Kultainen Juustohöylä 2023 palkinto jaettu

Kultainen Juustohöylä Kuusamon Juustolle

Juustopöytä ry on jakanut vuodesta 2010 lähtien vuosittain Kultaisen Juustohöylä-tunnustuksen juustoalan toimijalle. Palkinto on huomionosoitus eli tapa kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautuneita.

Tänä vuonna kyseisen tunnustuksen sai Kuusamon Juusto Oy. Kuusamon Juusto on Suomen pohjoisin juustola ja maan toiseksi suurin juustonvalmistaja. Kuusamon Osuusmeijeri on perustettu vuonna 1951 ja sen ensimmäinen juusto valmistui 1961. Yrityksen nimi vaihtui Kuusamon Juustoksi vuonna 2012.

Kaikki kuusamolaisyrityksen juustot valmistetaan vastalypsetystä maidosta, ja yrityksen juustovalikoima on laaja ja monipuolinen. Juustolan parhaimmistoon kuuluu Paimenpoika kermajuusto, aiemmalta nimeltään Pohjanpoika, joka on mm. palkittu vuonna 2008 juustonäyttelyn 1. sijalla murukolojuustojen sarjassa.

Kuusamon Juusto on kehittänyt toimintaansa vuosien kuluessa, ja nyt sen uusimpana tuoteperheenä on tänä vuonna markkinoille tullut ilmastoystävällisempi Parempi -juustoviipaleet sarja. Parempi-juustoviipaleet on valmistettu ilmastolle -15 % CH4 (metaani) kevyemmästä maidosta.  Kuusamossa eletään vahvasti ja vastuullisesti tässä päivässä – perinteitä unohtamatta.

”Päätös Kultaisen Juustohöylän voittajasta oli tällä kertaa yksimielinen. Arvostamme kuusamolaisten pitkäjänteistä työtä ja erityisesti sitä, että tuotekehityksessä on huomioitu ilmastonäkökulma”, Juustopöytä ry:n puheenjohtaja Maininki Mettälä kertoo.

Kuusamon Juustossa palkinto otettiin ilahtuneena vastaan.

”Meille tämä merkitsee ammattitaitoisen henkilöstömme nostamista jalustalle. Tämä on heidän palkintonsa – osoitus pitkästä ja sinnikkäästä työstä. Lähdimme emmentaleista liikkeelle ja nyt olemme täysiverinen juustotalo”, Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Sami Syrjälä iloitsee.

Ilmastoystävällistä Parempi-juustoviipaleet -sarjaa Syrjälä luonnehtii Kuusamon Juuston panostukseksi ilmastotalkoisiin.

”Ajan hengessä ja ajan vaatimalla vakavuudella. Tehdään se, mitä pystytään tekemään”, Syrjälä miettii ja kertoo projektissa olleen hyvänä yhteistyökumppanina Hankkijan, jonka asiantuntijat tutkivat lehmien ruokavalion vaikutusta lehmien metaanipäästöjen vähentämiseen.

Eikä tämä jää tähän – Kuusamossa kehitellään nimittäin jo uusia tuulia. Tulossa on mm. uuteen kategoriaan hyppäys, joka tarkemmin vielä toistaiseksi julkaisematonta tietoa. Innovatiivinen kehitys kuitenkin jatkuu!

Vuonna 2022 Kultainen Juustohöylä -palkinnon sai Porlammin Meijeri Oy.

Lisätiedot:

Sami Syrjälä, Kuusamon Juusto Oy, toimitusjohtaja

puh. 050 3271637, sami.syrjala(at)kuusamonjuusto.fi

Tai

Maininki Mettälä, Juustopöytä ry, puheenjohtaja

puh. 045 6179092, maininki.mettala(at)gmail.com