Pikalinkit

************************ Kultainen Juustohöylä ************************ Kuukauden juusto ************************ Viimeisin jäsentiedote ************************ Juustohöyliä myynnissä ************************

Kävijälaskuri 1.9.2013 alkaen

Käyntejä kotisivuilla:134619 kpl

************************ Juustopöytä Pinterestissä ************************ Juustopöytä Facebookissa ************************ Juustopöytä Instagramissa ************************

Hunajainen Manchego

Hunajainen Manchego

250 g manchego-juustoa
Marinadi
3/4 dl hunajaa
3/4 dl brandyä
1 tl tähtianista karkeasti rouhittuna
Koristeeksi pari tähtianista

Leikkaa juusto suupaloiksi kannelliseen purkkiin. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada juustopaloille. Sulje kansi, hölskytä ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin vuorokauden. Tarjoa sellaisenaan tai tapaspöydän osana esimerkiksi paahdettujen maalaisleipäviipaleiden kanssa.

Mehevä juustopiiras

Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
1/2 dl vettä

Täyte
1 - 2 sipulia
1 rkl öljyä
1 dl sinihomejuustomuruja
2 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
1 prk (2 dl) kermaviiliä
1 dl maitoa tai kermaa
3 munaa
1/2 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
Sekoita notkeaan rasvaan juustoraaste ja jauhot. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Hienonna sipulit
ja hauduta ne pehmeiksi pannulla. Sekoita raastetut juustot, kermaviili, maito, munat, mausteet sekä sipulisilppu ja kaada puolikypsälle pohjalle. Jatka
paistamista vielä noin 20 minuuttia.

Ranskalainen Juustopiiras

Pohja:
150 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä

Täyte:
200 g palvikinkkua
2  tomaattia
pala purjoa
oreganoa ja rouhittua mustaa pippuria

Päällys:

2 dl kermaa
2 munaa
hiven suolaa ja valkopippuria
3 dl juustoraastetta

Leena Björke: "Tässä yksi variaatio ranskalaisesta juustopiiraasta, jonka ohjeen olen aikoinaan saannut ystävättäreltäni. Piiraasta on vuosien saatossa tullut niin perheemme kuin ystäviemme kestosuosikki varmasti juuri mehevyytensä ja makoisuutensa ansiosta."



Nypi pohjan ainekset ja levitä taikina voidellun piirasvuuan pohjalle. Paista pohjaa 225 asteessa 10 minuuttia. Pilko täytteen ainekset ja levitä paistuneen pohjan päälle. Ripottele päälle oreganoa ja mustaa pippuria maun mukaan. Sekoita kerma ja kananmunat yhteen. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Kaada liemi täytteen päälle ja ripottele sen päälle juustoraaste. Paista piirasta 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Pippuriset kuminatangot

75 g voita tai margariinia
125 g vehnäjauhoja
1/5 tl cayennenpippuria
100 g juustoraastetta
2 rkl kermaa
voiteluun muna
pinnalle 2 rkl kuminaa (tai pinjan/unikon/kurpitsan/seesaminsiemeniä!)
Sekoita notkistettuun rasvaan kuivat aineet. juustoraae sekä lopuksi kerma. Anna taikinan jähmettyä hetki kylmässä. Pyöritä taikinasta sormenpaksuisia, noin 5
sentin pituisia tankoja. Voitele tangot munalla, ripottele päälle kuminoita ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Annoksesta saat noin 40 tankoa. Tarjoile
tangot esim. mehevän kasviskeiton kera.

Feta-filopiiraat noin 20 piirasta

1/2 pkt (225 g) filotaikinaa (pakaste)
3/4 dl voita sulatettuna
Täyte
200 g tuoretta pinaattia
1 - 2 sipulia
1 Solo-valkosipuli
1 rkl oliiviöljyä
3/4 dl pinjansiemeniä
noin 1 rkl minttuhyytelöä
1/2 dl oreganoa silputtuna
1/2 tl mustapippuria
200 g fetajuustoa

Päälle
suolakiteitä
mustapippuria myllystä



* Filotaikinaleivonnaiset ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, jolloin ne ovat ratisevan rapsakoita. Kannattaa tehtailla piiraita kerralla paljon ja pakastaa
raakana. Sulata raakapakasteita puolisen tuntia huoneenlämmössä ja paista tarvitsemasi määrä tarjolle.
* Pienempi erä piiraita valmistuu kätevästi paistinpannulla, miedolla lämmöllä ruskistaen.

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaisesti. Valmista täyte: Poista pinaatinlehdistä kovat lehtiruodit ja huuhtele lehdet siivilässä kylmällä vedellä. Taputtele
pinaatti kuivaksi talouspaperiin ja pilko lehdet. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota ne öljytilkassa paistinpannussa. Kääntele joukkoon pinaatti, pinjansiemenet
sekä minttuhyytelö. Mausta seos ja siirrä sivuun jäähtymään. Leikkaa taikinalevynipusta 2 noin 10 sentin kaistaletta, jolloin saat parikymmentä samankokoista
taikinasuikaletta. Pidä levyt päällekkäin niin ne eivät pääse kuivahtamaan. Sivele voisulaa päällimmäiselle taikinakaistaleelle. Nosta jälkiruokalusikallinen
pinaattiseosta taikinapalan alareunaan ja asettele päälle saman verran fetasta murrettuja paloja. Taita taikinanurkka täytteen yli niin että muodostuu kolmio.
Jatka täytteen "paketoimista" taittelemalla piiras taikinakaistaleen päähän asti (taikinapakkauksessa on mallipiirros, joka selventää taittelua). Tee kaikki piiraat
samoin. Voitele piiraat voisulalla ja ripottele pintaan suolakiteitä sekä mustapippurirouhetta. Paista piiraita 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat
kauniin ruskeita ja rapeita. Sekoita salaatti haluamistasi salaattilaaduista ja lisää esimerkiksi kurkkua, kirsikka-tomaatteja, oliiveja ja marinoituja
artisokansydämiä. Nosta salaattiannoksen keskelle fetapiiras tai kaksikin.

Israelilainen valkosipulipiirakka

Pohja:
100 g voita
2 dl juustoraastetta
1½ dl vehnäjauhoja

Täyte:
100 g sinihomejuustoa murustettuna
2 dl kermaviiliä
2 munaa
1 - 5 hienonnettua valkosipulin kynttä maun mukaan (omassani on 4 melko kookasta valkosipulinkynttä tai
yksi ns "yksikyntinen" valkosipuli

Leena Björke: "Israelilaisen valkosipulipiiraan ohjeen olen saannut työtoveriltani, joka puolestaan oli saannut sen ystävättärensä israelilaiselta mieheltä - ohje on siis ehdottoman israelilainen. Piiras on parhaimillaan
lämpimänä, mutta mikäli muutama palanen jää, maistuu se myös kylmänä."


Sulata voi ja sekoita siihen vehnäjauhot ja juustoraaste. Painele taikina voidellun piirasvuuan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Sekoita kermaviili ja munat, murenna homejuusto hyvin kermaviili-munaseokseen ja sekoita. Lisää hienonnettu valkosipuli. Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja paista
edelleen 200 asteessa 20 minuuttia.

Kesäkurpitsapiirakka

Taikina:
100 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl Emmental-juustoraastetta
1 tlk kermaviiliä
suolaa

Täyte:
400 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä
500 g kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
Valkokastike:
2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 dl Emmental-juustoraastetta
muskottia
viherpippuria
suolaa maun mukaan


Kaisa Sillanpää: "Mehevä juustoinen kesäkurpitsapiirakka. Emmental-juusto ja kesäkurpitsa sopivat hyvin yhteen."
Sekoita taikinan ainekset ja laita jääkaappiin odottamaan. Kuullota sipuli ja ruskista kevyesti jauheliha. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja mausteet. Valmista
valkokastike. Jaa taikina puoliksi. Painele puolet taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita seuraavaksi vuokaan täyte ja sen päälle valkokastike. Kauki
lopputaikinasta piirakan kansi. Pistele taikinakansi haarukalla ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.

Kaura-sinihomejuustopiiras

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
1 tl sulaa voita tai margariinia
½ dl maitoa

Täyte:
n. 150 g sinihomejuustoa
n. 3 dl Emmental-juustoraastetta
2 kpl maitoa tai ruokakermaa
½ dl vehnäjauhoja
½ suolaa

Arja-Leena Asikainen: " Tässä yksi lempiresepteistäni, jonka olen saanut kälyltäni varmaankin jo 20 vuotta sitten. Meillä on tapana nauttia tätä piirasta merellisen
salaatin ja helmeilevän raikkaan valkoviinin kera. Sinihomejuuston sijaan voi myös käyttää vuohenjuustoa".

Sekoita kuivat aineet pohjaa varten. Lisää niihin sula rasva ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoihin (pohjasta tulee
melko ohut). Paista pohjaa 225-asteessa n. 10 min. Sekoita täytettä varten neste ja kananmunat sekä vehnäjauhot. Käytä esim. vispilää, että seoksesta tulee
tasainen eikä siihen jää jauhokokkareita. Mausta suolalla. Kun pohja on otettu uunista, murustele päälle tasaisesti sinihomejuustoa ja sen päälle runsaasti
juustoraastetta. Juustojen päälle kaadetaan muna-maito-jauho -seos. Paista piirasta vielä 225-asteessa noin 15 min., kunnes pinta saa kauniin värin.

Leenan Sinappitorttu

Pohja:
125 g margariinia tai voita
2½ dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
½ dl vettä



Leena Björke: "Tämän sinappitortun ohjeen olen saannut ystävättäreltäni ja se on muodostunut kestosuosiksi,
jonka ohjetta pyydetään yhä uudelleen ja uudelleen"

Sekoita pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, suola ja juustoraaste. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 25-27 cm). Nosta piirasvuoka taikinoineen kylmään n. 15 min, niin taikina pysyy paremmin vuoan reunoilla paistamisen aikana. Pistele piiraspohja haarukalla ja paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 10 min.

Täyte:
Levitä paistetun vähän jäähtyneen pohjataikinan päälle kerros DIJON-sinappia. Levitä sen päälle n. 150 g voimakasta juustoa raasteena (esim. Mustaleima Emmental). Viipaloi 2-3 tomaattia ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne juuston päälle. Sirottele mustapippurirouhetta tomaattiviipaleiden päälle (varo sirottelemasta LIIKAA). Hakkaa ruukullinen tuoretta basilikaa silpuksi ja levitä hakkelus tomaattien päälle. Levitä kaiken päälle 2 dl Creme Fraichea tai mitä tahansa muuta paiston kestävää kermaa. Paista 225 asteessa n. 40 min (jos pohjan reunukset tummuvat liikaa, laita paistamisen aikana piiraan ylle folio kevyesti ettei pohja pala liikaa.

Tarjoa raikkaan salaatin ja vaikka viinilasillisen kera.

Kyssäkaali-Juuriselleri gratiini

800 g kyssäkaalia
800 g juuriselleriä (eli mukulaselleriä)
1 sipuli ohuina viipaleina
400 g kinkkua
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 dl kermaa
2 dl maitoa
muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
100 g juustoraastetta
(voinokareita pinnalle)

Kaisa Sillanpää: "Tässä kehittelemäni sadonkorjuureseptini."
Kuori kyssäkaali ja selleri, siivuta ohuiksi viipaleiksi. Keitä
juureksia kiehuvassa vedessä n. 5 minuuttia ja valuta. Pilko kinkku
kuutioiksi. Kuullota sipuli ja valkosipulit. Levitä puolet selleristä ja
kyssäkaalista uunivuokaan. Tee kerros kinkusta ja sipuleista ja levitä
loput juurekset päälle. Sekoita kerma ja maito sekä mausteet. Kaada
vuokaan ja ripottele juustoraastetta pinnalle sekä halutessasi
voinokareet. Paista uunissa 180 asteessa noin 50 minuuttia kunnes pinta
on kauniin ruskea.

Parmesaani-tattipasta

4 annosta
noin 3 dl kuivattuja herkkutatteja viipaleina
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 - 3 kevätsipulia tai pala purjoa
noin 400 g spagettia
rosmariinin oksa (tai 1 tl kuivattua)
1 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
1/2 dl basilikaa tai timjamia
2 dl kermaa
3/4 dl parmesaania raastettuna
Päälle noin 1dl parmesaanilastuja

Italiassa keittiön kaapista löytyy aina pastaa ja kuivattuja tatteja. Niistä syntyy yksinkertaisesti hyvää, jonka parmesaani vielä aateloi
taivaalliseksi.

Pane kuivatut sienet likoamaan kylmään veteen. Halkaise ja kuori sipuli. Leikkaa puolikkaat ohuiksi lohkoiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Silppua huuhdellut
kevätsipulit. Keitä spagetti suolalla ja rosmariinilla maustetussa vedessä kypsäksi, niin että pastaan jää purutuntumaa. Kuumenna voi ja öljy paistokasarissa, lisää
pannulle sipulit sekä kuiviksi puserretut tatit. Kääntele hetki ja mausta. Lisää joukkoon kerma sekä parmesaaniraaste ja anna kiehua, kunnes kastike sakenee.
Valuta pasta, kääntele tattikastike joukkoon ja tarjoa lisänä vastahöylättyjä parmesaanilastuja.

Porojuustokeitto

1 pkt Koskenlaskija Perinteinen
700 g poronkäristyslihaa
ripaus suolaa
500 g perunasipulisekoitusta
500 g juuressuikaleita (porkkanaa, lanttua jne.)
2,5 dl kermaa
7,5 dl vettä
1 kpl lihaliemikuutio
1 dl persiljasilppua
1 dl kuivattuja suppilovahveroita murennettuna
ripaus rakuunaa

Mari Hanhiniemi: "Ihanan porojuustokeiton ohje löytyi netistä, jota olen muokannut lisäämällä sekä juuston määrää että suppilovahveroita."
Ruskista poronkäristysliha pannulla. Lisää suolaa varovasti, sillä juusto on suolaista. Liota lihaliemikuutio kuumaan veteen. Kaada lihat kattilaan ja lisää joukkoon
lihaliemi ja peruna- ja kasvissuikaleet. Sulata juusto kerman kanssa ja lisää sekin kattilaan. Murenna joukkoon kuivatut suppilovahverot. Kun perunat ja
juurekset ovat kypsiä, pyöräytä joukkoon ruohosipuli ja rakuuna. Koristele valmis keitto persiljalla.

Kinkkupiirakka

Pohja
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä

Täyte
n. 150 g kinkkura pieninä kuutioina
2 tomaattia
purjoa, currya
2 dl kermaa
2 munaa
3 dl juustoa
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Kristiina Cleve: "Tätä piirakkaa sain eräissä tupaantuliaisissa. Siinä olivat maut kohdallaan ja maustettu vähän tavallilsuudesta poikkeavasti currylla".
Nypi voi ja jauhot, lisää kylmä vesi. Paista pohjaa n. 200 C n. 10 min., kunnes pinta on kauniin ruskea.
Freesaa purjosilppu ja mausta halutessasi currylla. Levitä esipaistetulle pohjalle purjo, kinkkukuutiot ja tomaattiviipaleet. Kaada päälle kermamuna-
juustorasteseos.
(Uunipannulle kaksinkertainen annos).

Juustolohi

reilu 1 kg lohta tai kirjolohta
anjovisfileitä
ketsuppia
mustapippuria
juustoraastetta

Outi Rautalahti:
"Tämä resepti on alunperin Suomen Kuvalehdestä, joten se ei ole oma keksintöni. Mutta resepti on helppo, maistuva ja onnistuu aina. Hauskoja
tilanteita on sattunut, kun vieraat ihmettelevät, mikä onkaan tämä ihana mauste tässä lohessa..."

Nosta kalafilee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle uunivuokaan.
Leikkaa kalaan veitsellä viiltoja parin sentin välein. Pane viiltoihin 1-2 anjovisfileetä.
Pursota ketsuppia (Heinz) reilusti koko fileen päälle. Rouhi siten mustapippuria myllystä ketsupin päälle.
Ripottele lopuksi hyvää juustoraastetta koko komeuden päälle.
Pane kala 200 asteiseen uuniin reiluksi puoleksi tunniksi niin, että juusto saa väriä.

Vinkki!
· Loppu kala maistuu myös kylmänä seuraavana päivänä ruisleivän päällä.
· Valmistaminen onnistuu kesällä myös grillissä.

Äidin juustoinen kalamössö

1 pakastettu sei
1 purjo
2 dl kermaa
150 g Emmental-juustoa raastettuna
2-3 keitettyä kanamunaa
sitruunapippuria
suolaa
runsaasti tillisilppua

Leena Björke: "Tämä "juustoinen kalamössö" on peräisin äitini keittiöstä lapsuudestani ja olen omassa perheessäni tehnyt sitä lukemattomia kertoja - tähän ei kyllästy!
Alkuperäinen ohje on tullut äitini ystävättäreltä - lieköhän Marttojen ohjeita alunperin?"

Sulata sej jonkin verran ja anna sen hautua pannussa tilkassa rasvaa aivan pieneksi silpuksi.
Puhdista ja pilko purjon valkoinen osa ja lisää se kalan joukkoon hautumaan. Lisää kerma sekä juustoraaste ja anna hautua hetken. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla. Hienonna keitetyt kananmunat ja levitä kananmunahakkelus kalalle. Koristele tillisilpulla ja nosta pannu ruokapöydälle. Tarjoa keitettyjen perunoiden sekä raikkaan salaatin kera.

Juusto-savulohihyytelö

6 liivatelehteä
200 g kylmäsavu- tai lämminsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g sinihomejuustomuruja
¼ tl valkopippuria
(sitruunapippuria & tuoretta tilliä silputtuna)
2 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
Koristeluun:
kylmäsavulohta viipaleina
tuoretta tilliä
kirjolohenmätiä

Mari Hanhiniemi:
"Olen saanut ohjeen työväenopiston ruokakurssilta. Ihastuin ihanan pehmeään hyytelöön ja olen tehnyt sitä usein jouluna, mutta sopii se
myös kevään juhlien suolapalaksi joko sellaisenaan tai hapankorppujen päällä."

Upota liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi. Poista lohesta mahdolliset ruodot. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
Sekoita tuorejuuston joukkoon lohikuutiot, juustomurut ja mausteet.Liuota pehmenneet, puristetut liivatteet kuumaan sitruunamehuun. Sekoita
liivateseos tuorejuuston joukkoon.Vaahdota kerma. Sekoittele vaahto lohimassa joukkoon varovasti nostellen. Huuhtele pitkänmallinen vuoka
kylmällä vedellä ja täytä seoksella. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua, kasta vuoka hetkeksi kuumaan
veteen ja kumoa tarjoiluvadille. Koristele lohiruusukkeilla, mädillä ja tuoreella tillillä.

Roquefort-etanat

4-5 alkupala-annosta
tlk (à 200/125 g) isoja etanoita suolaliemessä (noin 30 kpl)
1/2 sipuli hienonnettuna
1 rkl voita
1 valkosipulinkynsi murskattuna
noin 2 dl valkoviiniä
100 g roquefort-sinihomejuustoa
75 g voita
1 tl sitruunan kuorta raastettua
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
1/2 tl mustapippuria myllystä
Tarjoiluun patonkia

Ranskalainen ase yllätysvieraiden varalta löytyy säilykepurkista ja resepti on yksikertainen: etanat kylvetetään viinissä, upotetaan sinihomejuuston syliin ja
annetaan makuparin kiehua kuumassa uunissa vastustamattomaksi pikkupalaksi.

Huuhtele etanat kylmällä vedellä siivilässä ja kuivaa ne talouspaperiin. Kuullota sipulisilput voissa paistinpannulla. Lisää etanat sekä viini. Keitä, kunnes viini on
haihtunut eli noin 5 minuuttia. Sekoita kulhossa homejuusto, pehmeä voi ja persiljasilppu tasaiseksi tahnaksi. Mausta sitruunankuorella ja pippurilla. Nosta
etanat etanapannujen koloihin ja täytä kolot homejuustovoilla. Kuumenna 250 asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan eli kunnes täyte alkaa kiehua. Anna
jäähtyä hetken ja tarjoa sitten rapeakuorisen patongin kera.

* Jos etanoita on purkissa epätasamäärä, pane pienimpiä pari kappaletta samaan koloon.