Jäsentiedote 8 / 2023

Jäsentiedote 8/2023

Jäsentiedote 1 sekä mm. kutsu juustofondueiltaan.

Hyvä Juustopöydän jäsen,

Kuluva vuosi on mennyt vauhdikkaasti, ja olemme päässeet vuoden aikana tutustumaan hyvin erilaisiin ja mielenkiintoisiin tapahtumiin.

Tammikuussa tutustuimme siiderien ja juuston liittoon, helmikuussa herkuttelimme fondue-illallisella, maaliskuussa oli vuosikokous, huhtikuussa vierailimme Porlammin Meijerissä, toukokuussa tutustuimme Tallinnan juustotarjontaan ja kesäkuussa saimme upean tietopaketin Hietaniemen Taiteilijakukkulasta.

Kesän jälkeen elokuussa opettelimme samppanjapullon sapelointia, syyskuussa matkasimme jo perinteikkäälle Skördefest-matkalle Ahvenanmaalle ja sienestämäänkin pääsimme tänä vuonna. Lokakuun alussa Mosel kutsui matkailijoita ja loppukuusta palkitsimme Kultaisella juustohöylällä Kuusamon Juuston.

Marraskuussa saimme upean mahdollisuuden tutustua Ingmanin historianäyttelyyn, jonka saloihin meidät johdatti Marika Ingman ja Veikko Aaltonen. Ingmanin Meijerin alkuhistoriaksi voisi sanoa sen, kun 25-vuotias Hjalmar Ingman vei veneellä kotitilan saunamökissä valmistettua viiliä myyntiin Helsingin kauppatorille Sipoosta käsin. Matka ei todellakaan ollut varmasti helppo, koska maantietäkään ei vielä vuonna 1929 ollut. Nopeasti toiminta laajeni muihin maitotuotteisiin, mm. smetanaan ja munajuustoon. Ingmanin nimi on merkittävässä asemassa, kun puhutaan suomalaisesta meijerihistoriasta.

Kiitos, että saimme olla ensimmäiset näyttelyyn tutustujat.

Vuoden kruunasi perinteikkäästi Juustopöydän pikkujoulut. Tämän vuoden juhla vietettiin torstaina 30.11. Ravintola Vaelsassa. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja illallinen herkullinen. Tunnelman kruunasi ruokailun lomassa jouluinen musiikkituokio.

Eli vauhtia ja monenlaista toimintaa on ollut tänäkin vuonna.

Samanlainen vauhdikas toiminta jatkuu tulevanakin vuonna. Aloitamme tammikuussa Raclette-illallisella uudessa Bistro O’mat -ravintolassa, josta 9. kerroksen näkymät yli kaupungin ovat upeat. Helmikuussa matkaamme juustomessuille Tukholmaan. Näistä tapahtumista tarkemmin tässä jäsenkirjeessä. Muistakaahan ilmoittautua pikaisesti tilaisuuksiin. Muista tapahtumista kerromme lisää heti alkuvuoden jäsentiedotteessa.

Adventtikalenterin ensimmäiset luukut on avattu ja kynttilät sytytetty. Joulun taikaa, rauhallista tunnelmaa, ja jouluisia makuja on toivottavasti meille kaikille luvassa lähiviikkoina.

Kiitän kaikkia kuluneesta vuodesta ja samalla toivotan kaikille lämmintä joulun aikaa ja rentouttavaa yhdessäoloa. Tapaamisiin ensi vuonna!

Lämpimin terveisin

Juustopöytä ry

Maininki Mettälä

puheenjohtaja

Tutustuimme Ingman-museoon

KUTSU: Raclette-ilta 24.1.2024

Juustopöytä ry. järjestää jäsenilleen makumatkan Alppimaisemiin.

Raclette on Sveitsin Valais’n kantonista peräisin oleva suosittu fonduen kaltainen ruokalaji, joka perustuu juuston lämmittämiseen ja sulaneen osan kaapimiseen. Sitä tarjoillaan pikku herkkujen ja rapeakuorisen leivän kera.

Aperitiivisuositukset:

Josep Masachs, Cava Impuls Brut Nature organic, Penedés, Spain

lasillinen 10,5 €/49 € pullo

Champagne Anthony Betouzet, Brut Crétion NV, Vallée de Marne, France

lasillinen 15,5 €/84 € pullo

Menu

Pääruoka

Raclette – erilaisia lisukkeita, aamulla leivottua hapanjuurileipää, mallasleipää ja paahdettua voita

Jälkiruoka

Bisto O’matin päivän sorbet

Suositusviini: Weingut Scheuermann, Grauburgunder Trocken 2022, Pfalz, Saksa

12 cl 11 €, pullo 58 €

Muut juomat

Kahvi/tee, 4,50 €/henkilö

Avecit alkaen 9 €

Aika: keskiviikko 24.1.2024 klo 18.00 – 20.00

Paikka: Bistro O’mat , Toinen linja 7, Lyyra toimistotalo, 9. krs, 00530 Helsinki

Hinta: 48 euroa/henkilö

Mukaan mahtuu 30 osallistujaa.

Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksesta tulevan sähköpostin kautta 8.12.2023 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 9.1.2024. Ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.

Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta

sähköpostiisi. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille

FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin.

Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

Kutsu: Matka Tukholman ”Juustofestivaaleille” 9. – 11.2.2024 m/s Silja Serenade

Pe 9.2.2024
klo 15.30-16.00 Kokoontuminen Olympiaterminaalissa ja siirtyminen laivaan
klo 16.30 Omaa ohjelmaa laivan kokousosastolla, kansi 6
klo 17.00 Laiva lähtee Helsingistä
klo 18.00 a la Carte -illallinen, ravintola Tavolata, kansi 6
vapaata aikaa esim. ostosten tekoon

La 10.2.2024
klo 08.00 Erikoisaamiainen, ravintola Tavolata, kansi 6
klo 10.00 Laiva saapuu Tukholmaan
klo 10.30 Lähtö juustomessuille, oma bussi käytössä
klo 15.00 Paluu laivalle
klo 16.45 Laiva lähtee Tukholmasta
klo 19.30 Buffet -illallinen, kansi 6

Su 11.2.2024
klo 08.00 Erikoisaamiainen, ravintola Tavolata, kansi 6
kl 10.30 Laiva saapuu Helsinkiin

Matkan hinta sisältää laivamatkan A-luokan hytissä, erikoisaamiaiset meno-paluu,

a la Carte -illallisen viineineen menomatkalla, Buffet -illallinen viineineen paluumatkalla, omaa ohjelmaa laivalla, sisäänpääsyn juustomessuille sekä oman bussin käyttöön Tukholmassa.

A-luokan yhden hengen hytissä 496,00€
A-luokan kahden hengen hytissä 412,00€/hlö
A-luokan kolmen hengen hytissä 384,00€/hlö

Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksesta tulevan sähköpostin kautta 8.12.2023 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 31.12.2023. Ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Mukaan mahtuu 50 Juustopöydän jäsentä.

Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta

sähköpostiisi. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille

FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin.

Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

Matkakertomus Eeva-Liisa Virkkusen kertomana: 

Moselin laaksossa 7-11.10.2023

Lauantaina 7.10.23 meitä odotti tavallista aikaisempi herätys. Koneemme lähti jo ennen kahdeksaa kohti Frankfurtia, jonne laskeuduimme reilun parin tunnin lentomatkan jälkeen. Suuntasimme kohti Reinin rantaa Rüdesheimiin, jossa tutustuimme saksalaisen ”konjakinvalmistajan” Asbach Uraltin vierailukeskukseen. Maistelimme tätä jumalten juomaa ja katselimme kiintoisan filmin juoman kehittämisestä, yrityksen synnystä ja sen vaiheista.

Siirryimme lounaalle kaupungin keskustaan Drosselgasselle, joka on ikivanhojen talojen reunustama kapea kuja. Tunnelmaa nostattivat tavallista parempi schnitzel ja elävä musiikki.

Lounaalta jatkoimme kohti Moselin laaksoa Traben-Trarbachin pikkukaupunkiin, jossa majoituimme hotelli Trabener Hofiin. Illalla testailimme kaupungin ravintola- ja baaritarjontaa. Paras drinkkibaari löytyi Moselin rannalla kodikkaasta ja tyylikkäästä jugendhotelli Bellevuesta.

Sunnuntaina ajoimme leppoisasti jokilaivalla Moselia ylävirtaan Berkaster-Kuesiin. Laivalla oli aikaa ihastella vastaan tulevia vanhoja pikkukyliä ja komean jokilaakson jyrkkien rinteiden viinitarhoja. Illalla maistelimme viinejä Axel Emertin viinitilalla, jossa tilan isäntä kertoi meille viineistään ja omasta suoraviivaisesta tuotantofilosofiastaan. Moselin laakson valtarypäle on riesling, jolle mineraalipitoinen maaperä ja sopivan viileä ilmasto tarjoavat ihanteellisen kasvuympäristön.

Maanantaina 9.10.23 ajoimme bussilla pari tuntia Luxemburgiin. Matkan aikana loistava matkanjohtajamme Aulikki Akaan-Penttilä kertoi asiantuntevasti Luxemburgin valtiosta ja sen samannimisestä pääkaupungista, jossa sijaitsee monen EU:n instituution päämaja. Perillä ihailimme Perustuslain aukiolla kohoavaa Gëlle Fra -patsasta, joka on 21 metrisen obeliskin päällä oleva kullattu naishahmo. Patsas on molemmissa maailmansodissa ja Korean sodassa taistelleiden luxemburgilaisten vapaaehtoisten muistomerkki. Kiertelimme jalkaisin Luxemburgin historiallisessa keskustassa ja nautiskelimme kevyestä lounaasta tyylikkäässä Grand Cafe -bistrossa.

Paluumatkalla poikkesimme idyllisessä Trierissä, joka on Saksan vanhin kaupunki ja perustettu Rooman vallan aikana. Lämpimässä auringonpaisteessa oli leppoisaa kuljeskella Trierin viehättävässä keskustassa.

Päivän päätteeksi nautimme yhteisen illallisen Uferdeck-hotellissa Moselin rannalla. Kolmen ruokalajin menu oli todella maistuva. Takaisin hotelliin oli kiva kävellä jokivartta pimenevässä illassa.

Tiistaina ajoimme lähikylään C.H. Berresin viinitilalle juusto-viini -tapahtumaan, jossa maistelimme kuutta lähialueiden tasokasta juusto-viini -paria ja kuuntelimme kiinnostuneina asiantuntevia selostuksia juuston ja valkoviinin yhteensovittamisesta. Jotenkin niin, että mitä voimakkaampi juusto, sen makeampi viini. Tilaisuus huipentui lämminhenkiseen kiitospuheeseen, jonka Volker Paulus piti ryhmämme puolesta. Olipa kiva ja antoisa tilaisuus!

Iltapäivällä palattuamme hotelliin tuntui siltä, että nyt tarvitsemme sopivan annoksen liikuntaa. Kapusimme puolisoni Antin kanssa ikivanhan Grevenburgin linnan raunioille, jotka kohoavat 136 metrin korkeudessa laakson rinteen harjalla. Sieltä kiersimme takaisin kylään paikallisen viinitarhan kautta. Pääsimme seuraamaan, kuinka rypäleiden keruu tapahtuu jyrkällä rinteellä. Näytti aika työläältä!

Illalla vielä maistuva ateria viihtyisässä pikkuravintolassa ja matkan viimeinen drinkki Bellevuen baarissa.

Keskiviikkona 10.10.23 jouduimme taas heräämään aikaisin. Kotimatka alkoi jo klo 7:00.

Kiitos matkanjohtajallemme Aulikille kivasta matkasta ja hyvästä huolenpidosta!

Juustopöytä ry.

Eeva-Liisa Virkkunen

hallituksen jäsen