä liian työläs, sillä asioita hoitamassa oli hieno taustajoukko.

Juusto on mieluista edelleen, jääkaapissa on aina edamia ja emmentalia.

”Herkkuhetkiin otetaan kunnon homejuusto näkkärin tai hapankorpun kera, se kolmionmallinen homejuusto on parasta!”

Elina Haavio-Mannila, Juustopöytä ry:n ensimmäinen puheenjohtaja

Haavio-Mannila on jonkun verran seurannut 41-vuotiaan Juustopöydän asioita, vaikka akateeminen ura ja monet luottamustoimet sekä kotimaisissa että ulkomaisissa tiedejärjestöissä ovat vieneet pääosan ajasta. Hänellä on myös edelleen huone yliopistolla, jossa hän silloin tällöin käy lukemassa alan kirjallisuutta. Mielessä on ollut, että pikkuhiljaa pitäisi suunnitella työhuoneen tyhjentämistä.

”En ole sitä vielä tyhjännyt, kun on niin mukava tavata yliopistolla vanhoja tutkijaystäviä ja vaihtaa ajatuksia”, professori Haavio-Mannila sanoo.

Kiitos Marjatta Väänäselle ja Elina Haavio-Mannilalle. Loitte pohjan aktiiviselle juustoyhdistykselle ja ruokaseuralle.

Haavio-Mannilan jälkeen Juustopöytää luotasi vuosina 1981-1994 toimittaja ja TV-kasvo Pirkko Liinamaa. Katso kaikki Juustopöytä ry.n puheenjohtajat yli neljänkymmenen vuoden ajalta. >

Marjatta Väänästä emme enää saaneet haastatteluun, mutta olemme lähettäneet hänelle kiitokset tyttärensä kautta.


Teksti: Seija Kurunmäki

Lue myös
osa 2: Mitä kuuluu, Paula Kokkonen?

***
17.5.2020

Editointi: Stana Porvali
Kuva: kuvankaappaus ts.fi:ltä / Stana Porvali