Jäsentiedote 3 /2025
Hyvä Juustopöydän jäsen,
Vaihtelevat kevätsäät ovat ihmetyttäneet meitä. Jos aamulla on ollut kuin talvi, niin puoleen päivään mennessä ollaankin jo kuin kesässä. Olen joutunut itseäni jarruttamaan, etten menisi jo puutarhatöihin. Mutta pian senkin aika koittaa – ikkunanpesu-urakan lisäksi.
Yhdistyksen perinteinen vuosikokous järjestettiin maanantaina 24.3. klo 17:30 alkaen Töölön kirjastossa (Topeliuksenkatu 6, Helsinki). Tilaisuuden alussa piti olla Teeleidin tuote-esittely, mutta valitettavasti tämä esittely peruuntui. Nautimme sen sijaan alkuun juustoja ja viiniä ennen vuosikokousta.
Varsinaisessa sääntömääräisessä vuosikokouksessa käsittelimme menneen vuoden toimintaa ja vastaavasti kuluvan vuoden suunnitelmia.
Vuoden 2025 Juustopöytä ry:n hallituksessa jatkaa jäseninä lisäkseni Aulikki Akaan-Penttilä, Marika Ingman, Auli Kosonen, Pia Lindahl, Mari Marsio, Nina Peltola, Satu Tyrväinen, Eeva-Liisa Virkkunen ja varajäseninä Leena Karppinen sekä Mirva Krum. Sihteerinä jatkaa Arja Porvali.
Juuri ennen pääsiäistä pääsimme tutustumaan Helsingin Meijeriliikkeeseen. Yritys sai Kultainen Juustohöylä -tunnustuksen viime syksynä. Tutustumistilaisuus järjestettiin torstaina 10.4. klo 17:00-20:00.Tässä vielä kiitos meijerijohtaja Antti Alavuotungille upeasta esittelystä ja maistuvista juustoista.
Tiistaina toukokuun 13. päivänä pääsemme nautiskelemaan Ravintola Nokassa keittiöpäällikkö Ari Ruohon suunnitteleman juustoisen myöhäisen lounaan/alkuillan päivällisen. Tilaisuus nimittäin alkaa jo klo 15:00. Kutsu tähän tilaisuuteen on tässä jäsentiedotteessa. Tervetuloa mukaan!
Kesäkuussa, keskiviikkona 4.6. matkaamme Porvooseen tutustumaan muusikko Remu Aaltosen museoon. Museokäynnin jälkeen ruokailemme ravintola Fryysarinrannassa. Tapahtuman kutsu on myös tässä jäsentiedotteessa. Tervetuloa mukaan tähänkin tilaisuuteen.
Odotan malttamattomana mielenkiintoisia tulevia kevään ja alkukesän tapahtumia. Niin toivottavasti tekin.
Tapaamisiin ja aurinkoista kevättä kaikille,
Juustopöytä ry
Maininki Mettälä
puheenjohtaja
KUTSU: Juustoinen päivällinen 13.5.2025
Järjestämme Juustopöydän keväisen päivällisen toukokuussa ravintola Nokassa.
Menu
Grillattua roomansalaattia ja Grand Reserve -juustoa
***
Peltopyytä ja tartiflette
***
Kotimaisia juustoja /jugurttijäädykettä, mustaherukkaa ja krokanttia
Aika: ti 13.5.2025 klo 15.00 – 17.00
Paikka: Ravintola Nokka, Kanavaranta 7, 00160 Helsinki.
Hinta: 55 €/henkilö
Ruokajuomat jokainen tilaa ja maksaa itse paikan päällä.
Ilmoittautuminen viimeistään 5.5.2025 Flomembersin kautta. Mukaan mahtuu 30 jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä.
Osallistumismaksu suoritetaan yhdistyksen tilille FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin saatuasi vahvistuksen/laskun FloMembersin kautta sähköpostiisi.
Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksesta tulevan sähköpostin kautta 15.4.25 alkaen. Ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.
Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta sähköpostiisi. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä yhdistyksen tilille
FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin.
Mahdollinen kuluton peruutus on tehtävä 5.5.2025 mennessä. Ilman hyväksyttävää peruutusta yhdistys perii tilaisuuden koko hinnan.
Huomioithan, että peruutusajan umpeuduttua voit hankkia tilallesi sijaisen. Ilmoitathan asiasta sähköpostilla sihteeri@juustopoyta.fi osallistujalistan ylläpitäjää.
Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta.
Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.
Tervetuloa!
Juustopöytä ry.
Hallitus
Kesäretki Porvooseen 4.6.2025
Teemme kesäretken Porvooseen keskiviikkona 4.6.2025. Ohjelmassa on Porvoon Linnan esittely (Remu Aaltosen museo) ja buffet-illallinen ravintola Fryysarinrannassa.
Retken hinta on 74 €/henkilö sisältäen yhteisen bussikuljetuksen (Packalén), museovierailun ja saaristolais-noutopöytäillallisen.
Aika: keskiviikko 4.6.2025 klo 16:00 – 21:00
Lähtö: klo 16.00 Kiasman pysäkiltä Packalénin bussilla ja paluu samaan paikkaan n. klo 21.00.
Retki toteutuu, jos osallistujia on vähintään 20.
Sitovat ilmoittautumiset FloMembers-sovelluksen kautta 15.4.2025 alkaen. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 26.5.2025.
Mahdollinen kuluton peruutus on tehtävä 26.5.2025 mennessä. Ilman hyväksyttävää peruutusta yhdistys perii tilaisuuden koko hinnan.
Huomioithan, että peruutusajan umpeuduttua voit hankkia tilallesi sijaisen. Ilmoitathan asiasta sähköpostilla sihteeri@juustopoyta.fi osallistujalistan ylläpitäjää.
Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta.
Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.
Tervetuloa!
Juustopöytä ry.
Hallitus
Matkakertomus Tukholman Juustofestivaaleilta
8. – 10.2.1025
teksti Pia Lindahl, hallituksen jäsen
Täystusina juustopöytäläisiä risteili lauantaina Katajanokalta Viking Line M/S Cinderellalla kohti Tukholmaa ja Ostfestivalenia.
Heti alkuun meille järjestettiin konferenssitiloissa upea juusto- ja jälkiruokaviinitasting, jonka veti Hannu Sailo Viking Linelta.
Maistelimme neljän juuston kanssa yhtä siideriä ja neljää jälkiruokaviiniä.
- Svecia + La Selvatica Asti Dolce Spumante / Brinkhall Kuura Ice Cider
- Willi Wili + Kracher Beerenauslese Zweigelt
- Klippan + Laplace Maydie Tannat
- Castello Danablu + Château Haut-Bergeron Sauternes
Tastingin jälkeen oli mukavasti omaa aikaa ostoksille ja huilimiseen.
Ennen illallista aperitiivi Bottega viinibaarissa. Herkullinen illallinen viineineen ja digestiiveineen nautittiin Seaview Dining à la carte ravintolassa.
Alkuun kylmäsavuhaukea, punajuurta ja levain-leipää, pääruokana valinnan mukaan savulohta, Skånen perunaa, hiillostettua purjoa ja tummaa tillikastiketta tai härän sisäfileetä, perunapyreettä, herkkutattia ja portviinikastiketta, sitten välijuustot ja jälkiruoaksi maitosuklaamoussea, vadelmaan ja kardemummaa, lopuksi kahvi avec.
Sunnuntaina kuohuvan aamiaisen jälkeen bussikuljetuksella Ostfestivalen – Stockholm Münchenbryggerietiin. Tunnin verran kiertelimme osastoilla ja klo 12 oli juusto- ja samppanjatasting, jonka veti Ruotsin johtava juustoasiantuntija Thomas Karlsson Arla Unikalta.
Tasting pidettiin ruotsiksi ja siinä maisteltiin peräti kahdeksaa juustoa kolmen samppanjan ja yhden punaviinin kanssa.
- Koryfé / Grevé + André Clouet Rosé
- Prästost / Herrgård + André Clouet Chalky
- Svecia / Cheddar / Guldklimp / Old Götene + André Clouet Grand Reservé
Bonuksena Vassio Di Salumi punaviini.
Tastingin jälkeenkin ehti vielä kiertää osastoilla ja tehdä ostoksia.
Koska ilma oli aurinkoisen keväinen ja matka suht lyhyt, suurin osa käveli tapahtumasta rantareittiä laivalle, jossa ehti rentoutua ja laivan lähdettyä paluumatkalle Helsinkiin, tehdä vielä ostoksia ennen illallista. Aperitiivi jälleen Bottega viinibaarissa ja illallinen Seaview Dining à la carte ravintolassa, jossa oli tarjolla herkullinen yllätysmenu viineineen kahvi avecin kera.
Hyvin nukutun yön ja runsaan aamiaisen jälkeen olikin valmis palaamaan arkeen onnistuneelta matkalta Tukholman Ostfestivalenilta.
Matkakertomus Viini & juusto -piknikristeilyltä 7.3.2025
Teksti: Pia Lindahl, hallituksen jäsen
Lähes kaksikymmentä juustopöytäläistä lähti perjantaina Katajanokalta Viini ja Juusto -piknikristeilylle Viking Line XPRS:llä.
Rento luento ja maistuva tasting pidettiin viiniasiantuntija Martin Nordellin johdolla kokousosastolla.
Maistelimme viittä viiniä ja viittä juustoa.
- Gustave Lorentz Cremant de Alsace, France + Brie Le Baron
- Weingut Wieninger Gemischter Satz, Austria + Queslo vuohenjuusto
- Nivarius Edition Limitada, Spain + Manchego DOP
- Qinta Vale d’ Aldeia Zip Oaked Red, Portugal + Emmentaler
- Osborne Port Late Bottled Vintage, Portugal + Aura
Tastingin jälkeen oli sopivasti aikaa ostoksille ennen illallista The Buffet ravintolassa, jossa oli monipuolinen ja herkullinen valikoima alkupaloja, pääruokia ja jälkiruokia juomineen. Katajanokalle saavuttiin ilta kahdeksalta jälleen yhtä makuelämystä rikkaampana.