Matkakertomus Ahvenanmaa, teksti Satu Tyrväinen & kuvat Pia Lindahl

Matkakertomus, Ahvenanmaa Skördefest -risteily 15.-17.09.2022

Saimme jo toisena vuotena peräkkäin mahdollisuuden lähteä Juustopöytä ry:n järjestämälle Skördefest -risteilylle eli Ahvenanmaalla järjestetyille sadonkorjuujuhlille. Tänä vuonna oli tapahtuman 25-vuotisjuhlavuosi ja Ahvenanmaa juhlistaa myös 100-vuotista itsehallintoaan tänä vuonna.

Juustopöytä ry:n tapahtuman järjestäjänä ja oppaana toimi yhdistyksemme varapuheenjohtaja Nina Peltola. Hänen Ahvenanmaan tuntemuksensa ja laajojen yhteistyöverkostojensa ansiosta matkamme taso nousi korkeatasoiseksi.

Matkaan lähti 22 yhdistyksen jäsentä, niin aikaisemmin Ahvenanmaalla jo vierailleita sekä myös ensimmäistä kertaa mukana olleita. Risteilyaluksena oli Viking Gabriella ja Ahvenanmaalla maissa meillä oli käytössä koko päivän oma bussi ja viime vuodesta tuttu kuski Rolle. Ilma suosi meitä koko matkan ja pääsimme nauttimaan lämpimästä ja aurinkoisesta ilmasta sekä syksyn ruskan väreistä.

Laivamatkalla Maarianhaminaan

Menomatkalle meille oli järjestetty ennen illallista klo 17 Lounge-tilassa ravintolapäällikkö Leena Koskisen opastuksella Juuston ja kuohuvan liitto tasting, jossa pääsimme maistamaan kolmea erilaista kuohuvaa ja juustoa. Tasting oli kovin pidetty ja siinä oli erittäin onnistuneet viini-juusto yhdistelmät.

Tastingin jälkeen klo 20:30 oli tarjolla kolmen ruokalajin illallinen välijuustoineen ja viineineen, jonka nautimme a ́la carte ravintolassa. Ruuat olivat tosi maittavia ja viinit sopivat hyvin menuun. Seurueellemme oli varattuna kaksi pitkää pöytää ravintolassa ruokailua varten, johon asetuimme vapaasti paikoillemme ja illallisen aikana keskusteluja riitti laidasta laitaan. Iloista puheensorinaa riitti ja kaikki nauttivat toistensa seurasta sekä jännityksellä odotimme mitä kaikkea Ahvenanmaa tuokaan tullessaan seuraavana päivänä.

Perjantai-aamuna aloitimme maistuvalla premium-aamiaisella ja klo 10 lähti oma bussimme matkaan Maarianhaminan satamasta.

Ahvenanmaalaista maalaismarkkinatunnelmaa

Ensimmäinen kohteemme oli 45 min ajomatkan päässä Getan kunnassa, joka sijaitsee Manner-Ahvenanmaan pohjoispäässä ja on samalla Ahvenanmaan pohjoisin kunta. Tapahtuma oli järjestetty kaikenikäisille Bolstaholmin tilalla ja kauniit koristelut niin sisä- sekä ulkotiloissa olivat teeman mukaisia. Tunnelma oli vaikuttava ja pääsimme tutustumaan sekä tekemään ostoksia luonnon keskelle eri pientilallisten tuotteista. Tarjolla oli elintarvikkeita, leivistä juureksiin ja yrteistä kestomakkaroihin. Käsitöitä ja keramiikkaa sekä rautapaja löytyivät myös tilan pihalta olevasta rakennuksesta. Tilalla pääsi myös näkemään elämiä.

Stallhagen – olutta ja uutuutena oopperaa

Seuraavana kohteenamme oli Stallhagenin pienpanimo pihapiireineen Finströmin kunnassa, Manner-Ahvenanmaan keskiosissa. Stallhagen perustettiin alunperin vuonna 2004 nimellä Ålands Bryggeri Ab, ja nykymuotoon sen nimi muutettiin vuonna 2009. Perusvalikoimaan kuuluu reilu kymmenen erilaista olutta, mainittakoon ehkä suosituin tuote eli hunajaolut. Tällä kertaa meillä ei ollut opastuskierrosta tai ohjattua maistatusta, mutta kävimme halutessamme tekemässä ostoksia myymälästä ja bistrosta saimme ostettua mahdolliseen janoon ja nälkään oman panimon oluita ja syömistä.

Stallhagenissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia mm. konsertteja ja mainittakoon tässä viime vuodesta lähtien järjestetty suuren suosion saanut ÅlandsOpera tapahtuma elokuussa, joka toteutetaan kelluvalla Stallhalla-näyttämöllä.

Ålands Mejeriet – osuusmeijeri ÅCA

Seuraava kohteemme oli Ålands Mejeriet, joka sijaitsee Jomalan kunnassa, Manner-Ahvenanmaan eteläosassa. Ryhmäämme oli vastaanottamassa myyntijohtaja Stefan Blomqvist. Hän kertoi meille Ålands Mejerietin historiasta ja toiminnasta. Heillä on noin 70 työntekijää sisältäen tytäryhtiö Turun Liedossa, jossa tuotteiden myynti Manner-Suomeen hoidetaan. Ålands Mejeriet on Osuuskunta, johon kuuluu 13 maitotilaa, joista yksi on luomutila. Maidon tuotanto on 13-14 milj. litraa vuodessa, joista 0,5 milj. litraa luomua.

Juustoa valmistetaan maidosta 1,1 milj. kiloa ja 11-12 erilaista juustoa. He valmistavat myös muita maitotuotteita, esimerkkinä 70 000 kg voita vuositasolla. Heillä on myös oma leipomo.

Ålands Mejeriet tekee yhteistyötä mm. Valion ja Fazerin kanssa tuotteiden jakelussa Ahvenanmaalla ja tuotteet kuljetetaan yhteiskuljetuksina. Oli hienoa kuulla myös, että Ålands Mejeriet tuottaa itse herasta biokaasua omaan tarpeeseen ja jos sitä jää yli niin myyvät Jomalan kunnalle.

Juustomestari Richard Lindblom seuraavaksi kertoi juustonvalmistuksen vaiheista ja maistatti meillä erilaisia juustoja ja jogurtteja. Ne olivat monelle mieleisiä ja osalle ihan uusia tuotteita.

Amalias limonaditehdas – limonadia ja muita virvokkeita

Lemlandin kunnan pääsaarelle seuraavana matkasimme ja matkalla pääsimme ihastelemaan Lemströmsin avokanavaa, joka sijaitsee Jomalan kunnan ja Lemlandin kunnan rajalla. Lemlandin pääsaari on Ahvenanmantereen jälkeen Ahvenanmaan suurin saari. Lemlandissa kohteenamme oli Amalias-limonaditehdas, jossa omistaja Tony Asumaa otti meidät vastaan ja kertoi yrityksen toiminnasta ja tuotteista.

Amalias on perustettu vuonna 2014 ja tuottaa 300 000 litraa juomia vuodessa, joista 35% päätyy Manner-Suomeen. Väri, maku ja tuoksu tulevat tuotteissa aina marjoista ja hedelmistä. Valikoimissa on myös erilaisia alkoholipitoisia valmiita juomia. Opastuksen jälkeen teimme ostoksia myymälässä, jossa oli juomien lisäksi Mercedes Chocolateire suklaatehtaan käsintehtyjä tuotteita myynnissä.

Merikortteli – Ahvenanmaan merellistä historiaa

Viimeinen kohteemme missä pysähdyimme, oli Maariahaminassa sijaitseva Merikortteli, joka sijaitsee Slemmernin rannalla, aivan Itäsataman pohjoispuolella. Kortteli perustuu merelliseen historiaan ja sieltä löytyi myös perinteisiä käsitöitä ja museoita. Pääsimme myös maistamaan suosittua ”Ledholmarea” eli silakkaburgeria korttelin alueella olevasta ruokarekasta, joka maistui usealle ryhmäläisellemme.

Kiertoajelumme alkoi loppumaan, satamaan vielä kiersimme rantakadun kautta ja näimme hienon historian omaavan Pommern-museolaivan. Palasimme laivaan klo 17:30.

Päivä Ahvenanmaalla Skördefestin aikaan oli hieno kokemus. Kohteiden välillä bussin ajomatkoilla Nina kertoi paljon Ahvenanmaan historiasta, kulttuurista ja tulevaisuudesta.Todella informatiivisen ja lämminhenkisen tietopaketin saimme. Ei olisi voinut enää parempaa opastusta saada.

Laivamatkalla Helsinkiin

Paluumatkalle laiva lähti Helsinkiin klo 19 ja samaan aikaan kokoonnuimme taas pitkien pöytien ääreen a ́la carte ravintolaan ja nautimme 3-ruokalajin illallisen välijuustoineen ja viineineen. Menu oli jälleen kerran hyvin suunniteltu ja maistuva.

Lauantai-aamuna aloitimme aikaisella brunssilla jo klo 8 ja suurin osa meistä nauttikin sitä pitkän kaavan mukaan, kun vapaa-aikaa oli runsaasti viimeiselle päivälle. Meillä ei ollut yhteistä ohjelmaa enää viimeiselle päivälle laivalla järjestetty. Kuitenkin suurin osa ryhmästä kokoontui yhteen päivän aikana ja kävimme keskusteluja mm. vierailustamme Ahvenanmaalla. Laiva saapui Helsinkiin klo 15:15.

Kiitokset omasta puolestani kaikille antoisasta risteilystä ja nähdään Juustopöytä ry:n tulevissa tapahtumissa.

Juustopöytä ry,

Satu Tyrväinen hallituksen varajäsen