Jäsentiedote 5 / 2025

Jäsentiedote 5/2025

Hyvä Juustopöydän jäsen,

Vihdoinkin on kesä. Luonto näyttää nyt parastaan kirkkailla vihreän sävyillä. Alppiruusut ovat puhjenneet kukkaan ja suosikkini sireeni tuoksuu ihanasti.

Kesällä on aikaa rentoutua ja nauttia auringosta. Ruokailukin muuttuu kesällä rennommaksi ja kevyemmäksi: käytetään tuoreita vihanneksia, kasviksia ja marjoja. Niiden seuraan sopii mainiosti erilaiset juustot joko salaatissa, leivällä viipaleina tai levitteenä, grillattua juustoa unohtamatta. Tai sitten vain ihan yksinkertaisesti juustolautasena, kuten oheisessa kuvassa ravintola Nokan tarjoilema 3 juuston, siemennäkkärin ja hillon yhdistelmä. Nam.

Ennen kesälomakautta, toukokuun 13. päivänä, pääsimme herkuttelemaan Ravintola Nokan maistuvalla lounaalla. Kiitos keittiöpäällikkö Ari Ruoholle herkullisista annoksista ja mielenkiintoisista tarinoista.

Kesäkuussa, keskiviikkona 4.6. matkasimme Porvooseen tutustumaan muusikko Remu Aaltosen museoon. Museokäynnin jälkeen ruokailimme ravintola Fryysarinrannassa.

Ennen pääsiäistä tutustuimme Helsingin Meijeriliikkeeseen. Tilaisuus oli niin suosittu ja moni ei mahtunut joukkoon ja siksi torstaina 12.6.järjestämme toisen vastaavanlaisen tilaisuuden meijerillä.

Heinäkuun lomailemme ja nautimme Suomen upeasta kesästä. Sitä se kuitenkin on – satoi tai paistoi.

Syyskausi alkaa tiistaina 26.8. tutustumiskäynnillä Upfield Finland Oy:n toimintaan ja heidän tuore- ja kasvipohjaisiin juustotuotteisiinsa.

Syyskuussa on vuorossa juusto-balsamicotasting La Tartufatan tiloissa Tehtaankatu 21:ssa.

Syksyn tilaisuuksista tarkemmin seuraavassa jäsentiedotteessa. Muistakaahan ilmoittautua tilaisuuksiin!

Toivotan kaikille aurinkoista ja lämmintä kesää.

Tapaamisiin syyskauden jäsentilaisuuksissa!

Juustopöytä ry

Maininki Mettälä

puheenjohtaja

KUTSU: Tutustuminen Upfield Finland Oy:n toimintaan ja tuotteisiin 26.8.2025

Upfield on maailman johtavia kasvipohjaisten tuotteiden valmistajia ja levitemarkkinoiden maailman ykkönen. Yritys on monelle nimenä tuntematon, mutta sen valmistamat ja markkinoimat tuotteet, kuten Becel ja Flora, ovat tuttuja levitteitä ruokapöydissämme ja samalla Suomen kaksi ostetuinta kasvipohjaista levitettä.

Juustopöytäläiset on kutsuttu maistelemaan Violife-sarjan kasvipohjaisia juustoja sekä Crème Bonjour -tuorejuustoja, joita meille esittelee yrityksen Key Account Manager, Marika Mannila.

Aika: tiistai 26.8.2025 klo 14.00 – 16.00 (Ryhmä 1) ja klo 16.00 – 18.00 (Ryhmä 2).

Paikka: Upfield Finland Oy

Osallistujamäärä: Kaksi ryhmää, joissa molemmissa max. 10 jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoitathan, kumpaan ryhmään haluat osallistua.

Osallistumismaksu: 20 €/ henkilö (sis. tuotekassin).

Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksen kautta 10.6.2025 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.8.2025. Ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.

Mahdollinen kuluton peruutus on tehtävä 18.8.2025 mennessä. Ilman hyväksyttävää peruutusta yhdistys perii tilaisuuden koko hinnan.

Huomioithan, että peruutusajan umpeuduttua voit hankkia tilallesi sijaisen. Ilmoitathan asiasta sähköpostilla sihteeri@juustopoyta.fi osallistujalistan ylläpitäjää.

Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta. Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

Teksti ja kuva: Eeva-Liisa Virkkunen, hallituksen jäsen

Juustopöydän päivällinen ravintola Nokassa

Neljätoista juustopöytäläistä kokoontui 13.5.25 ravintola Nokkaan nauttimaan gourmet-ateriasta ja laatuviineistä.

Keittiöpäällikkö Ari Ruoho kertoi meille ravintolan historiasta ja upeasta menustamme. Nokassa käytetään vastuullisesti kasvatettuja suomalaisia raaka-aineita ja kiinnitetään erityistä huomiota ruokahävikin minimoimiseen.

Keramiikkataiteilija Mari Paikkari on suunnitellut suurimman osan Nokassa käytettävistä lautasista. Kiva yksityiskohta oli leipälautaset: ne oli tehty sahaamalla neljään osaan isot lautaset, joihin oli tullut lohkeamia.

Aluksi maistelimme grillattuja juustoja ja talvileipää. Sen jälkeen saimme peltopyytä ja ylikypsää hirveä Haute-Savoi Tarteletten kanssa.

Aterian kruunasi kolmen kotimaisen juuston valikoima (Peltola Blue -sinihomejuusto, Helsingin Meijerin Alppila-vuoristojuusto ja Herkkujuustolan PunaHeidi -punahomejuusto).

Sommelier Jerry Toivonen oli valinnut erinomaiset viinit menulle. Monen mielestä punainen Sancerre oli aivan huippua.

Ravintola Nokka onnistui upeasti tilaisuuden järjestämisessä. Lämmin kiitos hienosta ja lämminhenkisestä tilaisuudesta sekä Nokan henkilökunnalle että juustopöytäläisille.

Teksti ja kuvat: Outi Rautalahti, jäsen

Juustopöydän kesäretki Porvooseen 4.6.2025

Juustopöydän kesäretki tehtiin Porvooseen keskiviikkona 4.kesäkuuta. Sää oli kaunis ja aurinkoinen, kun saavuimme Runo-hotellin eteen aukiolle, missä tapasimme oppaamme Tuula Elfingin.

Hän johdatti meidät Remu Aaltosen museoon. Remu on varmaan kaikille tuttu Hurriganesin rumpalina ja laulajana.

Nyt saimme tutustua häneen antiikin keräilijänä. Hänen kotinsa oli täynnä kauniita esineitä, upeita ruukkuja Japanista, ikonikokoelma ja hienoja tauluja.

Oppaamme kertoi talon värikkäästä historiasta 1800-luvulta lähtien. Nautimme lasin kuohuvaa ja erilaisia juustokuutioita.

Sen jälkeen lähdimme ravintola Fryysarinrantaan illalliselle. Ravintola sijaitsee aivan Porvoonjoen rannalla ja siellä saimme nauttia saaristolaispöydän antimista.

Puoli yhdeksän aikaan lähdimme ajelemaan kotiinpäin iloisen puheensorinan vallitessa.