Jäsentiedote 8 / 2025

Jäsentiedote 8 / 2025

Hyvä Juustopöydän jäsen,

Kultainen Juustohöylä 2025 -palkinnonjakotilaisuus järjestetään 29.10.2025 

Kokoonnumme luovuttamaan Kultainen Juustohöylä -palkinnon 2025 Alvar Aallon ikonisessa luomuksessa, uudistuneen Finlandia-talon Finlandia Bistrossa ja nauttimaan illallista yksityistilaisuudessa.

Aika: keskiviikko 29.10.2025 klo 18:00 – 22.00

Paikka: Finlandia Bistro, Mannerheimintie 13e, 00100 Helsinki

Menu:

Tervetulomalja

Alkuruoka

Tartaletti karamellisoidusta sipulista, granaattiomenaa ja suolasitruunaa

Pääruoka

Konfattu portobello, porkkanaa ja savustettua sienikastiketta

TAI

Ylikypsää possunpotkaa, palsternakkapyrettä ja sinappikastiketta

TAI

Hiillostettua kuhaa, maa-artisokkaa ja kananmunakastiketta

Jälkiruoka

Juustolautanen

Hinta: 65 €/henkilö, johon sisältyy Juustopöydän tarjoama alkumalja, tavallinen sekä hanasta tuleva kuplavesi (ei siis pullotavara) ruokailun yhteydessä sekä vaatenaulakko-maksu.

Juomapaketti menulle: 56 €/henkilö

Alkoholiton juomapaketti: 34 €/henkilö

Ruokajuomat jokainen tilaa ja maksaa itse ravintolassa.

Illallismaksu suoritetaan yhdistyksen tilille FI17 8000 1301 4657 54 Danske Bankiin eräpäivään mennessä ilmoittautumisvahvistuksen saatuasi.

Sitovat ilmoittautumiset 29.9.2025 alkaen FloMembersin kautta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on maanantai 20.10.2025. Ilmoitathan myös mahdollisen erityisruokavaliosi.

Mukaan mahtuu 40 Juustopöydän jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen osallistumisesta ja laskun tapahtumasta sähköpostiisi.

Mahdollinen kuluton peruutus on tehtävä 20.10.2025 mennessä. Ilman hyväksyttävää peruutusta yhdistys perii tilaisuuden koko hinnan.

Huomioithan, että peruutusajan umpeuduttua voit hankkia tilallesi sijaisen. Ilmoitathan asiasta sähköpostilla sihteeri@juustopoyta.fi osallistujalistan ylläpitäjää.

Noudatamme Juustopöytä ry:n yleisiä ilmoittautumis- ja peruutusehtoja.

Tervetuloa!

Juustopöytä ry.

Hallitus

Teksti ja kuva, Auli Kosonen, hallituksen jäsen

Matkakertomus:
La Tartufata juusto- ja balsamico -tasting 18.9.2025

Tunnelmallinen iltapäivä Tartufatan tiloissa Helsingin Tehtaankadulla tarjosi juustopöytäläisille unohtumattoman kurkistuksen italialaisen makumaailman ytimeen. Meidät ottivat lämpimästi vastaan omistajat Gianluca Poggio ja Marita Autio.

La Tartufata on mainio showroom-myymäläkonsepti, joka on perustettu vuonna 2011.

Pieni italiainen myymälä on tulvillaan italialaisia herkkuja kuten juustoja, leikkeleitä, balsamicoja, extra-neitsytöljyjä, kahveja, suklaata, pastoja, hilloja jne. suoraan italialaisilta ja keskisuurilta tuottajilta, jotka yrityksen omistajat Gianluca Poggio ja Marita Aalto tuntevat henkilökohtaisesti.

La Tartufata tunnetaan herkkukaupan ja tasting-tilaisuuksien lisäksi paikkana, jossa voi oppia, inspiroitua, kokea, maistaa aitoja italialaisia makuja.

Istuimme kuin suurperheen koti-illallinen pitkän pöydän ääressä Pohjois-Italiassa, Modenassa nauttien aitoja makuja seitsemää eri juustoa balsamicojen kera.

Lisukkeina villiruusuhilloa, focacciaa sekä rapeita ohuita grissineitä eli leipätikkuja.

Maistetut juustot kello kuudesta alkaen myötäpäivään

  • Robiola Bosina (lehmän ja lampaan maito, kerma). Valmistaja Caseificio dell’Alta Langa, Piemonte
  • Ciambella Trifulò (lehmän raakamaito, kesätryffeli, kasviperäinen juoksute). Valmistaja Fattoria Fiandino, Piemonte
  • Murazzano (lampaan raakamaito), Piemonte
  • Blue d’Alpe (lehmänmaito). Valmistaja La Poina, Piemonte
  • Parmigiano Reggiano DOP, 60 kk kypsynyt (lehmän raakamaito), Parma
  • Toma di Montagna (lehmänmaito), Piemonte
  • Kinara al tartufo (lehmän raakamaito, kesätryffeli, kasviperäinen juoksute). Valmistaja Fattoria Fiandino, Piemonte.

Balsamicon eli balsamietikan arvostetuin ja kuuluisin alkuperäinen paikka, joka sijaitsee Italiassa, on Modena, Emilia-Romagnan maakunnassa Pohjois-Italiassa. Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, jolla on suojattu alkuperäluokitus DO EU:ssa. Sitä kypsytetään vähintään 12 vuotta (jopa 25+ vuotta). Rakenteeltaan se on erittäin tiivistä, makeaa ja lähes siirappimaista.

Juustojen kanssa maistelimme eri ikäisiä täyteläisen makeita, siirappimaisia ja aromaattisia Giuseppe Giustin balsamicoja.

Giuseppe Gusti in yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista balsamietikan valmistajasta. Yritys on perustettu vuonna 1605 ja sijainti juuri oikeassa paikassa eli Modenassa Italiassa. Kypsytys tapahtuu perinteisissä mm.  tammi-, mulperi- ja kirsikkapuutynnyreissä.

Balsamico viinipullojen etiketissä olevat mitalit viittaavat palkintoihin ja tunnustuksiin, joita kyseinen balsamiviinietikka on saanut historiansa aikana. Jos pulloissa lukee ”5 medals” tarkoittaa, että tuotteella on viisi historiallista kansainvälistä palkintoa.

1 mitali   

Tunnusomaista on runsas aromi sekä miellyttävä ja pyöreä hapokkuus aromaattinen

Käyttö: vinegrettejen, marinadien, dippien ja salaatinkastikkeiden ainesosana. Sitä voi hauduttaa pannulla ja keittää kokoon ja lisätä karamellisoituihin sipuleihin ja kastikkeisiin.

2 mitalia

Hyvä rakenne ja makean ja hapokkaan optimaalinen tasapaino, jolle ovat tyypillisiä kypsyneiden hedelmien, lakritsan ja mustapippurin vivahteet.

Käyttö: vinegrettejen, marinadien, dippien ja salaatinkastikkeiden ainesosana.

Täydellinen vaihtoehto soijakastikkeelle liha- tai kalatartarissa tai carpacciossa (esim. raaka tonnikala tai lohi). Sopii lisättynä tuoreisiin tai grillattuihin vihanneksiin tai sekoitettuihin salaatteihin.

3 mitalia

Valmistettu makeista, aurinkokuivatuista rypäleistä ja kypsytetty tammitynnyreissä.

Käyttö; alkuruokiin, bruschettoihin, suolaisiin piirakoihin, flaneihin tai souffléihin, canapéihin ja gourmet-voileipiin, sahrami- tai parsarisottoon tai tuorepastaan, jossa on kermainen juustokastike. Erinomainen pehmeiden juustojen kuten burratan ja hedelmäpohjaisten jälkiruokien kera.

4 mitalia

Pitkään kypsytetty akasiatynnyreissä.

Käyttö: erinomainen lehmän-, lampaan- ja vuohenmaitojuustojen kera. Sopii hyvin tuoreiden tai täytettyjen pastaruokien sekä paahdettujen kurpitsan, perunoiden ja vihannesta kera. Mainio avokadosalaattien, savulohen ja kypsän kalan kanssa. Myös ihanteellinen tuoreiden hedelmien tai pehmeiden jälkiruokien, kuten jäätelön tai pannacotan kaverina.

5 mitalia

Giustin balsamicojen ehdoton huipentuma. Vivahteita mustista kirsikoista ja

makeista mausteista, selkeitä tuoksuja vanhoista tynnyreistä, joissa se on kypsynyt. Käytetään annosten viimeistelyyn: alkuruoat), juustot kuten Parmigianot, lihat, jälkiruoat,  marjat, vaniljajäätelö ja  myös kalan tai äyriäisten kanssa.

Reserve 50 ja 100

Eksklusiivinen ja rajattu kokoelma. Balsamico on kypsytetty suvun vanhimmissa tynnyrisarjoissa. Pullot on numeroitu ja viimeistelty käsin, ja ne säilytetään arvokkaassa yksittäisessä laatikossa, johon kuuluu pieni puhallettu lasinen pipetti.

Erinomainen klassikoiden, kuten 36 kuukauden ikäisen Parmigiano-juuston, mansikoiden ja käsintehdyn jäätelön kanssa. Sopii merenelävien kuten ostereiden kanssa.

Jälkiruokiin, kuten pannacottaan, mascarponeen ja tummaan suklaaseen.

Myös aperitiiviksi tai edistämään ruoansulatusta aterian jälkeen.

Palanpainikkeeksi joimme vielä espressot ja ostimme italialaisia herkkuja kotiin viemiseksi.

Suurkiitokset omistajille Gianluca Poggiollo ja Marita Aallolle sekä Maija Harsulle lämminhenkisestä, inspiroivasta ja taidokkaasti järjestetystä tastingistä.