Jäsentiedote 7 / 2023

Jäsentiedote 7/2023

Jäsentiedote 1 sekä mm. kutsu juustofondueiltaan.

Hyvä Juustopöydän jäsen,

Syksy on lähtenyt käyntiin melkoisissa myrskytuulissa. Puita kaatuilee ja laivoilla keinutaan suurissa aallokoissa. Kun juustopöytäläiset matkasivat Ahvenanmaalle, oli sää kuitenkin onneksi tyyni, ja matka oli erittäin onnistunut. Vielä kerran kiitos matkan vetäjälle, Nina Peltolalle. Me jo odotamme innolla ensi vuoden Skördefest -matkaa. Mitähän se Nina silloin meille keksikään?

Ninan johdolla myös sienestettiin. Korpilammen metsässä saatiin saalista, ja retkeläiset olivat tyytyväisiä tämän vuoden sienestysonneen muutaman sieniköyhän vuoden jälkeen.

Seuraavan kerran tapaamme Kultainen Juustohöylä -tunnustuksen jakotilaisuudessa ravintola Lasipalatsissa keskiviikkona 25.10.23 klo 18 alkaen. Silloin selviään kuka tai mikä saa tämän vuoden palkinnon.

Maanantaina 13.11.23 meillä on aivan poikkeuksellinen mahdollisuus tutustua uudistettuun Ingman museoon. Museoon ei nimittäin pääse sisään kuin erikoisryhmänä. Käytetään siis tämä upea mahdollisuus hyväksemme – tervetuloa mukaan!

Perinteiset pikkujoulut vietetään torstaina 30.11.23 klo 18:00 alkaen ravintola Vaelsassa. Ilmoittautuminen tilaisuuteen avautuu pian. Kaikki innolla mukaan.

Pikkujoulut päättävät syyskauden, ja seuraavan kerran tapaamme ensi vuoden tammikuussa.

Näistä tulevista tapahtumista tarkemmin tässä jäsentiedotteessa. Muistakaahan ilmoittautua mukaan kaikkiin tapahtumiin!

Ja tiedoksenne – vuoden 2024 ohjelmaa suunnitellaan jo vauhdilla, mutta mielellämme otamme vinkkejä siitä, mitä te, hyvät juustopöydän jäsenet, haluaisitte tehdä, kokea ja mihin haluaisitte tutustua. Kertokaa meille rohkeasti toiveitanne kohdatessamme, sähköpostilla, soittamalla. Kaikki käy!

Tapaamisiin syyskauden viimeisissä jäsentilaisuuksissa!

Syysterveisin,

Juustopöytä ry

Maininki Mettälä

puheenjohtaja

KUTSU: Tutustuminen Ingman-museonäyttelyyn 13.11.2023

Juustopöydällä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua INGMAN museonäyttelyyn ja Ingmanin yrityshistoriaan. Isäntinä tilaisuudessa toimivat Marika Ingman ja museonäyttelyprojektin vastaava Veikko Aaltonen. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Aika: 13.11.2023 klo 17.00-19.00

Paikka: Massbyntie 101, 01150 Söderkulla.

Bussi lähtee Kiasman pysäkiltä klo 16.00 ja palaa keskustaan n. klo 20.00.

Vierailun hinta: 30.00 €

Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksesta tulevan sähköpostin kautta 16.10.2023 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 27.10.2023. Ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Mukaan mahtuu 20 Juustopöydän jäsentä.

Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisestasi ja laskun tapahtumasta sähköpostiisi. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bank. Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

KUTSU: Juustopöydän pikkujoulut 30.11.2023

Juustopöytä ry:n pikkujoulut vietetään torstaina 30.11.2023 Ristorante & Taverna Vaelsassa, Pohjoisesplanadi 9, 00170 Helsinki.

Ristorante Vaelsa tarjoaa klassisia Italian herkkuja modernilla otteella.

Ravintoloitsija Paola Chiodo syntyi Roomassa, kasvoi Milanossa ja opiskeli äitinsä suvun kotikaupungissa Helsingissä. Kahden kulttuurin kasvatti valikoi molemmista ruokapöydistä parhaat maut perheravintolaansa. Benvenuti!

Kokoonnumme jälleen yhteiseen pöytään kertaamaan kulunutta vuottamme ja suuntaamaan katseemme tulevaan vuoteen 2024.

Toivottavasti näemme mahdollisimman monta Juustopöydän jäsentä vuoden viimeisessä tapaamisessamme.

Lämpimästi tervetuloa!

Juustopöytä ry

Hallitus

Menu

Alkuruoka: Antipasto misto (italialaisia juustoja, leikkeleitä ja kasviksia)

Pääruokavaihtoehdot: Liha, kala tai kasvis.

Filetto: Marmorifile, valkosipuliperunaa, juureksia, Marsala-kastike ja yrttivoi  TAI

Lucioperca: Kuhafile, beurre blanc, sitruuna-peruna muffins, paahdettuja juureksia TAI

Risotto ai porcini: Herkkutattirisotto (saatavana myös vegaanisena)

Jälkiruoka: Sorbetto della casa (Itsetehty sorbetti (vegaaninen).

Hinta: 56 € sisältäen alkumaljan.

Ruokajuomat jokainen tilaa ja maksaa itse paikan päällä.

Viinisuositukset pääruokien kanssa:

Bianco di Custoza Doc, Cavalchina (Pullohinta 57€)

tai

Salice Salentino Riserva D.O.C., Leone de Castri (Pullohinta 65€)

Jälkiruokaviini

Recioto della Valpolicella, Degani6

Viinipaketti: 23 euroa/henkilö

Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksesta tulevan sähköpostin kautta 16.10.2023 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 14.11.2023. Ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Mukaan mahtuu 50 Juustopöydän jäsentä.

Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta sähköpostiisi. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille

FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bank.

Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

Matkakertomus:

Skördefest-matka Ahvenanmaalla 22.-24.9.2023

Lähdimme syysretkelle aurinkoisessa, tai oikeastaan jopa kesäisessä säässä tutustumaan Ahvenanmaan Skördefest -sadonkorjuutapahtumaan. Tapahtuma rakentui lähiruoan ympärille, ja kävijöillä oli mahdollisuus tutustua tiloihin, nauttia herkullista lähiruokaa, maistella pienpanimoiden juomia ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Tämän vuotinen tapahtuma oli 26. kerta, jonne saapui matkailijoita Suomesta, Virosta ja Ruotsista.  Avoimia vierailukohteita oli n. 50. Ahvenmaanmaalaiset ovat keksineet erinomaisen markkinointitavan yhdistää syksyn sato ja matkailu.

Matkalla oli parikymmentä juustopöytäläistä. Varapuheenjohtajamme Nina Peltola toimi matkanjärjestäjänä sekä loistavana matkaoppaana.

Viking Linen m/s Gabriella nosti ankkurit Katajanokan terminaalista klo 16.30 kohti Tallinnan satamaa, josta matkaan liittyi vielä 1100 uutta matkustajaa.  Skördefest- erikoisristeilyä varten laiva oli lastattu n. 2000 matkustajalla!

Menomatkalla Juustopöydän oma tilaisuus oli kannella 10 kokoustilassa. Joel-viinimestari oli järjestänyt kauniin ja mieluisan juusto- ja viinitastingin. Juustotarjottimella oli kolme erilaista juustoa: espanjalainen Manchego (lampaanmaito), ranskalainen Port Salut (lehmänmaito) sekä Roquefort sinihomejuusto (lampaanmaito). Näiden lisäksi lautasella oli hunajamarinoituja saksanpähkinöitä ja ihastuttava raparperi-inkivääri-vaniljahillo, jota toivoimme viinimestarin järjestävän myös A la Carte-illallisellemme.

Ninan jakamat kuvalliset kortit (liha/kala/kasvis) asetimme juomalasin päälle, josta tarjoilijoiden oli helppo havaita sujuvasti oikeat tarjottavat ateriat.

Lauantaina 23.9 Premium-aamiaisen nautittuamme saavuimme Maarianhaminan satamaan, jossa meitä odotteli osalle tuttu Rolle-bussinkuljettajamme.

Huristelimme punagraniittisia teitä pitkin kohti Gottbyn Mickels Gårdin luomutilaa. Ahvenanmaalla on n. 6750 saarta ja siellä tuotetaan 80% kotimaisista omenoista ja 95 % parsasta.

1.Mickels Gård, Gottby

Mickels Gårdin luomuperhetila on perustettu vuonna 1730, jossa tuotetaan Ålandsbodenin tuotemerkin alla myytäviä lähituotuotettuja laatulihoja. Maistelimme Wätteros Gårdin luomu vuohen valkohomejuustoja, hunajaa, hilloja, mehuja, leipää ja marinoituja sipuleita. Hypistelimme taljoja, peittoja, koruja, lankoja ja kankaita. Kurkistelimme kasvimaahan, jossa kasvoi Suomessa harvinaista latva-artisokkaa. Tiirailimme hyönteishuviloita, kaneja, lampaita ja kukkoja Tilamyymälän koristetyynyn-päällisessä oli kirjailtu teksti – ehkä meille elämäntapaohjeeksi.

Gör som kon: sov 8 timmar, vila 8 timmar och ät 8 timmar!

2. Eckerön posti- ja tullitalo, Eckerö

Vierailimme kulttuurihistoriallisessa uusklassisessa arvorakennuksessa, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Ludvig Engel ja Charles Bassi. Rakennus valmistui vuonna 1828 ja se on ollut vuodesta 1994 lähtien Ahvenanmaan maakunnan omaisuutta. Oppaamme kertoi, että talon päätehtävänä oli huolehtia posti- ja tullimuodollisuuksista Tukholman ja Pietarin välisellä postireitillä ja kuinka eckeröläiset talonpojat kuljettivat postia Ahvenmaan yli henkensä uhalla ympäri vuoden. Rakennuksen yläkerran vaihtuvissa näyttelytiloissa ihastelimme lasi-, keramiikka-, nahka- ja kudontatöitä.

3.Betty’s Family Restaurant, Eckerö

Piipahdimme viehättävässä Betty’s Family Restaurantissa. Hyvän kahvin kanssa söimme kuuluisaa Ahvenmaan pannukakkua luumuhillon ja runsaan kermavaahdon kera. Pannukakku valmistetaan Ahvenmaan länsipuolella ehdottomasti mannapuuroon ja itäpuolella riisipuuroon.

4.Open Water Brewing käsityöläispanimo, Lemland

Matkasimme Open Water Brewing pienpanimoon, jossa panimomestari Jonas Jakobsson kertoi meille yrityksen perustamisesta vuonna 2016, liikeideasta, tuotantoprosesseista ja -määristä. Panimo käyttää raaka-aineena kunnan vettä, maltaat tulevat Viking Mattilalta ja humalat Ruotsista. Yritys valmistaa paikallisesti tuotettuja oluita ja siidereitä. Joka vuosi lanseerataan vähintään yksi uusi olut. Esityksen aikana maistoimme Köldknäpp Äppeldessertviniä. Tätä jälkiruokaviiniä oli saatavana myös Viking Linen myymälässä kotiin viemiseksi.

5. ÅTH Ålands Trädgårdshall, Jomala

Myyntipäällikkö Lasse Lundell kertoi meille vuonna 1975 perustetun yrityksen liikeideasta ja toimintaperiaatteista, jonka omistavat Ahvenanmaan n. 100 viljelijää.  Yritys toimii myös viljelijöidensä  laki-, pakkaus- ja markkinointiasioiden neuvonanta-jana.

ÅTH toimittaa korkealaatuiset omenat ja päärynät, vihannekset ja juurekset keskusliikkeiden kautta ympäri Suomea ja panostaa voimakkaasti tuotekehitykseen ja teknologiaan taatakseen kotimaisten hevi-tuotteiden kasvavaan kysyntään.

Yritys kierrättää keskuspakkaamossa jäähdytysjärjestelmän tuottaman lämmön ja on ottanut käyttöön aurinkosähköjärjestelmän. Rakenteilla on myös vettä säästäviä järjestelmiä jne.

Skördefest-tapahtumaa varten lastauslaiturille oli rakennettu varten pitkä tori, josta asiakkaat saivat ostaa yrityksen tuotteita laatikoittain ja säkeittäin.

Matkaevääksi saimme mukaan mehukkaita uutuus Rosette-omenia, jotka ovat läpipunaisia hedelmälihaa myöten.

6. SILVERSTRANDS BIGÅRD, Lemland

Viimeinen yritysvierailu oli pienellä mehiläistarhalla.  Yritys oli ensimmäistä kertaa mukana sadonkorjuujuhlilla. Emäntämme Satu Silverstrand esitteli innostuneesti tilaa, mehiläisten elämän kiertokulkua, pörriäisten työnjakoa aina kennosta hunajapurkkiin saakka.

7. MERIKORTTELI, Maarianhamina

Ihastelimme vanhoja aluksia ja venepajoja, jossa oli valokuva- ja taidenäyttelyjä. Käsityöpuoti Saltissa ja Guldvivan koruliikkeessä teimme vielä viimeisiä ostoksia.

Ledholmare silakkaburger -vaunulle jonotimme jonkin aikaa, mutta odotuksemme palkittiin. Purilainen oli täytetty paistetuilla silakoilla, kiinankaalisalaatilla, sipulilla ja ranskakermakermakastikkeella.

Laiva lähti klo 19.00 Maarianhaminasta ja samaan aikaan söimme herkullisen À la Carte -illallisen laatujuomien kera sekä nautimme toistemme seurasta ja kauniista maisemista.

Sunnuntain klo 10.30 brunssi oli hyvä ajoitus ruokailulle ennen kotisatamaan saapumista klo 15.15.

Superkiitokset Ninalle erinomaisista matkanjärjestelyistä, Ahvenmaalla paikallisopas-tuksesta sekä kiitos kaikille ihanasta matkaseurasta ja mielenkiintoisista keskuste-luista!

Juustopöytä ry.

Auli Kosonen (teksti)

Pia Lindahl (kuvat)

hallituksen jäsenet