Yllätä karanteenikaveri – juustolla

Korona vaikuttaa kovasti meidän jokaisen elämään, olimmepa töissä tai eläkkeellä, karanteenissa tai poikkeustilassa kotikulmilla. Elämme suurinta kriisiä sitten sotien.

Tätä taustaa vasten Juustopöydän parin tilaisuuden ja vuosikokouksen siirtäminen muutamalla kuukaudella on pieni asia. Tietysti mieluisten tapaamisten perumiset ovat harmillisia. Sosiaalisen elämän ja kohtaamisten merkityksen huomaa vasta silloin, kun niistä joutuu luopumaan.

Yllättävä kriisitilanne vaikuttaa ihmisten mieliin ja käyttäytymiseen. Kaupasta ostetaan, jopa hamstrataan tavaraa, jonka koetaan tuovan turvaa. WC-paperi on näyttänyt lähes kaikissa maissa voimansa turvan tuojana. Ruokatuotteista jauhelihan myynti on kaksinkertaistunut, myös kananmunien menekki on kovasti kasvanut. Turvaa tuoviin ruokiin kuuluu myös juusto, jonka myynti vähittäiskaupan mukaan kasvaa kohisten. Kasvu näkyy perustuotteissa, leivänpäällisjuustoissa ja ruoanvalmistukseen käytettävissä juustoissa. Myös herkuttelujuustoja ostetaan enemmän.

Silmämääräisesti näyttää siltä, että isot ruokakaupat ovat koronakriisin ”voittajia”, vaikka varsinaista voittajaa tässä kriisissä ei kyllä ole. Sen verran vakava tilanne on koko maailmassa. Eikä tilannetta helpota se, että kukaan ei tiedä sen kestoa.

Ravintoloissa ja pienissä erikoisliikkeissä eletään nyt todella vaikeaa aikaa.
Kysyin tunnelmia Vanhassa kauppahallissa Juustoansa-juustokaupan vuoden vaihteessa aloittaneelta kauppiaalta Laura Saloselta. Aktiivisena somevaikuttajana Laura tsemppaa muitakin pieniä erikoisliikkeitä jaksamaan ja keksimään uutta: ”Kun ravintolat ovat kiinni ja tämäkin halli hiljenee asiakkaista, on kotiinkuljetus ainut keino pitää pieni juustokauppa hengissä. On ollut ilo huomata, että monet asiakkaat ovat paitsi ilahduttaneet itseään herkkujuustoilla, myös toimittaneet kuljetuksemme kautta yllätysjuustolähetyksiä karanteenissa olevien ystävien ovelle. Lähetyksen saaneiden kiitoksista saa voimaa”, Laura kertoo.

Jos jotakin hyvää haluaa tästä koronatilanteesta kaivaa, se löytynee ihmisten halusta auttaa ja ilahduttaa läheisiä. Lähi- ja pientuottajien ja -yrittäjien suosimisessa ja läheisten ilahduttamisessa on varmasti vielä tehtävää meille kaikille. Kun pääsiäisvierailut on minimoitava, voidaan soitella ja lähettää kortteja ja kukkia. Ja mikä parasta, voimme myös yllättää ystävää juustolähetyksellä.

Herkullista huhtikuuta!

Seija Kurunmäki
Juustopöytä ry puheenjohtaja

***
27.3.2020 Stana Porvali
Kuva: Pexels.com