2018 Kultainen Juustohöylä -palkinto valiolaiselle juusto-osaamiselle

Valion juustomestari Anja Pölönen

Mediatiedote 26.10.2018

Juustopöytä ry juhlii 40-vuotistaivaltaan
Kultainen Juustohöylä -palkinto valiolaiselle juusto-osaamiselle

Juustopöytä ry:n Kultainen Juustohöylä -palkinto on myönnetty tänä vuonna suomalaisen juuston ja juustokulttuurin edistämisestä Valiolle ja elämäntyöstä Valion juustoasiantuntijoille Anja Pölöselle ja Matti Kärjelle. Juustopöytä luovuttaa palkinnot perjantai-iltana 26.10.2018 40-vuotisjuhlassaan hotelli Kämpissä.

Yhdeksännen kerran jaettu Kultainen Juustohöylä -palkinto on Juustopöytä-yhdistyksen huomionosoitus suomalaisessa juustomaailmassa suuren panoksen antaneelle yksityishenkilölle, yhteisölle, yhtiölle tai muulle taholle. Tämänvuotisella palkinnolla juustoseura halusi nostaa esiin elämäntyötä juustojen parissa.

– Valio tekee pitkäjänteistä, vahvaan tutkimukseen ja osaamiseen perustuvaa työtä suomalaisten juustojen kehittämiseksi. Juustopöydässä pidämme tärkeänä, että nostamme esiin juuston todellisia taitajia, perustelee yhdistys valintaansa.

Vuoden 2018 palkinto on huomionosoitus myös Juustopöydän historialle, joka sai alkunsa 1978, kun Valiolla työskennelleen ministeri Marjatta Väänäsen aloitteesta 100 yhteiskunnan eri aloilla johtavassa asemassa toimivaa naista kokoontui Helsinkiin ja perusti yhdistyksen edistääkseen juuston kulutusta ja monipuolista ruokakulttuuria.

Juustokulttuuri kehittyy 

Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki

Valion juustomestari Anja Pölönen ja johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki aloittivat molemmat työuransa Valiolla 1980-luvulla. Työ suomalaisen juuston parissa on ollut monipuolista ja palkitsevaa. Nyt he kiertävät yhdessä juustoloita; Anja Pölönen on juustojen laadunhallinnan huippuasiantuntija, Matti Kärki teknologian.

Pölönen toivoo näkevänsä suomalaisen juustokulttuurin kehittyvän siten, että suomalaiset ostavat jatkossa yhä enemmän kotimaisia juustoja. Hän uskoo kotimaisten juustojen valikoiman kasvavan.

– Luulen, että tulevaisuudessa voimakkaampien juustojen makumaailma puhuttelee yhä useampia suomalaisia. Arkisin syödään perusjuustoja ja viikonloppuisin herkutellaan jollain muulla, toteaa Pölönen.

– Parasta tässä työssä on, että muutos on jatkuvaa. Suomalainen juustokulttuuri muuttuu ja oma työ tietysti sen mukana. Esimerkiksi 80-luvulla ei Suomessa ollut paljoakaan tuontijuustoja, vaan pienemmätkin erikoisjuustot tehtiin itse. Seuraavalla vuosikymmenellä taas kevytjuustojen kehittäminen oli isossa roolissa, sanoo Kärki.

***
Kultainen Juustohöylä 
-palkinto on Juustopöytä ry:n tapa huomioida, kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautunutta, joka on ansainnut Juustopöydän kiitoksen. Kultaista Juustohöylää on jaettu vuodesta 2010. Vuoden 2018 palkinto luovutetaan Juustopöydän 40-vuotisjuhlassa 26.10.2018. www.juustopoyta.fi/about/kultainen-juustohoyla/

Juustopöytä ry. on vuonna 1978 perustettu naisten juustoseura, jossa on reilut 250 jäsentä. Juustopöydän tärkeimpiä tehtäviä ovat juustotietämyksen lisääminen, ruokakulttuurin ja erityisesti juuston monipuolisen käytön edistäminen. www.juustopoyta.fi @Juustopöytä #Juustopöytä

 

Juustopöytä ry juhlii 40-vuotistjuhliaan Salaneuvoksen, Auran ja Keisarinnan pöytäseurueissa.

***
Kuvat: Valio Oy

26.10.2018 Stana