Juusto ja Viini

VIINIVINKIT JUUSTORUOKIIN
  • Mausta tilkalla viiniä juustokeitto. Esim. mainion aromin antaa ruokalusikallinen madeiraa tai sherryä.
  • Hauduta kala valkoviinissä ja tarjoa lisänä täyteläistä juustokastiketta.
  • Kastike, oli se sitten liha-, kala- tai kasvisliemipohjainen, täyteläistyy kummasti, kun liuotat joukkoon hieman sulate- tai tuorejuustoa ja kruunaat kaiken viinilorauksella.
  • Kun sakeutat ja pyöreytät sosekeittoa juustolisällä, kokeile myös lisätä viimeiseksi tilkka kuivaa sherryä tai madeiraa.
  • Käytä esim. lammas- tai riistakeittoa hauduttaessasi osana nestettä punaviiniä. Nauti ruoka notkistetun tuorejuustosilmän kanssa, jonka olet maustanut tuoreyrteillä.
  • Muista maltillisuus, vain tilkka riittää pullosta maustamiseen.

Lähetä oma kokeiltu juusto-ohjeesi kaikkien jäsenten iloksi.

KOKEILE NÄITÄ VIINI-JUUSTOYHDISTELMIÄ!
JUUSTO VIINIEHDOTUS
Aura – madeira, tokaiji tai sauternes
Brie (FRA)
– valkohomejuusto, esim. President-merkkinen
– valkohomejuustojen seuraksi sopii jokin keskitäyteläinen tai kevyt punaviini, ei mitään kovin voimakasta. Vaihtoehtoisesti Chardonnay L valkoviini.

Camembert
– keskitäyteläinen, pehmeä punaviini
– paistetulle camenbertille sherry
Cheddar – punainen portviini, kunnon Bordeaux tai Bourgogne
Emmentaalit yleensä (vahvat) – kehittynyt, voimakas punaviini tai aromikas, kuiva, runsas valkoviini
Feta – hapokas valkoviini, kuten retsina
Gouda (hollantilainen keskivahva)
min. 4-6 kk kypsytetty
Beau Monde Pinot Noir Grande Reserve
– ranskalainen
Gruyere (SUI)
– kypsytetty, emmentalia muistuttava juusto
– kypsytysikä mielellään ainakin 6kk, jolloin juuston maku on voimakkaampi
WV Merlot
– mausteisen pehmeä Merlot-rypäleestä valmistettu etelä-afrikkalainen
Juustokakut – makea kuohuviini
Kermajuustot – kevyet valko- ja punaviinit
Kotijuusto – paistetulle kotijuustolla makea marjaviini (jäkiruokana), kuiva valkoviini (suolaisena)
– alkoholittomana vaihtoehtona maistuu omena-, päärynä- tai rypälemehu
Leipäjuusto – lakkaviini
Manchego (ESP)
– lampaanmaitojuusto
– min. kypsytetty 6kk
Campo Viejo Reserva
– espanjalainen
Parmesaani – italialainen pehmeä Chianti
Port salut – keskitäyteläinen punaviini tai Alsacen kuivat valkoviinit
Saint Agur -sinihomejuusto (FRA)
– pehmeä ja kermainen sinihomejuusto
Valpolicella Superiore Zenato
– italialainen
Sinihomejuustot yleensä – vahvat, tammiset valkoviinit, runsaat punaviinit tai malaga, marsala, valkoinen portviini, sherry ym. makeat, väkevät viinit esim: gorgonzola – sauternes
Stilton – punainen portviini
Vuohenjuustot yleensä – runsas, jopa hapokas valkoviini
JÄRJESTÄ VIINI-JUUSTOMAISTAJAISET

Viini-juustomaistiaiset ovat oiva ohjelmanumero ystävien kesken. Valitse kuitenkin maksimissaan neljä juustoa ja viisi viiniä, siitä syntyy jo 20 yhdistelmää. Suu kannattaa yhdistelmien maistamisen välillä ”puhdistaa” valkoisella leivällä, kenties tuoreella kurkkupalalla ja vedellä. Etene aina miedoimmista vahvempaan suuntaan. Tulette yllättymään eri yhdistelmistä, miten viini maistuu aivan erilaiselta eri juuston kanssa.