Joulu 2017

Puheenjohtajan joulutervehdys

Joulu 2017

Juustoasiaa – sydämellä ja ilon kautta!

Juustot ovat meille Juustopöytä-yhdistyksessä sydämen asia. Näin se oli jo 40 vuotta sitten, kun vaikuttajanaiset kokoontuivat ja perustivat yhdistyksemme. Aivan yhtä tärkeää on yhteisöllisyys, yhdessä toimiminen ja vuorovaikutus – ystävyys.

Kuluneen juustovuoden kohokohta oli hotelli Kämpissä pidetty 40-vuotisjuhlatilaisuutemme, johon osallistui satakunta jäsentä ja kutsuvierasta. Juhlassa jaettiin yhdeksännen kerran Kultainen Juustohöylä -palkinto, jolla tänä vuonna nostimme esiin Valion juustojen ja juustokulttuurin eteen tekemää työtä sekä juusto-osaajansa Anja Pölösen ja Matti Kärjen. Onnea!

Juustopöytä osallistui omalla esittelypisteellään lokakuun lopussa Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain Säätiön joka toinen vuosi järjestämään juustonäyttelyyn Pörssitalossa. Näyttelyssä palkittiin suomalaisten juustojen laatukisaan osallistuneet juustot. Yleisön suosikkijuustoksi ylsi Valion Alppi Kreivi®. Iloinen yllätys oli tilaisuudessa yhdistyksellemme myönnetty erikoismaininta aktiivisesta Suomen juustokulttuurin edistämisestä.

Näin juhlavuoden loppupuolella katse kääntyy tulevaisuuteen. Maailma muuttuu ja rakas yhdistyksemme sen mukana. Kuulin juhlailtanamme, että yhdistyksemme saisi historiansa ensimmäisen jäsenhakemuksen mieheltä. Perinteisesti Juustopöytä on ollut naisyhdistys, jossa siskojen verkosto on pitänyt yhtä ja toiminut juustojen ja juustokulttuurin eteen. Hallitus käsitteli uusia jäsenhakemuksia marraskuun kokouksessaan ja hyväksyi jäsenekseen myös mieshakijan. Alusta alkaenhan yhdistyksemme säännöt ovat sallineet kenen tahansa, suosittelijoiden suosituksesta ja hallituksen hyväksynnällä, liittyvän jäseneksemme. Myös miehet ovat tervetulleita mukaan toimintaan, kuten Juustopöydän perustajiin kuuluva Marjatta Väänänen totesi lehtihaastattelussa jo 1980-luvun alkupuolella. Alkaako tästä uusi aikakausi, jää nähtäväksi.

Tulevaisuutta on myös ensi vuoden toiminta, jonka teemana on ”Juustoja – sydämellä”. Teema liittyy tällä hetkellä toisinaan kiivaana käytävään ruokakeskusteluun, jossa suloisessa sekamelskassa ovat kulttuuriset ulottuvuudet, kestävä kehitys, eettisyys, ekologia, eläintenhyvinvointi ja vastuullisuus. Juustopöydässä olemme kiinnostuneita ruokakulttuurista, juustoista sekä ruokavalintojemme kestävyydestä, eettisyydestä, vastuullisuudesta sekä yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta. Haluamme olla mukana juustopöydissä, joissa juustot ovat maukkaasti mukana ajankohtaiskeskusteluissa. Tähän keskusteluun paneudumme ensi vuonna ja kannustamme jäseniämme iloisesti mukaan suurella sydämellä!

Ruoasta ei todennäköisesti koskaan ole puhuttu niin paljon ja moniäänisesti kuin tällä hetkellä. Kuvia, puhetta ja tekstiä ruuasta tulvii tajuntaamme kaikkialla: televisiosta, somekanavista, internetsivuilta, suoramarkkinointimainoksista, paikallislehdistä, kaikkialta. On ruokalehteä, tv-ohjelmaa, blogeja, keittokirjoja, ravitsemusoppaita, alkuperämerkintöjä, ruokakursseja. Pidän siitä, että ruoasta puhutaan paljon. Tähän keskusteluun myös meillä juustopöytäläisillä on mahdollisuus osallistua nykyistä aktiivisemmin.

Toivon kuitenkin, että ruoka- ja juustokeskustelut perustuisivat aina tutkittuun tietoon ja faktaan. Pidän myös tärkeänä, että saamme keskusteluihin lisää myönteisyyttä ja kannustavaa otetta. Julkista keskustelua tuntuu toisinaan vaivaavan ryppyotsaisuus sekä omiin uskomuksiin lukkiutuminen ja ruokaan suhtautuminen aivan liian vakavasti. Meillä on hieno ruokakulttuuri ja kertakaikkisen upeita juustoja ja juustoloita maassamme. Tätä ilosanomaa viemme sydämellä eteenpäin ensi vuoden Juustopöydän toiminnassamme.

Juustopöydän toimintavuosi vaihtuu maaliskuussa ja puheenjohtajakauteni tulevat täyteen. Etsimme uutta innokasta puheenjohtajaa: ilmianna itsesi tai muu yhdistyksen jäsen. Myös hallitukseen tarvitaan uusia jäseniä. Tervetuloa mukaan!

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille jäsenillemme, juhlavuoden tapahtumiimme osallistuneille, hengessä mukana olleille sekä ilman muuta myös toimintaamme tukeneille tahoille!

Rauhallista ja hyvää joulun aikaa toivottaen,
Anni-Mari, pj