Burrata

6/2016 KUUKAUDEN JUUSTO: BURRATA

Burrata on italialaista mozzarellasta valmistettua juustoa. Se on alunperin kehitetty mozzarellan valmistamisesta syntyvien ylijäämäpalojen ja heran hyödyntämiseksi. Burrata muistuttaa nyyttiä tai pussukkaa. Se valmistetaan venyttämällä mozzarellamassasta pussi, joka täytetään tuoreella kermalla ja mozzarellapaloilla. Juustoa revittäessä tai leikattaessa upea kermainen massa valuu herkullisesti ulos. Burrata syödään mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen.

Burrata on Suomessa melko harvinaista herkkua, sitä kannattaa kysyä kauppahalleista ja suurimmista kaupoista. Juusto kuljetetaan Suomeen mahdollisimman nopeasti lentorahtina.

Upeaa juustoa ei kannata paljon käsitellä, ei ainakaan kuumentaa, koska silloin valuva rakenne menee ihan hukkaan. Tarjoa burrata sellaisenaan esimerkiksi kypsien tomaattien ja basilikan kanssa. Ylellinen alkupala syntyy tomaateista, tuoreista mansikoista tai vadelmista ja basilikasta. Mausteeksi riittää loraus hyvää oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria.

***

Teksti ja kuvat: Leena Korkalainen, Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen