KULTAINEN JUUSTOHÖYLÄ MAIDONTUOTTAJALLE – Suomalainen huippuluokan juusto tarvitsee suomalaista huippuluokan maitoa!

Juustopöytä ry:n historian viides Kultainen Juustohöylä -palkinto luovutettiin maidontuottaja, kotitalousopettaja Minna Kurtelius-Luttiselle Viini, Ruoka ja Hyvä elämä -messuilla torstaina 23.10.2014 Helsingin Messukeskuksessa. Palkinnon luovuttivat Juustopöydän puheenjohtaja, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja varapuheenjohtaja, professori Päivi Palojoki. 

Minna Kurtelius-Luttinen on toiminut Hukkalan maitotilan emäntänä vahvassa maitopitäjässä Vieremällä vuodesta 1994. Parinkymmenen vuoden aikana sukutilaa on laajennettu 20 lehmästä 120 lehmään. Hukkalan tila tuottaa laatumaitoa, joka on onnistuneen juustonvalmistuksen ehdoton edellytys. Tilan maito kerätään Valion Lapinlahden juustolaan.

Valion Maitoa maalta -blogissa voi tutustua viiden maitotilan arkeen.

Kuvassa Hukkalan maitotilan isäntä ja emäntä sekä tilan asukkeja.

Koulutukseltaan Minna on kotitalouden ammattiopettaja. ja toiminut aktiivisesti myös Maa- ja kotitalousnaisissa. Hän kirjoittaa Valion Maitoa maalta -blogia, jossa hän yhdistää ihastuttavasti ammattimaista maidontuotantoa, maalla asumisen tunnelmia, perhettä ja harrastuksia. Minna on kiinnostunut kielistä niitä jatkuvasti opiskellen. Hän toimii aktiivisesti harjoittelijavaihdossa itävaltalaisen maa- ja kotitalousoppilaitoksen kanssa. Matkustelu ja uusien paikkojen näkeminen kiinnostaa Minnaa ja haaveena on nähdä maailman 7 ihmettä.

– Kiireisinä päivinä minä kuljen juustolla, teellä ja ruisleivällä. Gouda-juusto on minun ehdoton herkku. Tarkkamarkkaisena valitsen hyvää, suomalaista arki Goudaa, luksushetkeen tarvitsen Todellisen Salaneuvoksen. Tyttärille pakkaan opiskeluevääksi Oltermannia, kertoo Minna.

Maidontuottaja Minna Kurtelius-Luttisen toimintaa sitoo yhteen hyvä ruoka, maitovalmisteet ja suomalaisen luonnon antimet. Minna on kuuluisa herkkujen loihtimistaidoistaan. Herkut, niiden valmistus ja nauttiminen tulevat vahvasti esiin sekä hänen blogissaan että Hukkalan tilan kotisivuilla.

– Juusto on minulle puhdas ja aito maitotuote, minunkin tekemä, lukemattomien mahdollisuuksien raaka-aine. Käyttämällä suomalaisia juustoja saan makunautinnon lisäksi hieman paremman oman maan asua, toteaa maidontuottaja Minna Kurtelius-Luttinen.

Kultainen Juustohöylä -palkinto on Juustopöytä ry:n tapa huomioida, kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautunutta. Palkittava voi olla yksityishenkilö, yhteisö tai yhtiö, joka on ansainnut Juustopöydän kiitoksen. Palkinto on myönnetty aikaisempina vuosina pienjuustolalle, juustokaupalle, juustomestarille sekä ravintolalle.

Juustopöytä ry. on vuonna 1978 perustettu naisten juustoseura, jossa on reilut 250 jäsentä. Juustopöydän tärkeimpiä tehtäviä ovat juustotietämyksen lisääminen, ruokakulttuurin ja erityisesti juuston monipuolisen käytön edistäminen.

Lisätietoja: puheenjohtaja Anni-Mari Syväniemi, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi, 050 511 8909

Juustopöytä ry:n varapuheen-johtaja Päivi Palojoki, 2014 Kultainen Juustohöylä -palkinnon saaja Minna Kurtelius-Luttinen, Juustopöytä ry:n puheenjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Kuva: Taina Lampela-Helin, Valio Oy

Minna Kurtelius-Luttinen.
Kuva: Taina Lampela-Helin, Valio Oy

Minna Kurtelius-Luttinen ja tyttärensä Noora.
Kuva: Taina Lampela-Helin, Valio Oy