Jäsentiedote 6/2024
Hyvä Juustopöydän jäsen,
Minusta tuntuu, että vastahan vuosi vaihtui eikä siitä ole kauaakaan, kun ilotulitteet viimeksi värjäsivät pimeää iltataivasta. Vuosi vuoden jälkeen tuntuu vauhti todellakin vain kiihtyvän. Kuluva vuosi on mennyt nopeasti myös yhdistyksen toiminnassa, ja olemme päässeet vuoden aikana tutustumaan erilaisiin ja mielenkiintoisiin tapahtumiin.
Tammikuussa vietimme Raclette-iltaa Bistro o`Mat -ravintolassa Hakaniemessä. Helmikuussa pääsimme tutustumaan Reitzin säätiön aarteisiin ja nautimme iltapalaa ravintola Elitessä. Maaliskuussa pidettiin vuosikokous, ja huhtikuussa tutustuimme Kuusamon Juuston toimintaan ja tuotteisiin. Toukokuussa saimme tietoa Portugalin suurlähetystössä maan juusto- ja viinitarjonnasta ja kesäkuussa nautimme pizzaa Calvados Dames-seuran jäsenten kanssa Katajanokan luodolla.
Kesä meni nopeasti, kuten aina, ja elokuussa olimme E. Gavrielides Oy:n vieraina ja saimme tietopaketin kreikkalaisista juustoista. Syyskuussa sienestimme Korpilammen metsässä ja lokakuun alussa Mosel kutsui matkailijoita.
Lokakuun lopulla palkitsimme Kultaisella juustohöylällä Helsingin Meijeriliikkeen. Palkinnon vastaanottajina olivat meijerinjohtaja Antti Alavuotunki ja juustomestari Mika Joro. Yritys on perustettu vuonna 2013 ja on ainoa pääkaupungilla toimiva meijeri. Yrityksen laajaan juustovalikoimaan kuuluu mm. valko- ja punahomejuustoja, Port Salut-, tuore-, kerma- sekä kittijuustojakin – unohtamatta heidän jogurttivalikoimaansa. Yritys korostaa toiminnassaan suomalaisuutta ja paikallisuutta, josta hyvänä esimerkkinä on juustojen nimet, kuten Linnunlaulu, Hakaniemi ja Töölö.
Tulevana keväänä pääsemme tarkemmin tutustumaan meijerin toimintaan ja tuote-valikoimaan.
Vuoden kruunasi perinteisesti Juustopöydän pikkujoulut.
Tämän vuoden juhla vietettiin torstaina 28.11.2024 ravintola Messeniuksessa. Lämminhenkisessä tilaisuudessa vilkas puheensorina ja nauru täyttivät ravintolan, kun nautimme samalla herkullista illallista.
Monenlaista toimintaa on ollut siis tänäkin vuonna, ja samanlainen vauhdikas toiminta jatkuu myös vuonna 2025.
Vuosi pyörähtää käyntiin tammikuussa fondueillallisella, jonka paikkana on ravintola MyStuu. Helmikuussa matkaamme juustomessuille Tukholmaan. Näistä tapahtumista tarkemmin tässä jäsenkirjeessä. Muistakaahan ilmoittautua pikaisesti tilaisuuksiin.
Muista tapahtumista kerromme lisää heti alkuvuoden jäsentiedotteessa.
Kiitän teitä kaikkia kuluneesta vuodesta ja samalla toivotan kaikille lämmintä joulunaikaa ja rentouttavaa yhdessäoloa. Tapaamisiin ensi vuonna!
Lämpimin terveisin
Juustopöytä ry
Maininki Mettälä
puheenjohtaja
KUTSU: Juustofondueilta 22.1.2025
Juustopöytä ry. järjestää jäsenilleen uuden vuoden ensimmäisenä tapahtumana tammikuussa juustofondueillan.
Aika: ke 22.1.2025 klo 18.00 (- noin klo 22.00)
Paikka: Ravintola MyStuu, Uudenmaankatu 13, 00120 Helsinki.
Hinta: 45 €/henkilö (menu ja tavallinen vesi)
Illan menu sisältää 200 g fonduejuustoa/henkilö sekä dipattavat:
Levain-leipää, maustekurkkuja, hillosipuleita, omenaa ja tomaattia. Näitä juuston lisukkeita saa niin paljon lisää kuin on tarve! Ne eivät lopu kesken. Lisäksi fonduemenu sisältää perunoita.
Mineraaliveden ja muut ruokajuomat jokainen tilaa ja maksaa itse paikan päällä.
Ilmoittautuminen viimeistään 15.1.2025 Flomembersin kautta. Mukaan mahtuu max. 25 jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä.
Osallistumismaksu suoritetaan yhdistyksen tilille FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin saatuasi vahvistuksen/laskun FloMembersin kautta sähköpostiisi.
Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksesta tulevan sähköpostin kautta 2.12.2024 alkaen. Ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.
Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta
sähköpostiisi. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille
FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin.
Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.
Matka Tukholman Juustofestivaaleille 8.-10.2. (Viking Cinderella)
La 8.2.
klo 15.30-16.00 Kokoontuminen Katajanokan terminaalissa ja siirtyminen laivaan
klo 17.00 Laiva lähtee Helsingistä
klo 17.30-18.30 Omaa ohjelmaa laivan kokousosastolla, kansi 9
vapaata aikaa esim. ostosten tekoon
klo 20.30 a la Carte -illallinen, ravintola Seaview Dining, kansi 8
Su 9.2.
klo 08.00 Premium-aamiainen, ravintola Seaview Dining, kansi 8
klo 10.00 Laiva saapuu Tukholmaan
klo 10.30 Lähtö juustomessuille, oma bussi käytössä
klo 15.00 Paluu laivalle
klo 16.30 Laiva lähtee Tukholmasta
klo 17.00 a la Carte -illallinen, ravintola Seaview Dining, kansi 8
Ma 10.2.
klo 08.00 Premium-aamiainen, ravintola Seaview Dining, kansi 8
klo 10.10 Laiva saapuu Helsinkiin
Matkan hinta sisältää laivamatkan valitussa hyttiluokassa, a la Carte -illallisen viineineen meno-paluu, Premium-aamiaisen meno-paluu, oman ohjelman laivalla, sisäänpääsyn juustomessuille sekä oman bussin käyttöön Tukholmassa.
A-luokan yhden hengen hytissä 430,00€
A-luokan kahden hengen hytissä 360,00€/hlö
A-luokan kolmen hengen hytissä 348,00€/hlö
Luksus-luokan yhden hengen hytissä 501,00€
Luksus-luokan kahden hengen hytissä 408,50€/hlö
Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksesta tulevan sähköpostin kautta 29.12.2024 mennessä. Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta.
Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.
Ilmoitathan syntymäaikasi, pääruokavalinnat ja mahdolliset ruoka-aineallergiat ilmoittautumisen yhteydessä.
Huomioithan, että peruutusajan umpeuduttua voit hankkia tilallesi sijaisen. Ilmoitathan asiasta sähköpostilla sihteeri@juustopoyta.fi osallistujalistan ylläpitäjää.
Avecit ovat tervetulleita mukaan matkalle.
Matkalle tarvitaan voimassa oleva passi tai henkilökortti.
Matkakertomus:
Sieniretki Korpilammen maisemissa 28.9.2024
Teksti: Pia Lindahl
Jälleen syyskuun viimeisenä lauantaina seitsemän innokasta sienestäjää saapui suurin odotuksin Espoon Hotelli Korpilammelle, jossa ryhmämme vastaanotti hotellin johtaja ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Nina Peltola.
Hän ohjasi meidät tutun sienineuvoja Annen huomaan ja lähdimme metsään. Jo metsätien varrelta löytyi rouskuja ja tatteja ja syvemmällä metsässä odotti oivaa suppilovahvero- ja kanttarellimaastoa. Pienen etsimisen jälkeen suppilovahveroita alkoikin löytyä sieltä täältä. Myös kanttarelleja, lampaankääpiä, kehnä- ja mustatorvisieniä löytyi jonkin verran, mutta tällä kertaa tatteja ja rouskuja oli runsaasti ja kaikkien koreihin kertyi sieniä omien mieltymysten mukaan, eikä pieni sadekuurokaan menoa haitannut.
Parin tunnin samoilun jälkeen palasimme takaisin hotellille, jossa meitä odotti herkullinen päivällinen. Pääruokana oli paahdettua tattikeittoa rakuunavaahdolla rapean patongin kera ja jälkiruokana runsas juustotarjotin lisukkeineen. Ja taas olimme yksimielisiä, että sieniretkemme oli erittäin onnistunut ja ensi vuonna uudestaan.
Juustopöydän matka Moselin laaksoon ja Luxemburgiin 8-12.10.2024
Teimme upean matkan Moselin laaksoon ja Luxemburgiin. Majoitus oli Traber-Trarbachin kylässä. Matkaohjelmaan kuului mm Moselin-risteily, kokopäiväretki Luxemburgiin, viini- ja juustomaistiaisia sekä tutustuminen Asbachin brandyvalmistukseen.
Mukana oli 8 iloista juustopöytäläistä. Matkaoppaana toimi Aulikki Akaan-Penttilä ja matkan järjesti matkatoimisto Resviaria.
Juustopöydän pikkujoulut 28.11.2024 klo 18.00
Juttu ja kuvat Pia Lindahl, hallituksen jäsen
Juustopöytä ry:n pikkujoulut vietettiin torstaina 28.11.24 yhdessä Helsingin vanhimmassa kortteliravintolassa Messeniuksessa Taka-Töölössä.
Ravintola Messenius onkin varsin viihtyisä ja rento paikka, jossa on erittäin hyvä palvelu ja herkullista ruokaa ja juomaa.
Yhdistyksen puheenjohtaja Maininki Mettälä toivotti juustopöytäläiset tervetulleeksi kuohuvalla alkumaljalla ja sen jälkeen alkuruokana nautittiin joko lämminsavu-kirjolohta, paistettua kaalia ja porkkana Peltola Blue-dressingillä tai kumina-porkkanaa, fetamurua, kevätsipulia, pinjansiemeniä ja rucolaa. Pääruokana herkuteltiin joko paistettua kuhaa ja fenkolirisottoa parmensandressingillä tai karitsanfilettä, paahdettua punajuurta, vuohenjuustoa ja valkosipuli-perunoita portviinikastikkeella.
Ravintolan Chef Nina Kaukonen haastoi leikkimielisesti juustopöytäläisten juustotietouden välijuustona tarjoillun juustolautasen sisällöstä ja hänen kertoessaan juustolautasen sisällön ainakin yksi pöytäseurue tuuletti iloisesti arvattuaan/tiedettyään sen oikein. Juustolautanen sisälsi Morbier tuhkajuustoa, Vilhoa, Petit brietä ja Tryffelimanchegoa kirsikkahillon ja keksien kera. Ah, niin herkullista.
Jälkiruokana oli vielä kauniina kuin taideteos raikasta puolukkapäärynää Sabayonnekastikkeella. Iloinen puheensorina täytti ravintolan salin ja illan päätteeksi puheenjohtaja kertoi alkuvuoden tilaisuuksista, kuten 22.1.2025 Fondue-ilta ravintola MyStuussa, 8.-10.2.2025 Juustomessut Tukholmassa ja 7.3.2025 Juusto-miniristeilystä.
Kiitos kuluneesta vuodesta, ihanaa joulun odotusta ja mahtavaa uutta vuotta 2025.