Vierailu Porlammin Meijerille 18.4.2023

Vierailu Porlammin Meijerille 18.4.2023

Teksti: Auli Kosonen ja Outi Rautalahti, kuvat Bjarne Kantén

Kevään ensimmäinen Juustopöytä ry:n retki starttasi aurinkoisessa säässä Kiasman pysäkiltä kohti Kultaisen Juustohöylä-palkinnon voittanutta Porlammin Meijeriä. Matkalle osallistui 25 henkilöä, ja tunnelma oli katossa heti alusta alkaen.

Retkibussin kuljettajana toimi yhdistyksemme jäsen Bjarne Kantén, joka kuljetti meidät turvallisesti ja rauhallisesti perille.

Porlammin Meijerin toimitusjohtaja Kari Ollikaisen esitellessä meille yrityksen historiaa, saimme samalla maistella herkullisia juustoja. Porlammin Meijeri on Etelä-Suomen vanhin toimiva juustola, ja se on perustettu v.1914. Tällä maidontuottajien omistamalla itsenäisellä osuuskunnalla on siis takanaan kunnioitettavat 109 vuotta juuston valmistusta!

Myös Porlammin kuuluisaa mustaleima emmentalia on valmistettu jo yli 100 vuotta. Meijeri valmistaa myös raasteita ja juustokuutioita sekä palapakattuja-, viipale- ja sulatejuustoja. Uutuutena yrityksellä on juustotuotteiden tapaan käytettävät vegejuustot, joiden osuus koko valmistuksesta on jo noin 10 %.

Juustomestari Juha Lundström kertoi perusteellisesti monivaiheisista juustonvalmistusprosesseista aina logistiikan ja markkinoinnin haasteisiin saakka.

Lopuksi puettiin päälle suojavaatteet ja pääsimme tutustumaan juustolan tuotantoon.

Kierroksen jälkeen meillä oli vielä mahdollisuus ostaa juustoja mukaan ja näin tehtiin. Ja jotta herkuttelupäivä olisi täydellinen, poikkesimme kotimatkalla vielä Porvoon Brunbergin suklaatehtaalla. Koko matkasta jäi retkeläisille siis varsin hyvä maku suuhun.