Hyvää joulua

Syödään yhdessä – myös ensi vuonna!

Hyvää jouluaRakas kotimaamme Suomi juhlisti tänä vuonna 100-vuotista itsenäisyyttään näyttävästi. Koko vuosi on ollut täynnä monenmoista tapahtumaa ja kampanjaa. Itsenäisyyspäivänä 6.12. Luonto näytti juhlivan kanssamme, sillä aamuksi maa oli peittynyt valkoiseen lumeen. Päivän aikana some täyttyi suloisista viesteistä eri puolilta Suomea monenlaisista juhlatilaisuuksista. Näissä tilaisuuksissa itsenäisyyttä juhlistettiin juhlavuoden teeman mukaisesti #yhdessä. Illalla presidentinlinnan juhlavastaanotolla tarjottiin monipuolisia herkkuja, pientä suolaista ja makeaa kaikista Suomen maakunnista.

Näin juhlavuoden kulkiessa kohti uutta vuotta onkin aika siirtää katseet tulevaan, lähestyvään jouluun ja uuteen alkavaan vuoteen. Ensi vuosi jatkuu juhlavuotena, sillä Juustopöytä-yhdistyksemme perustamisesta tulee kuluneeksi 40 vuotta.

Suomen juhlavuoteen liittyi paljon erilaisia tapahtumia ja hankkeita. Yksi suurimmista oli #syödäänyhdessä-teemavuosi, joka sopi mainiosti juhlavuoden yhteisölliseen teemaan ja sen tukemiseen. Syödään yhdessä -teemavuotta johti iloisesti ja energisesti ELO-säätiö, suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Mukaan lähti yli 150 yritystä, yhteisöä tai järjestöä. Ilmiön sai alkunsa, kun ELO:n johtaja Seija Kurunmäki ja minä työroolissani kutsuimme ruoka-alan toimijoita suunnittelemaan yhdessä juhlavuoden 2017 ohjelmaa. Tavoitteenamme oli alusta asti tehdä yhdessä syömisestä pysyvä ilmiö ja innostaa suomalaisia luomaan uusia mahdollisuuksia ja tapoja syödä yhdessä.

Suomessa syödään yhdessä harvemmin ja käytetään vähiten aikaa yhdessä syömiseen kuin missään muussa OECD-maassa. Kuitenkin 85 prosenttia suomalaisista toivoo, että yhdessä syömisen kulttuuri kukoistaisi Suomessakin. Eikä suotta, sillä yhteisellä aterialla voimme ylläpitää ja uudistaa sosiaalisia suhteita läheistemme kanssa ja luoda uusia tuttavuuksia. Tutkitusti yhdessä syöminen edistää myös terveellisten ruokavalintojen tekemistä.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on meidät kaikki kutsuttu mukaan juhlimaan ja syömään yhdessä

Yhdistystoiminta on mitä suurimmassa määrin yhdessä tekemistä – juuri sellaista toimintaa, mitä mekin Juustopöytä ry:n kanssa teemme. Moni tapahtumistamme liittyy mukavasti myös teemaan #syödäänyhdessä: tätä viestiä voimme viedä eteenpäin edelleen ja nauttia yhteisessä pöydässä juustoista!

Kuluneen vuoden aikana yhdistyksellämme oli 16 erilaista tapahtumaa, jotka kaikki yhtä lukuun ottamatta olivat kaikille jäsenillemme avoimia. Kiitos kaikille tilaisuuksia järjestäneille ja mukana olleille jäsenillemme! Yhdessä saamme tapahtumat toteutettua ja asiaamme edistettyä. Yksi vuoden saavutuksista oli myös yhdistyksemme nettisivujen uudistaminen. Tästä urakasta iso ja lämmin kiitos Stana Porvalille sekä Eija Åbackille, Mervi Ruosalaiselle ja Arja Elina Laineelle, jotka yhdessä toteuttivat suunnittelun ja toteutuksen.

Juustopöydän ympyrä sulkeutui eduskuntaan

Juustopöytä ry järjesti marraskuun alussa juustopäivän eduskunnalle yhdessä Juustonvalmistajain yhdistys ry:n, Pienjuustolayhdistys ry:n, Maito & Terveys ry:n kanssa. Tilaisuus oli avoin kansanedustajille ja eduskunnan henkilöstölle. Paikalla oli 10 juustolaa, jotka esittelivät toimintaansa ja maistattivat juustojaan.

Minimessu-tapahtuman lisäksi juustoyhdistykset oli kutsuttu kuultavaksi maa- ja metsätalousvaliokunnan kokoukseen. Kokouksessa Juustonvalmistajain puheenjohtaja Anja Pölönen piti esityksen juustontuotannon haasteista mm. byrokratian vuoksi. Esitys nosti esiin myös sen, että suomalaisen juuston laadun perustana on laadukas suomalainen maito. Eduskunnasta tuli kovasti kiitosta hienosta tapahtumasta ja sieltä toivotettiin juustoväki tervetulleeksi joskus uudestaankin. Tilaisuuden lopputulemana juustonvalmistajat kokoavat nyt keskuudestaan erityisesti byrokratian purkuun liittyviä konkreettisia tarpeita esimerkkeineen.

Kohta on kulunut 40 vuotta siitä, kun ministeri Marjatta Väänänen kutsui koolle 100 yhteiskunnan eri aloilla johtavassa asemassa toimivaa naista. Ministeri Väänänen oli huolissaan suomalaisten juuston kulutuksesta ja halusi edistää kotimaisten juustojen asiaa. Näin sai alkunsa naisten juustoseura, Juustopöytä ry, jolla nykyään on jäseniä noin 250.

Juustopöydän tarkoituksena on alusta alkaen ollut jäsentensä juustojen ja juustonvalmistuksen tuntemuksen edistäminen, Suomen juustokulttuurin kehittäminen ja juustojen merkityksen selvittäminen osana terveellistä ravitsemusta. Tässä voimme yhdistyksenä todeta onnistuneemme: juustojen kulutus on tänä päivänä noin 27 kiloa henkeä kohden, eli lähes nelinkertaistunut yhdistyksen aloittamishetkistä 1978, jolloin juustojen kulutus oli noin 7 kiloa.

2000-luvun pienjuustolabuumi on tuonut juustoalalle runsaasti uusia toimijoita, jotka ovat laajentaneet kotimaisten juustojen tarjontaa. Tähän trendiinkin sopivasti jaoimme vuosittaisen Kultainen Juustohöylä -palkintomme Pohjois-Savossa sijaitsevan Peltolan Juustolan yrittäjäpariskunta Minnariitta ja Matti Kärkkäiselle Peltolan Blue -sinihomejuustosta.

Pidän erinomaisena asiana, että vaihtelua ruokavalikoimaansa toivova nykykuluttaja löytää enenevässä määrin mielenkiintoisia kotimaisia juustoja. Jos näitä vaihtelunhaluisia kuluttajia ei palvella kotimaisilla herkuttelutuotteilla, heidän valinta osuu enenevässä määrin tuontituotteisiin. Tällä hetkellä noin 50,5 % nauttimastamme juustosta on tuontijuustoa. Tämän päivän juustovalikoima ruokakaupassa on valtava, joten valinnanvaraa meille kuluttajille riittää.

2018: Juhlitaan yhdessä juustoja!

Ensi vuosi on siis yhdistyksellemme juhlavuosi. 40 vuotta – eikä siis suotta – ja olemmekin valinneet juhlavuoden teemaksi Juhlitaan yhdessä juustoja! Juhlavuoden tapahtumat huipentuvat syksyllä Kämpissä pidettävään juhlatilaisuuteen, josta kerromme lisätietoja uuden vuoden alussa.

Toimintasuunnitelma on tehty ja etenemme sen mukaisesti. Tästä huolimatta – tai juuri ehkä sen takia – myös teidän jäsenten toiveet, ideat ja ehdotukset toiminnan kehittämiseksi ovat tervetulleita. Olkaa siis mielihyvin yhteyksissä meihin hallituksen jäseniin ajatustenne kanssa.

Kun kirjoittelen tätä tervehdystäni teille teemuki vieressäni höyryten ja vielä itsenäisyyspäivän kynttilöiden loisteesta nauttien, ajatukseni siirtyvät jo lähestyvään jouluun. Kiitän teitä lämpimästi tästä yhdessä tehdystä yhdistysvuodesta ja toivotan rauhallista joulun aikaa minulle rakkaan joululaulun sanoin…

Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista
Kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista
Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan
Sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan!

Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä
Joulumaa, jos jokaiselta löytyy sydämestä!

Iloa ja valoa juuri Sinuun jouluusi!

Anni-Mari Syväniemi
Juustopöytä ry:n puheenjohtaja