Pikalinkit

************************ Kultainen Juustohöylä ************************ Kuukauden juusto ************************ Viimeisin jäsentiedote ************************ Juustohöyliä myynnissä ************************

Kävijälaskuri 1.9.2013 alkaen

Käyntejä kotisivuilla:134619 kpl

************************ Juustopöytä Pinterestissä ************************ Juustopöytä Facebookissa ************************ Juustopöytä Instagramissa ************************

5/2017 KUUKAUDEN JUUSTO: UUNIJUUSTO TERNIMAIDOSTA

Ternimaito on vastapoikineen lehmän maitoa, jota saadaan 3−5 päivän ajan poikimisesta. Ternimaitona myydään yleisesti poikimisen jälkeisen kahden ensimmäisen päivän maitoa. Ternimaitoa saa myydä tilalta kuluttajalle tuoreena tai jäädytettynä. Kaupassa ternimaito myydään pakasteena.

Ternimaito on täysmaitoa valkuaisainepitoisempaa. Keltaisen värinsä se saa karoteeni- ja A-vitamiinipitoisuudesta. Ternimaito sisältää myös paljon vasta-aineita ja soluja.
 
Koska ternimaito on pastöroimatonta raakamaitoa, sitä suositellaan käytettäväksi vain kuumennettaviin ruokiin. Korkean valkuaisainepitoisuutensa takia se hyytyy hyvin kuumennettaessa. Tämän takia siitä voidaan tehdä myös esimerkiksi pannukakkua ilman kananmunaa.
 
Ternimaidosta tehdyllä uunijuustolla on monta eri nimeä. Sitä kutsutaan myös ternijuustoksi, pihkamaitojuustoksi, vasikantanssiksi, uunijussiksi tai varsinaissuomalaisittain sonnintöyssyksi.
 
Uunijuusto 
1 l ternimaitoa
vajaa tl suolaa
rasvaa vuoan voiteluun

Kaada ternimaito voideltuun uunivuokaan tai pieniin uunin kestäviin annosvuokiin. Lisää suola ja sekoita. Paista uunissa 175 asteessa, kunnes maito on hyytynyt, ja pinta saanut kullanruskean värin. Uunijuusto on herkullisinta lämpimänä hillon, marjojen, kaneli-sokeriseoksen tai maidon kanssa.

***
Kuva ja teksti: Mirja Hellstedt, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen  
Lähde: www.maitohygienialiitto.fi