Morbier

Morbier

 

Ranskalainen Morbier on puolikova lehmänmaitojuusto. Se on peräisin France-Comten alueen Morbier-nimisestä kylästä. Keltakuorisen juuston ainutlaatuisena tuntomerkkinä on juustokiekon keskellä kulkeva tuhkaraita.

Perinteisesti juusto tehtiin omaan käyttöön muun juuston valmistuksessa ylijääneestä iltamaidosta, jota ei ollut tarpeeksi kokonaista juustoa varten. Juustomuotti jäi puolilleen ja se suojattiin ohuella tuhkakerroksella. Aamulla juustonvalmistusta jatkettiin ja tuhkakerroksen päälle tehtiin aamumaidosta toinen juustokerros. Nykyisin juusto tehdään yhdellä kertaa ja tuhkaraita lisätään juuston keskelle lähinnä perinteen vuoksi. Morbierillä on suojattu alkuperänimitys.

Morbier on nuorena mieto maultaan, mutta se muuttuu kypsytyksen myötä runsaammaksi ja aromaattisemmaksi. Juusto sopii mainiosti juustotarjottimelle, lämpimiin leipiin tai racletteen. Viiniksi sille suosittelen kevyehköä punaviiniä, kuten esimerkiksi marjaisan raikasta pinot noiria.

***
11.12.2017
Teksti ja kuva: Leena Korkalainen, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen