Mitä kuuluu, Seija?

”Mitä kuuluu?” on Juustopöytä ry:n juttusarja aiempien puheenjohtajien kuulumisista. Juttujen kirjoittaja Juustopöydän puheenjohtaja Seija Kurunmäki yrittää tässä sarjan viimeisessä osassa haastatella itse itseään.Osa 5. Ruokavaikuttaja, MMM Seija Kurunmäki, Juustopöytä ry:n kahdeksas puheenjohtaja vuosina 2019-2022. Seija valittiin Juustopöydän puheenjohtajaksi Anni-Mari Syväniemen jälkeen.

Mikä innosti lähtemään Juustopöydän puheenjohtajaksi?

”Olen tehnyt yli 40-vuotisen työurani ruoan parissa, pääosin sen markkinoinnissa ja viestinnässä.  Viimeinen työni oli ELO-säätiön eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön johtajan paikka. Kun jäin siitä 2018 eläkkeelle, tuntui että paremmin on aikaa harrastustoiminnalle. Olin varsin tuore Juustopöydän jäsen, kun istuin Kämpissä Juustopöydän 40-vuotisjuhlassa. Tapahtumasta jäi hyvä maku. Tunsin paljon yhdistyksen jäseniä; ruokatoimittajia, kotitalouspettajia sekä elintarvikealan ja kaupan osaajia, vaikuttajanaisia. Kun ystäväni Anni-Mari Syväniemi Juustopöydästä kysyi, voisinko asettua ehdolle hänen seuraajakseen, vastasin myöntävästi. Olin iloinen, kun tulin vuosikokouksessa valituksi. Kiitos luottamuksesta!”

Mitä pidät hallituskautesi suurimpina saavutuksena?

”Minulle annettiin tehtäväksi Juustopöydän uudistaminen. Olen iloinen, että saimme hallituksessa aikaan ensi askeleet digitaalisempaan toimintaan. Loimme digitaalisen jäsenrekisterin ja tapahtumien hallinnan, jonka käytön hallituksessa opettelimme. Se mahdollistaa monipuolista työnjakoa. Teimme kumppanuuspaketin, jonka avulla haemme uusia kumppanuuksia. Selkeytimme toimintaa myös lisäämällä hallituksen sisäisiä vastuita mm valitsemalla rahastonhoitajan. Yksi selkeytys saatiin aikaan palvelussopimusten kilpailutuksella.
Kolmesta toimintavuodestani kaksi vuotta taistelimme koronan kourissa. Se vaikeutti kovasti Juustopöydän päätehtävää eli elämysten tuottamista jäsenille. Ajasta suuri osa meni tapahtumien perumiseen ja siirtämiseen. Siitä selvittiin. Tottakai tälläiset ajat aiheuttavat jäsenkatoa. Se on harmillista.
Sari Sarkomaan aikana luotu, vuosittain jaettava Kultainen Juustohöylä -palkinto on edelleen toimiva konsepti. Kultaisen Juustohöylän jakaminen on puheenjohtajalle aina mieluisa tehtävä.
Erityisen iloinen olen yhteydestä, jotka syntyi aikaisempien puheenjohtajien välille. On ollut mukava vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia Juustopöytä ry:n aiempien puheenjohtajien kanssa. Paula Kokkonen ja Sari Sarkomaa tulivat ystäviksi Anni-Mari Syväniemen rinnalle. Mukava pitää yhteyttä jatkossakin.”

Mitä näet Juustopöydän vahvuuksiksi?

”Vahvuuksiamme pohdimme joukolla, kun teimme kumppanuuspakettia. Kirjasimme kolme asiaa: 
– Juustopöydän ruokaa arvostavan jäsenistön hallussa on tärkein sosiaalinen media: perheen ja suvun ruokapöydät. Siellä jaetaan merkityksellistä tietoa toinen toisille ja myös seuraaville sukupolville.
– Juustopöydän tapahtumissa syntyy ainutlaatuisia kohtaamisia ja elämyksiä jäsenistölle. Niitä voivat myös kumppanit hyödyntää.
– Juustopöydän luomalla materiaalilla ja nettisivuilla on hyvä Google-näkyvyys. Sillä voi olla iso merkitys juustobusineksessa toimiville kumppaneille.”

Mitä jäi tekemättä? 

”Saavutukset ovat aina yhteistyön tulosta. Toki jokaisella puheenjohtajalla on omat vahvuutensa – myös heikkoutensa. Näin jälkikäteen pohdin, olisiko pitänyt vielä enemmän kuunnella jäsenistön toiveita, sekä uskollisten vanhoja jäsenten että myös nuoremman polven ajatuksia. Hallituksen työn tavoitehan on luodata toimintaa myös tulevaisuutta varten. Siihen kuuluu myös monenlaisen yhteistoiminnan kehittäminen.
Uskon, että seuraavat hallitukset ja puheenjohtajat löytävät omia tapojaan viedä tätä kunniakasta naisten ja miesten verkostoa eteenpäin.”

Mitä tulee Juustopöydän puheenjohtajuuden tilalle?

”Jätän puheenjohtajuuteni vuosikokouksen valitsemalle seuraajalle 23.3.2022 MTK:lla.  Silloin minulta vapautuu aikaa ja ajatuksia. Itselle mieluisa ja iloa tuottava vapaaehtoistyö jatkossakin on toimiminen Aktivistimummot-liikkeessä. Olen liikkeen vetäjä ja viestijä. Myös Agronomiliiton valtuusto, Hotelli-ja Ravintolamuseon hallitus ja Laajalahti-seura saavat entistä enemmän aikaani. Pyöritän edelleen myös omaa viestintäalan yritystäni Kuule Oy:ta ja toteutan aika ajoin kiinnostavia projekteja sen kautta.
Tärkein asia elämässäni ovat neljä lastenlastani, joiden kanssa vietän paljon aikaa. Maaliskuussa saan viidennen lapsenlapseni. Jokainen lapsi on suuri ilo ja ihme. Kevään tullen on myös mukava matkailla kotimaassa ja ehkä vähän maailmallakin rakkaan puolison kanssa.”

Kiitos juustopöytäläisille yhteisistä elämyksistä ja tuesta näinä vuosina.
Tavataan iloisten ruokapöytien äärellä!

Teksti: Seija Kurunmäki

Juustopöytä ry:n puheenjohtajat

– 2019-2022 Seija Kurunmäki
– 2013-2018 Anni-Mari Syväniemilue haastattelu täältä
– 2007-2012 Sari Sarkomaa – lue haastattelu täältä!
– 2004-2006 Maarit Toivanen-Koivisto
– 1999-2003 Paula Kokkonen – lue haastattelu täältä!
– 1995-1998 Tellervo Anttilalue muistelu täältä
– 1981-1994 Pirkko Liinamaa
– 1978-1980 Elina Haavio-Mannila – lue haastattelu täältä!