Jäsentiedote 4/2022

Jäsentiedote 1 sekä mm. kutsu juustofondueiltaan.

jossa on mm. kutsu syksyn Skördefest-matkalle
Maarianhaminaan 15. – 17.9.22 sekä Herkkujuustolaan, Sastamalaan 23.8.22.
Näiden molempien tilaisuuksien ilmoittautumiset avautuvat ma 27.6. klo 9.00, jolloin saat erillisen sähköpostin FloMembers-sovelluksen kautta.
Jäsentiedote on tällä kertaa poikkeuksellisen laaja (8 sivua), joten lukemista riittää jokaiselle oman mielenkiinnon ja ajan mukaan.

Lataa koko jäsentiedoite kuvien kera pdf muodossa tästä.

Hyvää kesää maukkaista juustoista nauttien!

Hyvä Juustopöydän jäsen,

Mennyt alkuvuosi ja kevät on ollut maailmanlaajuisesti merkillinen. Koronakurjimuksen helpottaessa eurooppalaisittain harvinainen sota on ollut uutisoinnissa päällimmäisenä. Tämä taas on vaikuttanut myös meillä mitä erilaisemmin vaikutuksin mm. merkittäviin hinnankorotuksiin ja tuotepuutteisiin lähes kaikilla aloilla. Tuleva syksy näyttää, miten tilanne kehittyy maailmalla.
Nyt on kuitenkin hetki aikaa nauttia Suomen kauniista kesästä, auringon paisteesta ja vihreästä luonnosta.
Kesään kuuluu ehdottomasti grillaus. Erityisesti me juuston ystävät grillaamme juustoisia herkkuja. Minulla grilliin sujahtaa ainakin grillijuusto ja sulatejuustolla täytetyt herkkusienet. Kahvipöydän tarjoilussa taas ehdoton suosikkini on sitruunaisella tuorejuustolla ja sitruunarahkalla täytetty kääretorttu makeiden mansikoiden kera.
Loppukesällä taas aloitamme jäsentapahtumien viettämisen. Elokuussa pääsemme tutustumaan Herkkujuustolaan Sastamalassa ja syyskuussa matkaamme Skördefestiin Ahvenanmaalle. Näistä kaikista tulevista jäsentapahtumista tiedotamme tarkemmin myöhemmin.
Parhaillaan on käynnissä kotisivujen päivitys, mikä valitettavasti vie aikaa ennen kuin kaikki saadaan kuntoon. Eikö sanonta kuulukin, että hitaasti hyvä tulee.
Toivotan kaikille ihanaa, rentouttavaa ja herkullista kesää.
Tavataan taas loppukesällä mielenkiintoisissa jäsentapahtumissa!

Aurinkoisin terveisin
Juustopöytä ry.
Maininki Mettälä
puheenjohtaja

Vierailu Herkkujuustolaan 23.8.2022

Juustopöytä ry:n Kultainen Juustohöylä -palkinto myönnettiin vuonna 2021 sastamalalaiselle Herkkujuustola Oy:lle.
Juustopöytä tekee elokuussa päiväretken juustolaan, jossa saamme tutustua juuston valmistukseen ja nauttia paikan päällä valmistettuja juustoja. Palvelukonsepti perustuu monipuoliseen suomalais-sveitsiläiseen osaamiseen ja kädentaitoon.
Herkkujuustolan omistajapariskunta Peter ja Jenni Dörig isännöi vierailuamme, jossa kuulemme tarkemmin juustolan toiminnasta ja tuotekehityksestä 20 vuoden ajalta.
Nautimme lounaan uuden juustolan yhteydessä toimivassa ravintola Juustotuvassa.

Aika: tiistai 23.8.2022
Lähtö: klo 10.00 Kiasman edestä (Packalén Bus) ja paluu klo 19.00 Helsinkiin.
Osallistumismaksu: 50 €/henkilö sisältäen matkan, juustolaesittelyn ja lounaan Herkkujuustolan Juustotuvassa.

Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksen kautta tulevan sähköpostin kautta 27.6.2022 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 9.8.22. Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta sähköpostiisi.

Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin.
Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

Koe Ahvenanmaan syksyn kohokohta Skördefest -risteilyllä 15.-17.9.2022

Sadonkorjuujuhlat, ahvenanmaalaisen ruokakulttuurin moottori ja sykkivä sydän, on syksyn kohokohta Ahvenanmaalla. Sadonkorjuuantimet ovat parhaimmillaan, saat oppia maaseudun elämästä, voit ostaa satoherkkuja suoraan ruoantuottajilta ja maistella kausituotteista valmistettua lähiruokaa.
Torstai 15.9. klo 15.30-15.45 kokoontuminen Katajanokan terminaalissa, 1 krs. klo 16.30 Lähtö Helsingistä m/s Gabriella klo 20.30 Teemaan sopiva 3-ruokaljin a la Carte -illallinen, viineineen Perjantai 16.9. klo 08.30 Premium aamiainen klo 09.00 saapuminen Maarianhaminaan klo 10.00 Bussi lähtee terminaalin edestä Skördefest -kierrokselle klo 17.00 paluu satamaan klo 19.00 Teemaan sopiva 3-ruokaljin a la Carte -illallinen, viineineen klo 19.00 laiva lähtee Maarianhaminasta
Lauantai 17.9. klo 11.00 Brunssi ruokajuomineen klo 13.00 yhteistä ohjelmaa klo 15.15. saapuminen Helsinkiin
Matkan hinta A-luokan kahden hengen hytissä 325,-/hlö A-luokan yhden hengen hytissä 395,-/hlö
Matkan hintaan sisältyy risteily Helsinki-Maarianhamina-Helsinki A-luokan ikkunallisessa hytissä. Meno- ja paluumatkalla 3-ruokaljin a la Carte -illallinen viineineen, Premium aamiainen menomatkalla ja paluuaamuna Brunssi juomineen. Lisäksi oma bussi Ahvenanmaalla ohjelmineen.

Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksen kautta tulevan sähköpostin kautta 27.6.2022 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 9.8.22. Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta sähköpostiisi. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin.
Jos majoitut 2 hengen hytissä, niin ilmoitathan myös hyttikaverisi nimen, jos olet sopinut asiasta.
Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.
Ilmoitathan syntymäaikasi ja mahdolliset erityisruokavaliot ilmoittautumisen yhteydessä.
Avec on mahdollista ottaa mukaan matkalle. Matkalla tarvitaan henkilökortti tai passi.
Tarkempi matkaohjelma lähetetään osallistujille elokuun lopussa.

Matkakertomus Amsterdamista 2. – 5.5.2022

Heti vapun jälkeisenä aamuna klo 5.30 kokoonnuimme Helsinki-Vantaa lentoasemalle, missä matkanjohtajamme Aulikki Akaan-Penttilä jo odotteli meitä matkalippujen kanssa. Lähtöselvitys kohti iloista Amsterdamia sujui ongelmitta. Ryhmäämme kuului Juustopöydän jäseniä ja aveceja, yhteensä 23 henkeä. Kaikki olimme kiinnostuneita juustoista ja ruuasta muutenkin, joten odotimme innolla matkan antia.
Lentomatka meni jouhevasti, mutta Amsterdamin lentokentällä jouduimme odottelemaan laukkujamme reilut pari tuntia, koska Hollannissa oli pitkä viikonloppu, ja koronasta johtuen työvoimapula kentällä.
Amsterdamissa kevät oli jo pitkällä, vihreys huumasi ja sireenit kukkivat. Aurinko paistoi ja lämpötila +16!! Matkalla hotelliin tutustuimme kaupungin historiaan ja nykypäivään. Paikallisoppaamme Jari Einiö kertoi nähtävyyksistä ja kaupungista, jossa on upealla tavalla yhdistetty eri aikakausien rakennustyylejä.

Pyöräilijat ovat kunkkuja
Keskustan bussiliikennettä on nykyisin voimakkaasti rajoitettu. Hotellimme kohdalle
ei saanut pysähtyä. Lähin bussipysäkki löytyi reilun puolen kilometrin päästä.
Pyöräilijät hallitsevat liikennettä eivätkä vähääkään kunnioita turisteja. Fillareita onkin
kaupungissa monin kerroin enemmän kuin autoja. Silmiinpistävää ovat tuhansien pyörien parkkipaikat, joista ei varmaan ole helppoa löytää omaansa.

Amsterdamin keskusta on varsin kompakti, joten jalkaisinkin pääsee helposti katselemaan nähtävyyksiä. Niitä kaupungissa riittää: siltoja, kanavia, kirkkoja ja terasseja mitä eriskummallisimmissa paikoissa.
Jätettyämme matkatavarat hotelliin, kävelimme De Waag -ravintolaan lounaalle. Rakennus on vanha idyllinen vaakatalo, joka on toiminut virallisena viljan punnituspaikkana. Ravintola huokuu historiaa: pääsalin keskipiste ovat massiiviset kattokruunut, joissa palaa yli 300 elävää kynttilää luoden rakennuksen tunnelmaan sopivan valaistuksen. Rakennuksen yläkerrassa on sali, johon Rembrandt on sijoittanut upean maalauksensa ”Tohtori Tulpin anatomian luento” vuodelta 1632.
Maukkaan lounaan jälkeen nousimme laivaan ja teimme tunnin jokiristeilyn, jonka aikana saimme kattavan silmäyksen kuuluisista kanavista ja niitä reunustavista tyypillisistä rakennuksista. Nämä korkeat ja kapeat rakennukset ovat aikanaan olleet kauppiaiden varastotiloja ja asuntoja, nykyisin niissä on pääasiassa kalliita asuntoja.

Keukenhof
Seuraavana päivänä teimme retken Keukenhofin kukkapuutarhaan. Se sijaitsee Lissessä, jota pidetään kukkivan Hollannin sydämenä. Keukenhof on saanut alkunsa 1400-luvulla eläneen herttuattaren pienenä keittiöpuutarhana, jossa hän kasvatti kukkia ja yrttejä. 1940-luvulta alkaen alue on kuitenkin kasvanut suureksi 32 hehtaarin puutarhaksi; keväällä siellä kukkii 6 miljoonaan kukkaa, pääasiassa tulppaaneja, mutta myös muita kukkia. Väriloisto oli aivan uskomaton, mutta musta tulppaani eli Queen of the night oli upein.
Lounaan nautimme ns. Amsterdamin kaivopuistossa De Veranda-ravintolassa. Lounas oli maittava ja runsas. Jokaisella oli hieman täysi vatsa sieltä poistuessamme, joten oli onni mennä bussilla takaisin hotelliimme. Matkan aikana Jari kertoi Hollannin kuninkaallisista.

Edam
Keskiviikkona lähdimme Volendamin alueelle kohden Edamin kaupunkia ja juustojen maailmaa.
Pysähdymme ensiksi Jacob Hoeven juustotilalla, joka oppaamme mukaan on Hollannin juustotilojen ”Rolls Royce”. Laidunkauden aikana lehmät pääsevät vapaasti navetasta laitumelle. Lypsy hoituu roboteilla, joihon lehmät tulevat oma-aloitteisesti lypsettäviksi. Karja on paikallista Jersey-rotua, jonka maito on tosi rasvaista. Yhteen juustokiloon kuluu tätä maitoa ainoastaan 7,5 litraa, kun toisten karjarotujen maitoa kuluu 10 litraa. Tila tuottaa päivässä 10 – 13000 juustoa. Tilan monipuolisesta ja houkuttelevasta juustomyymälästä tuli ostettua ainakin riittävästi eri juustoja.
Maan valtaaminen mereltä on Hollannissa ollut käsittämättömän iso, monta sataa vuotta kestänyt urakka. Hoeven juustotilalla kokee häivähdyksen tästä urakasta. Navetan toisesta kerroksesta voi ihailla purjeveneiden mastomerta, joka näkyy vallin takaa selvästi korkeammalla kuin taso, josta katsomme.
Nimestä Edam tulee mieleen kuuluisa pallojuusto. Sitä on toimitettu eri puolille maailmaa tästä pikkukaupungista, joka on perustettu 1100-luvulla Edam-joen suulle. Edam on aikanaan ollut vilkas satamakaupunki ja merkittävä laivojen rakentaja.
Kaupunki on säilynyt vanhan ilmeensä, jolle tunnusomaista ovat kanavat, viehättävät katunäkymät ja pittoreskit aukiot.
Poikkesimme vielä Volendamin viehättävään kylään, joka alkuaan on ollut kalastajakylä. Nautimme siellä jälleen maukkaan lounaan ennen paluuta Amsterdamiin ja van Gogh-museoon, jossa Jari toimi erinomaisena oppaana.
Söimme vielä yhteisen illallisen Sluizer-ravintolassa. Ruoka oli jälleen kerrassaan maukasta.

Amstelven
Torstaiaamu oli säästetty jokaisen omalle ohjelmalle. Sen jälkeen matka jatkui Amstelveniin Clara Marian juustotilalle. Monet tekivät ostoksia läheisillä ostoskaduilla ja pistäytyivät myös kelluvalla torilla, joka oli täynnä kukkia ja kukkasipuleita sekä kaikenlaisia alan tarvikkeita.

Clara Marian juustotilalla saimme tutustua Gouda-juustojen maailmaan. Vanha tallirakennus on muutettu puukenkäverstaaksi ja juustolaksi. Molemmissa tuotteet valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin. Juustolassa vastalypsetty maito kootaan suureen sammioon, jossa tilan Gouda-juustot saavat alkunsa.
Pääsimme vielä maistelemaan Clara Marian tuotteita juusto-viinilounaalla. Viimeiset tuliaisostokset tehtiin tilan myymälässä. Sieltä jatkoimme suoraan lentokentällä ja kohti kotia sinivalkoisin siivin.

Matka oli aivan upea ja hyvä seura kruunasi sen.
Lämpimät kiitokset Aulikille ja hänen puolisolleen Eerolle erinomaisesta huolenpidosta ja järjestelyistä.
Juustopöytä ry.
Eeva-Liisa Virkkunen
hallituksen jäsen

Alkusyksyn tapahtumien päivät

06.10.2022 E. Ahlströmin vierailu
27.10.2022 Kultainen Juustohöylä -palkinnonjakotilaisuus
10.11.2022 Arlan vierailu
30.11.2022 Pikkujoulut

Vierailu CoolHeadBrew Taproom -panimossa 9.6.2022

Mukana 14 Juustopöydän jäsentä.
Olli, innostunut laboratoriomies esitteli panimon hienot uudet tilat Viikissä. Maistelimme alkutuotteita ja kiertelimme tuotantotiloissa, jonka jälkeen siirryimme maistelemaan 4 erilaista olutta yhdessä Helsingin Meijeriliikkeen valikoitujen juustojen kanssa.
Oluista vain 1 oli ”perusoluen” tyyppinen myös vahvuuden osalta ja muut vahvoja
8 -10% sour oluita, kuten esim. alla kuvassa oleva Lolli Pops, jossa makuna guava, passionhedelmä ja aprikoosi.

Tämän tyyppiset oluet vaativat hieman totuttelua, mutta kuumana kesäpäivänä kylmä raikas Lolli Pops maistuu hyvältä – ja petolliselta.

Terveisin
Juustopöytä ry.
Nina Peltola
varapuheenjohtaja