Kultainen Juustohöylä Helsingin Meijeriliikkeelle

Kultainen Juustohöylä Helsingin Meijeriliikkeelle

Onnea Kultainen juustohöylä -tunnustuksesta Helsingin Meijeriliike!

Tiedote 30.10.2024 klo 18:00 | Juustopöytä ry
Tiedotetta päivitetty 13.11. Antti Alavuotungin kommenteilla

Tänä vuonna Kultainen Juustohöylä -tunnustus myönnettiin Helsingin Meijeriliikkeelle. Vuonna 2013 perustettu Helsingin Meijeriliike on rikastuttanut suomalaista ruokakulttuuria valtavirrasta poikkeavilla laadukkailla juustoilla jo yli 10 vuoden ajan. Yritys on pääkaupunkiseudun ainoa meijeri ja yksi muutamasta Suomen pienjuustolasta. Yrityksen tuotantolaitos sijaitsee Helsingin Vartiokylässä.

Helsingin meijeriliikkeen meijerinjohtaja Antti Alavuotunki otti tunnustuksen vastaan nöyrän kiitollisena.

”On tietenkin tosi kiva ja meidän kannaltamme tärkeää, että pienjuustolaa huomioidaan ja nostetaan esiin. Tarkoituksemme on koko ajan ollut rikastuttaa suomalaista ruokakulttuuria ja tuoda paikallista väriä valtavirtaan. Pienjuustolat ovat tällä hetkellä hankalassa tilanteessa, ja myös sen vuoksi tunnustus tuntuu hyvältä”, Alavuotunki sanoo ja pohtii sitten:

”Jokaisella itseään kunnioittavalla kaupungilla pitäisi olla oma panimo, oma leipomo ja oma juustola”.

Alavuotunki kuvailee pienjuustolayrittämistä yksinäiseksi puurtamiseksi ja iloitsee siitä, että tunnustuksen myötä tulee fiilis, että tehty työ merkitsee ja on huomattu.

Helsingin Meijeriliike on korostanut toiminnassaan alusta asti sekä suomalaisuutta että paikallisuutta. Se on nimennyt juustonsa, ehkä pilke silmäkulmassa, Helsingin kaupunginosien, kuten Linnunlaulun, Hakaniemen tai mm. Töölön mukaan. Meijerin käyttämä maito tulee lähialueen maitotiloilta, mm. Viikin opetustilalta.

Viikki on Alavuotungille tuttu paikka, sillä diplomi-insinööri ja VTT:n tutkija päätyi sinne tutkijaksi 2000-luvun alkupuolella.

”Juuston valmistaminen kiinnosti, ja päädyin VTT:ltä Viikkiin tutkijaksi. Tutkimukseni käsitteli ultraäänen käyttöä juuston rakenteen ja laadun tutkimuksessa. Ultraääni mahdollisti analytiikan ilman, että juuston rakennetta oli rikottava”, Alavuotunki selittää.

Tutkijan ura sai jatkoa liiketoimintasuunnitelmasta, jonka puitteissa Viikissä valmistui ensimmäiset kaupalliseen tarkoitukseen valmistetut juustot. Helsingin Meijeriliikkeen alkuaikoina ja vielä vuonna 2022 Alavuotunki opetti viikkiläisiä maisteriopiskelijoita meijeriprosessien saloihin.

Uusi liiketila ja meijeri valmistui sittemmin Itä-Helsingin Vartiokylään, jossa nyt valmistuvat sekä juustot että tuotevalikoimaan olennaisesti kuuluvat lohkeavat jogurtit. Juustovalikoimaan kuuluu valkohome-, punahome, Port Salut-, tuore-, kerma- ja kittijuustoja, ja se on monipuolistunut muutamassa vuodessa paljon. Nyt laadukkaita helsinkiläisjuustoja voi löytää fine dining -ravintoloiden menuista sekä markettien juustotiskeistä. Helsingin Meijeriliikkeen pelkistetyt pakkausten ulkoasut erottuvat edukseen juustohyllyissä.

Juustopöytä ry on jakanut vuodesta 2010 lähtien vuosittain Kultaisen Juustohöylä-tunnustuksen juustoalan toimijalle. Palkinto on huomionosoitus eli tapa kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautuneita.

Helsingin Meijeriliikkeen tuotteet tarjoavat laadukkaan kotimaisen vaihtoehdon ulkomaisille herkuttelujuustoille.

Lisätietojen antaa:

Antti Alavuotunki

Helsingin Meijeriliike, meijerinjohtaja

050 355 4888

antti@helsinginmeijeriliike.fi

Maininki Mettälä

Juustopöytä ry, puheenjohtaja

045 6179092

maininki.mettala@gmail.com

Linkit:

www.helsinginmeijeriliike.fi

www.juustopoyta.fi